GÂNDUL LIVE. Adrian Cozma, deputat PNL, despre proiectul de majorare a pedepselor în cazul violențelor asupra copiilor: Pedepsele indică gravitatea faptelor | VIDEO

Publicat: 12/02/2021, 13:57
Actualizat: 12/02/2021, 15:22

Deputatul liberal Adrian Cozma, care a propus majorarea pedepselor pentru persoanele care agresează copii, a declarat vineri la GÂNDUL LIVE că măsura ar fi necesară pentru a transmite un semnal că violența împotriva minorilor este o infracțiune gravă.

Legat de cazul din județul Suceava, unde un bărbat și-a lovit copilul cu o scândură, deputatul susține că acolo ar fi fost nevoie de o reacție mai fermă a autorităților.

„Nu am apucat să vorbesc cu toți colegii, cu o parte din colegi am vorbit și este bine primită această solicitare pe care am depus-o, acest proiect și cred că este de bun augur, pentru că nu putem sta impasibili la tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă.

Vă pot spune și în calitate de avocat, pentru că am lucrat mult în penal și lucrez în continuare, este o anomalie. Din punctul meu de vedere, procurorul avea obligația de a-l prezenta instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Asta nu am înțeles, nu cunosc datele concrete din dosar, dar ceea ce știm și este evident este că omul este cu antecedente. Pentru o astfel de faptă era nevoie de o intervenție fermă și un semnal ferm dat din partea autorităților: arestarea preventivă”, a spus deputatul Adrian Cozma la GÂNDUL LIVE.

Cozma: Este nevoie de o delimitare clară în ceea ce privește actele de violență

Cozma a mai spus că, totuși, modificarea legislației trebuie să evite extremele și a explicat că propunerea sa include o diferențiere în funcție de vârsta minorilor agresați.

„Imediat ce am văzut aceste situații, evident că am început să studiez, pentru că nu e simplu să pui legislația în acord și să vezi exact care sunt modificările care sunt permise. N-as vrea să cădem în extreme, pentru că și mie părinții mi-au lungit urechile și m-au tras și de perciuni. Trebuie să facem o diferență. Articolul 193, care se referă la actele de violență, acolo este clar prevăzut care sunt aceste situații. În articolele 193 și 194 din Codul Penal am inclus prin acest proiect situațiile în care minorii sunt agresați.

Minori sub 10 ani și minori între 10 și 15 ani. De ce am considerat că este nevoie  de o astfel de abordare și departajare? Pentru că evident că un copil sub 10 ani, capacitatea lui de autoapărare este foarte, foarte redusă, adică spre zero. E clar că nu este suficient nici ceea ce am propus eu, aceste majorări de pedepse, pentru că până la urmă și pedepsele trebuie să indice gravitatea faptei. Pentru că dacă vedem o faptă care este pedepsită cu amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani și cu siguranță acea pedeapsă va fi cu suspendare în cazul unui infractor primar, evident dăm senzația că nu este așa grav. Dar dacă limitele de pedeapsă vor fi ridicate, crește și gravitatea”, a spus Cozma la GÂNDUL LIVE.

Cozma: Din păcate, cei mai mulți dintre cei care ies din închisoare nu sunt reeducați

Întrebat despre cazul de la Suceava, unde bărbatul care și-a lovit copilul fusese anterior condamnat pentru viol și apoi a fost eliberat în baza legii recursului compensatoriu, deputatul a declarat că, din punctul său de vedere, acesta nu ar mai fi trebuit să aibă dreptul să revină în domiciliul conjugal.

Totodată, acesta a adăugat că în România pedepsele cu închisoarea nu își ating scopul, acela de a reeduca.

„Evident că nu. Traumele psihice pe care le-a cauzat lasă pete mult mai profunde și mai adânci decât cele de violență uneori. Și de aceea am spus că acesta este doar un pas cu limitele de pedeapsă. Aici și sistemul de educație trebuie lucrat. Și toate domeniile care au ca scop educarea celor care sunt privați de libertate. Pentru că astăzi, în sistemul penitenciar din România, din păcate, cei care ies, 80% nu se reeducă, scopul pedepsei nu este atins. Până la urmă reeducarea trebuie să fie principalul scop al pedepsei. Dar din păcate nu este”, a mai spus deputatul.

Un bărbat a fost filmat în timp ce lovește cu o scândură un copil de șapte ani. Este chiar copilul său, iar filmarea a fost realizată în casa familiei. Mama asistă la scenă fără să intervină. Bărbatul a fost reținut de polițiști.

Imaginile violente au devenit publice, iar polițiștii s-au autosesizat. Incidentul s-a produs în luna ianuarie în comuna suceveană Frumosu. Un bărbat de 48 de ani își lovește repetat copilul de șapte ani cu o scândură. La scena foarte violentă asistă și mama copilului care stă într-un fotoliu și nu intervine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”