GÂNDUL LIVE: Alexandru Rafila, după declarațile prefectului Capitalei: Nu e concurs de poezie, mai ales într-o criză majoră de sănătate publică./ Mi s-a părut o bâlbâială îngrozitoare

Redactor:
Madalina Prundea

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul Româiei la OMS, a comentat, la GÂNDUL LIVE, organizarea și mesajele transmise de responsabili la nivelul Bucureștiului, și nu numai.

Rugat să comenteze ce nu s-a făcut în București ca să nu ajungem în această situație, dar și declarațiile prefectului privind incidența COVID-19 în Capitală și reacțiile ulterioare ale premierului privind o eventuală demitere, Alexandru Rafila a spus că este nevoie de o persoană calificată în această funcție și de coordonare a componentelor sistemului de gestionare a situației epidemiologice.

„Am văzut o destul de puțină integrare a activităților”

„E greu să vă spun acum ce nu s-a făcut, haideți să vedem ce s-a făcut bine în București. Ați remarcat câteva lucruri legate de lipsa de inpirație a prefectului. Eu cred că oamenii care ocupă  poziții de genul ăsta ar trebui să fie calificați, nu inspirați. Nu e concurs de poezie, mai ales într-o situație de genul ăsta, în care discutăm de o criză majoră de sănătate publică”, a comentat Alexandru Rafila.

„Eu cred că, fără să intru în detalii, prefectul conduce acest comitet local pentru situații de urgență, primarul este vicepreședinte, deci, practiv, din punct de vedere operațional, el este comandatul, dacă vreți, cre trebuie să gestioneze această problemă, care are multe componente: o componentă legată de învățământ, una legată de organizarea serviciilor publice, de sănătate, bineînțeles. Eu am văzut o destul de puțină integrare a activităților, fiecare instituția a așteptat ca altcineva să rezolve problema, ministerul Educației și prefectura să primească scrisoarea de la DSP și așa mai departe”, a comentat Alexandru Rafila.

„Mie mi s-a părut, vă spun cu obiectivitate și fără conotație politică, mi s-a părut o bâlbâială îngrozitoare, o lipsă de coordonare, care nu afce altceva decât să spotrescă haosul. Văd, am un băiețel care e în clasa a patra și ei nu știau dacă merg sau nu la școală, ce se întâmplă”, a spus Rafila.

„E o problemă sistemicăm nu discut de persoane acum. Ce facem într-o situație de criză ca să gestionă aceste lucruri? Avem o capacitate operațională și de coordonare, în primul rând, care este funcțională și oferă încredere și celor care aplică măsurile și beneficiarilor măsurilor? Avem sau nu avem? Dumneavoastră vi se pare că există? Există tot felul de communicate, de dimineața până seara, nu are legătură…”, a spus Alexandru Rafila.

„Hai să vedem cine poate să ne adune pe toți, să ne coordoneze încât nu muncim dublu sau în zadar și în momentul în care transmitem un mesaj oamenilor să fie un singur mesaj, să fie unitar și să fie de încredere”, a afirmat Alexandru Rafila.

O suspendare diferențiată a activității școlilor „nu cred că era o greșeală”

În ceea ce privește menținerea funcționării afterschool-urilor, Alexandru Rafila este de părere că probabil că decidenții s-au gândit la imposibilitatea unor familii de a lăsa copiii acasă.

„Din punctul meu de vedere, o analiză a diferitelor tipuri de școli și de suspendare a activității în mod diferențiat nu cred că era o greșeală și vă spun din ce cauză: o școală, de exemplu, de proximitate, în care 95% din copii se deplasează pe jos, nu complică în niciun fel nici transportul în comun, nu are niciun fel de efect asupra aglomerației din oraș”, a explicat Alexandru Rafila, la GÂNDUL LIVE.

Spre comparație, spune Alexandru Rafila, într-un liceu unde vin elevi din toată Capitala ar putea fi luată în discuție aglomerarea transportului sau creșterea frecvenței interacțiunilor.

„Haideți să fim flexibili în decizia de sănătate publică și să o luăm individualizat. Măsurile unice nu sunt normale pentru că de multe ori tratează în aceași mod situații total diferite. Vreau să păstrez școala funcțională acolo unde se poate păstra, era simplu să facem o mică investigație să vedem dacă într-o școală marea majoritate a elevilor vin din vecinătate și nu se deplasează și nu am avut probleme, cazuri, puteam să o las să funcționeze în continuare.Găseaam o soluție care putea să fie perfectibilă, puteam să ajungem la acest cod roșu în timp, dar cât pot să mențin o activitate funcțională fără să impactez sănătatea publică în mod negativ, eu aș fi optat pentru astfel de variantă”, a afirmat Rafila.

„Din cauza asta ai nevoie de o autoritate de sănătate publică care să te ajute, să îți dea informațiile de care ai nevoie astfel încât să iei o decizie în cunoștință de cauză, dar țintit pentru fiecare tip de activitate și câteodată pentru fiecrae instituție în parte”, a conchis Alexandru Rafila.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat, duminică seara, că datele pe care le are pe mail sunt de vineri, când încă nu se atinsese pragul de 3 la mie, ulterior, luni, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a constatat, în cadrul ședinței de luni, depășirea pragului de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori și aplicarea măsurilor care se vr aplica, respectiv purtarea obligatorie a măștilor în toate spțiile deschise, trecerea școlilor în scenariul roșu și suspendarea activității, pentru următoarele 14 zile, în restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc din Capitală. vor fi închise pentru următoarele 14 zile.

Alexandru Rafila a fost inclus pe listele de candidați ai PSD pentru alegerile parlamentare din decembrie.

 

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Ce s-a ales de ea… Maria l-a părăsit pe Mihai Neşu în 2012 pentru că...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Monica Pop a luat foc când a auzit ASTA: Doamne ferește! Ce s-a aflat despre...
Reuters: Un document neoficial al UE ar propune redesenarea graniţelor din zona balcanică
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Gata, s-a făcut anunțul oficial despre războiul între Rusia și Ucraina! Ce pregătesc americanii
Cuplul invincibil din zodiac. Nu poate fi despărțit niciodată, orice s-ar întâmpla
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide