GÂNDUL LIVE: Alexandru Rafila, după declarațile prefectului Capitalei: Nu e concurs de poezie, mai ales într-o criză majoră de sănătate publică./ Mi s-a părut o bâlbâială îngrozitoare

Redactor:
Madalina Prundea

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul Româiei la OMS, a comentat, la GÂNDUL LIVE, organizarea și mesajele transmise de responsabili la nivelul Bucureștiului, și nu numai.

Rugat să comenteze ce nu s-a făcut în București ca să nu ajungem în această situație, dar și declarațiile prefectului privind incidența COVID-19 în Capitală și reacțiile ulterioare ale premierului privind o eventuală demitere, Alexandru Rafila a spus că este nevoie de o persoană calificată în această funcție și de coordonare a componentelor sistemului de gestionare a situației epidemiologice.

„Am văzut o destul de puțină integrare a activităților”

„E greu să vă spun acum ce nu s-a făcut, haideți să vedem ce s-a făcut bine în București. Ați remarcat câteva lucruri legate de lipsa de inpirație a prefectului. Eu cred că oamenii care ocupă  poziții de genul ăsta ar trebui să fie calificați, nu inspirați. Nu e concurs de poezie, mai ales într-o situație de genul ăsta, în care discutăm de o criză majoră de sănătate publică”, a comentat Alexandru Rafila.

„Eu cred că, fără să intru în detalii, prefectul conduce acest comitet local pentru situații de urgență, primarul este vicepreședinte, deci, practiv, din punct de vedere operațional, el este comandatul, dacă vreți, cre trebuie să gestioneze această problemă, care are multe componente: o componentă legată de învățământ, una legată de organizarea serviciilor publice, de sănătate, bineînțeles. Eu am văzut o destul de puțină integrare a activităților, fiecare instituția a așteptat ca altcineva să rezolve problema, ministerul Educației și prefectura să primească scrisoarea de la DSP și așa mai departe”, a comentat Alexandru Rafila.

„Mie mi s-a părut, vă spun cu obiectivitate și fără conotație politică, mi s-a părut o bâlbâială îngrozitoare, o lipsă de coordonare, care nu afce altceva decât să spotrescă haosul. Văd, am un băiețel care e în clasa a patra și ei nu știau dacă merg sau nu la școală, ce se întâmplă”, a spus Rafila.

„E o problemă sistemicăm nu discut de persoane acum. Ce facem într-o situație de criză ca să gestionă aceste lucruri? Avem o capacitate operațională și de coordonare, în primul rând, care este funcțională și oferă încredere și celor care aplică măsurile și beneficiarilor măsurilor? Avem sau nu avem? Dumneavoastră vi se pare că există? Există tot felul de communicate, de dimineața până seara, nu are legătură…”, a spus Alexandru Rafila.

„Hai să vedem cine poate să ne adune pe toți, să ne coordoneze încât nu muncim dublu sau în zadar și în momentul în care transmitem un mesaj oamenilor să fie un singur mesaj, să fie unitar și să fie de încredere”, a afirmat Alexandru Rafila.

O suspendare diferențiată a activității școlilor „nu cred că era o greșeală”

În ceea ce privește menținerea funcționării afterschool-urilor, Alexandru Rafila este de părere că probabil că decidenții s-au gândit la imposibilitatea unor familii de a lăsa copiii acasă.

„Din punctul meu de vedere, o analiză a diferitelor tipuri de școli și de suspendare a activității în mod diferențiat nu cred că era o greșeală și vă spun din ce cauză: o școală, de exemplu, de proximitate, în care 95% din copii se deplasează pe jos, nu complică în niciun fel nici transportul în comun, nu are niciun fel de efect asupra aglomerației din oraș”, a explicat Alexandru Rafila, la GÂNDUL LIVE.

Spre comparație, spune Alexandru Rafila, într-un liceu unde vin elevi din toată Capitala ar putea fi luată în discuție aglomerarea transportului sau creșterea frecvenței interacțiunilor.

„Haideți să fim flexibili în decizia de sănătate publică și să o luăm individualizat. Măsurile unice nu sunt normale pentru că de multe ori tratează în aceași mod situații total diferite. Vreau să păstrez școala funcțională acolo unde se poate păstra, era simplu să facem o mică investigație să vedem dacă într-o școală marea majoritate a elevilor vin din vecinătate și nu se deplasează și nu am avut probleme, cazuri, puteam să o las să funcționeze în continuare.Găseaam o soluție care putea să fie perfectibilă, puteam să ajungem la acest cod roșu în timp, dar cât pot să mențin o activitate funcțională fără să impactez sănătatea publică în mod negativ, eu aș fi optat pentru astfel de variantă”, a afirmat Rafila.

„Din cauza asta ai nevoie de o autoritate de sănătate publică care să te ajute, să îți dea informațiile de care ai nevoie astfel încât să iei o decizie în cunoștință de cauză, dar țintit pentru fiecare tip de activitate și câteodată pentru fiecrae instituție în parte”, a conchis Alexandru Rafila.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat, duminică seara, că datele pe care le are pe mail sunt de vineri, când încă nu se atinsese pragul de 3 la mie, ulterior, luni, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a constatat, în cadrul ședinței de luni, depășirea pragului de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori și aplicarea măsurilor care se vr aplica, respectiv purtarea obligatorie a măștilor în toate spțiile deschise, trecerea școlilor în scenariul roșu și suspendarea activității, pentru următoarele 14 zile, în restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc din Capitală. vor fi închise pentru următoarele 14 zile.

Alexandru Rafila a fost inclus pe listele de candidați ai PSD pentru alegerile parlamentare din decembrie.

 

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
BREAKING NEWS Vladimir Putin, noi amenințări spre România. SUA este ținta finală!
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Lovitură grea primită de Alex Bodi în spatele gratiilor! Milionarul rămâne în arest după ce...
Inchide