EXCLUSIV. Eugen Tomac, la Gândul LIVE: „PNL insistă cu anticipatele, dar România mai pierde un an”

Publicat: 02/03/2020, 14:46
Actualizat: 02/03/2020, 15:01

Președintele PMP, Eugen Tomac, invitatul Emmei Zeicescu la emisiunea Gândul LIVE de luni, este de părere că strategia PNL cu privire la forțarea alegerilor anticipate este o „eroare”, iar România riscă să piardă și anul 2020, la fel cum a pierdut și anul trecut.

Criza politică nu este încă la apogeul ei, avertizează Eugen Tomac, ci este foarte posibil ca lucrurile abia de acum înainte să ia o turnură nefericită:

„Am spus că, atât timp cât am fost în Opoziție 3 ani în Parlament, împreună cu PNL și USR, acum, după această decizie a CCR, pentru a arăta că în mod real vrem să oprim această criză politică și să dăm țării un guvern de tranziție, era firesc să formăm un cabinet din aceste 3 partide. Am înțeles opțiunea PNL, e aceeași agendă, vor să mergem pe repede înainte spre alegeri anticipate, cred că este o eroare.

Nu o să auziți pe nimeni din PNL că va spune că nu vor să strângă majoritatea acum și că vor să meargă spre anticipate. Cu mare efort s-a reușit instalarea Guvernului Orban, e greu de crezut că se poate obține o majoritate în timp rapid. România nu își permite să piardă încă un an, 2019 a fost un an compromis. Riscăm să compromitem și 2020. Vă imaginați ce înseamnă pentru o țară de dimensiunea României acest an al stagnării, să nu construiești nimic, să pierzi fonduri europene… Anul stagnării produce efecte. Este ca o alee pe care o lași abandonată un an, se degradează lucrurile. Fără a lua măsuri ferme pe chestiuni ce țin de dezvoltare, nu putem face autostrăzi, o centură a Capitalei.

Criza trebuia oprită, din păcate PNL insită pe aceste alegeri anticipate, nici PSD nu e străin de acest lucru. Dacă o fac, să o facă rapid și asumat, ca să știm un calendar.

Am ratat proiectul cu alegerile în 2 tururi, din calcule politice eronate. Ar fi readus țării noi majorități pe o perioadă lungă de timp. Așa nu schimbi mare lucru. PSD are structuri puternice și când simte pericolul se mobililează foarte bine. S-a făcut un singur pas important pentru dreapta, stabilirea candidatului unic pentru Primăria Capitalei. Dacă nu facem la fel și în țară și pentru sectoare, PSD va avea de câștigat.

Criza politică nu este încă în vârful ei, deocamdată totul fierbe, există pericolul ca lucrurile să ia o turnură nefericită.
Nu cred că vom avea alegeri anticipate în această primăvară, e foarte complicat să declanșezi anticipate în România, chiar dacă există o înțelegere în acest sens.

Strategia lor este să pice acest guvern, iar următorul fie va fi investit și va conduce până în noiembrie, fie vom avea alegeri anticipate. E o chestiune ca ține de agenda PNL , care își dorește anticipate cu câteva luni mai devreme. Din afara țării suntem priviți cu amuzament, democrațiile consolidate nu înțeleg cum un partid de guvernare își dă singur guvernul jos, cum a fost la PSD, sau cum un alt partid, care a ajuns cu greu la guvernare își demolează mai multe cabinete, ca să ajungă la anticipate. Toată această ceață generează neîncredere și neseriozitate.

Constituția este construităîn așa fel încât e aproape imposibil să faci alegeri anticipate. Nu vedeți că tot apar surprize pe care nu și le imgaginează nimeni, de exemplu contestația la CCR a PSD…Vor mai apărea în acest lanț și alte surprize. Noi nu ne temem de anticipate, chiar am fi avantajați de anticipate, însă pentru țară este foarte rău că pierdem încă un an”, a spus Eugen Tomac la Gândul LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021