GÂNDUL LIVE. Andrei Albulescu, avocat, despre suspendarea PUZ-urilor de sector: „Este dificil să începi un proiect și la jumătatea lui să nu mai poți obține autorizația de construire” | VIDEO

Publicat: 25/02/2021, 13:40
Actualizat: 25/02/2021, 14:37

Andrei Albulescu, avocat la casa de avocatură Stratulat Albulescu, a vorbit joi la GÂNDUL LIVE despre decizia de suspendare a Planurilor Urbanistice Zonale din sectoarele Capitalei.

Acesta susține că o decizie de acest tip ar putea să provoace o serie de probleme importante, mai ales pentru dezvoltatori.

„Să facem distincția între două situații: vorbim de prima situație, avem o autorizație de Consiliu deja emisă. Din ce a declarat domnul primar general în cursul zilei de ieri, autorizațiile rămân valabile, suspendarea produce efecte doar pe viitor. De altfel, un principiu de drept unanim acceptat. Dar problema se pune în felul următor: anumite proiecte sunt structurate pe faze de execuție, autorizațiile se pot obține în mai multe etape. Este dificil să începi un proiect și la jumătatea lui să nu mai poți obține autorizația de construire sau să se blocheze tot ce am depus ca documentație pentru obținerea autorizației în momentul în care eu sunt aproape să încep lucrările.

O altă situație este pentru proiectele pentru are nu s-a eliberat autorizația de construire, dar s-au depus toate documentele, s-au realizat proiectele, studiile, s-au făcut discuțiile cu băncile finanțatoare și aștept să mi se emită autorizația. În cazul acesta, în momentul în care ar intra în vigoare o astfel de suspendare a PUZ, nu mai pot obține autorizația de construire pe perioada suspendării. O situație deloc certă, care nu poate da liniște și încredere investitorilor să înceapă un proiect, sau, și mai rău, odată ce au fost făcute anumite cheltuieli și s-au produs efecte juridice sau s-au făcut poate acte cu privire la anumite proiecte, să ne oprim și într-un termen foarte scurt. Într-o săptămână suntem în faza unei situații de a se adopta un act normativ care să suspende un act administrativ emis anterior, în speță aceste PUZ-uri, de către un aparat administrativ care l-a emis în primă etapă”, a declarat avocatul Andrei Albulescu la GÂNDUL LIVE.

Albulescu: De ce ar fi mai bun sau mai bine făcut un proiect de acum 20 de ani?

Avocatul susține și că revenirea la Planul Urbanistic General nu este neapărat cea mai bună idee, dat fiind faptul că acesta este un proiect de acum 20 de ani, care ar putea să nu se mai potrivească cu situația actuală din Capitală.

„De ce ar fi mai bun sau mai bine făcut un proiect de acum 20 de ani, ce fundamentare juridică și practică avem pentru a ne întoarce și pe o perioadă de doi ani, care iar, e aleasă arbitrar, de ce ne-am întoarce la acest PUG, care în realitățile de atunci poate avea o logică, dar acum, după 20 de ani, când s-a construit foarte mult, cu respectarea unor acte emise de primării, iar în momentul acesta probabil că ar fi fost de bun augur să avem deja un document pe care să îl punem în dezbatere, care să fie transparent și după ce avem acest PUG să putem să ne raportăm la el și să ne pregătim proiectele.

Mai este o altă situație foarte sensibilă a unor proiecte începute, sunt anumite situații în care, conform noilor modificări, se pot face anumite demersuri pentru intrarea în legalitate, acolo unde s-a construit și unde s-a constatat că nu au fost respectate toate prevederile legale. Cum aș putea acum să intru în legalitate dacă PUZ-ul în baza căruia aș fi început lucrările este suspendat? Deci acolo proiectul se va opri în mod clar, ceea ce probabil va duce la acțiuni în instanță. Ar fi de ajuns o singură decizie pozitivă în sensul suspendării acestei hotărâri de suspendare a PUZ-urilor, care să profite întregii piețe imobiliare”, a declarat avocatul.

Andrei Albulescu: Toată procedura administrativă este de durată

Avocatul a vorbit și despre anunțul făcut de primarul general, Nicușor Dan, care susține că proiectele vor putea fi aprobate punctual.

Albulescu susține că dezvoltatorii și investitorii nu se pot baza pe o astfel de obținere a unei aprobări.

„În primul rând, primarul a accentuat necesitatea unor proiecte de utilitate publică, se discută de lucrări de infrastructură, grădinițe și alte asemenea proiecte, urmând ca și alte proiecte care par a fi rezonabile, sustenabile din punct de vedere al mediului și al spațiului verde să fie aprobate punctual. Or, în momentul în care îmi fac un plan de afaceri și merg să îl discut cu investitorii sau cu acționarii este dificil să obțin încrederea și votul acestora și finanțarea strict pe ideea că se va putea rezolva problema mergând la Consiliul General, să se aprobe un plan urbanistic zonal punctual. Iar din ce am văzut până acum, toată procedura administrativă este de durată, nu cred că se poate obține un PUZ de pe o lună pe alta”, a spus Andrei Albulescu la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping