GÂNDUL LIVE. Afaceri în vremea pandemiei. Trainer: Mulți ani antreprenorii și-au condus afacerea punând mizeria sub preș și a venit Covid-ul și a ridicat preșul. / 2020 va fi despre supraviețuire

Publicat: 13/05/2020, 16:41
Actualizat: 13/05/2020, 16:50

Lorand Soares Szasz, expert în creșterea accelerată a firmelor , a vorbit, la Gândul Live, despre provocările pe care trebuie să le depășească oamenii de afaceri și despre nevoia de pregătire antreprenorială și de reinventare pentru supraviețuire. Pentru a putea funcționa în această perioadă, este necesară mai multă predictibilitate din partea statului, subliniază specialistul.

„Încep să cred din ce în ce mai mult că Covid-ul și ceea ce provoacă – Covid-ul nu este o criză în adevăratul sens al cuvântului, ci este mai mult o accelarare a evoluției în direcția în care era oarecum prevăzut că o să meargă. De aici și digitalizarea companiilor și zona de online care se dezvoltă. Lucrurile astea existau și, dacă ești antreprenor și te uiți un pic în societate și ești ancorat în lucrurile din jurul tău, își dai seama că asta e direcția în viitor”, a explicat specialistul, la Gândul Live.

„Statul așteaptă ca antreprenorii să se reinventeze, iar antreprenorii așteaptă ca statul să facă ceva pentru ei”

Lorand Soares Szasz a dat exemplul ponderii companiilor din România care nu aveau un site la sfârșitul anului 2019, respectiv 50% din companii. „Nu au bani, nu știu cât de important este, nu văd rostul investiției, «De ce să bag bani pe o platformă dacă nu îmi generează profit din prima oră?», «De ce să plătesc un specialist?»”, sunt unele dintre motivele invocate, potrivit specialistului.

„Ce înseamnă pentru mine acestă criză: Mulți ani antreprenorii și-au condus afacerea punând mizeria sub preș și a venit Covid-ul și a ridicat preșul. Acum se vede mizeria: lipsă de pregătire antreprenorială, nu altceva”, a detaliat Lorand Soares Szasz.

Sunt și antreprenori care și-au gestionat afacerea extraordinar, dar în această perioadă sunt închiși pentru că a închis statul businessul lor, însă se reinventează, spune specialistul, făcând referire la mesajul de susținere a antreprenorilor români, făcut de secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Sebastian Burduja, la Gândul Live. „Statul așteaptă ca antreprenorii să se reinventeze, iar antreprenorii așteaptă ca statul să facă ceva pentru ei”, a opinat specialistul.

„Perioada prin care trecem acum seamănă foarte mult cu o perioadă de timp război”

„Consider că perioada prin care trecem acum seamănă foarte mult cu o perioadă de timp război. De fapt, specialiștii spun că nici pe vreme de război nu s-au închis atât de multe firme cum s-au închis în acest moment. În vremuri normale, statul depinde se antreprenori, de plusvaloarea creată în societate, de impozitele plătite, locurile de muncă și așa mai departe. Pe vreme de «război», statul are un rol mult mai important, pentru că el e cel care taie și spânzură, cel care decide”, spune Lorand Soares Szasz. Potrivit specialistului, antreprenorii buni și educați nu au neapărat nevoie de ajutorul statului, însă au nevoie de predictibilitate.

„Asta este cea mai mare problemă pentru moment: Lipsa de claritate pe termen scurt. Nu ne așteptăm să ne zică statul ce o să fie peste șase luni, pentru că nimeni nu știe în acest moment, dar dați-ne o predictibilitate pe termen scurt, să știm ce o să avem voie să facem în mod legal cu businessurile noastre”, a spus Lorand Soares Szasz, subliniind nevoia de coeziune între cei trei mari jucători din economie: antreprenorul, statul și piața economică.

Limbaj, produse, modelul de business și canalul sunt cele patru categorii de schimbări pe care trebuie să le facă antreprenorii în această perioadă, a detaliat specialistul.

„Cred că majoritatea antreprenorilor buni în acest moment deja și-au dat seama ca anul 2020 nu o să fie un an de profit, ci o să fie un an de supraviețuire. Unii dintre ei cu pierderi mai mici, alții, poate pe zero. Majoritatea, pentru că sunt și companii care sunt în creștere în această perioadă”, a spus Lorand Soares Szasz.

„Antreprenorii care nu sunt foarte educați și își conduc afacerea după ureche și iau decizii din stomac, ei încă speră că o să vină o salvare dinspre stat sau din diferite zone, care să ăi scoată din situația asta mizerabilă în care au ajuns. Dar, de fapt, fiecare dintre noi am ajuns în situația respectivă în funcție de cum am condus afacerea noastră, dar cash-flow-ul, în această perioadă, pentru că firmele au nevoie de bani ca să supraviețuiască… 2020 va fi despre supraviețuire, nu ne mai așteptăm ma profituri extraordinare, în special în firma care au fost afectate negativ de pandemie”, a conchis specialistul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
„Decapitare” la vârf, în Antena 1! Celebrul prezentator a fost dat afară
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Femeie din Bacău, alergată de un poliţist de la circulaţie ca să fie amendată. Trecuse...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Unul dintre cei mai iubiți preoți s-a stins din viață la doar 49 de ani....
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Oradea face senzaţie în lume. Fitch reconfirmă oraşul în grupa cu cea mai ridicată credibilitate
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Ordin direct de la UE. Va fi obligatoriu la BLOC și în România
Calvarul de care scapă pacienții. Documentul se va putea obține online
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
"Ne uimește cu răbdarea ei". Anunțul făcut de medicul veterniar despre pisicuța care a venit...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un studiu șocant arată că multe medicamente împotriva cancerului sunt apă de ploaie