GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Nu suntem în punctul în care să ne gândim la restricționarea măsuri implementate

Publicat: 21/04/2020, 13:16
Actualizat: 21/04/2020, 14:42

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a detaliat, la Gândul Live, analizele și deciziile de la nivelul instuției privind gestionarea pandemiei de COVID-19, în contextul manifestărilor din parioada sărbătorilor pascale. El a mulțumit populației care a respectat, în mare parte, recomandările de respectare a distanței sociale.

„În primul rând cred că trebuie să conștientizăm cu toții că toate măsurile impuse până acum și-au divedit eficiența. Avem un număr mult mai mic de cazuri noi diagnosticate, cât și de decese sau cazuri severe și critice, față de țările central și vest-europene. Situația în care ne regăsim e grație acestor măsuri care au fost luate înaintea creșterii curbei epidemiologice”, a spus Andrei Baciu, în intervenția la Gândul Live.

Nu suntem în punctul în care să ne gândim în momentul de față la restricționarea măsuri implementate, de distanțare socială, care au avut rolul de a întrerupe lanțul de transmitere virală, a spus secretarul de stat.

„În momentul de față ne pregătim foarte intens pentru a vedea exact care sunt reverberațiile epidemiologice ale acestui weekend, a acestor zile. Multe din vocile avizate spun că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a cazurilor în următoarea săptămână, 10 zile, două săptămâni”, a detaliat secretarul de stat în MS.

„Există o relație clară, evidentă, de cauzalitate între expunerile sociale, dinamica socială, și numărul de noi cazuri apărute. E evident că odată cu creșterea interacțiunilor, cu nerespectarea regulilor de protecție, de distanțare socială, vor apărea noi și noi cazuri. Și ținând cont de faptul că acest nou tip de coronavirus are o contagiozitate foarte mare, mai mare decât cea a virusului gripal obișnuit, practic așa se explică și această creștere pe care am avut-o până acum”, a spus Baciu.

„De ce a fost acest moment important? Pentru că pe baza tradițiilor religioase, sărbătorile pascale reprezintă, pe lângă tradiția de a merge la biserică, e un moment în care ne reunim cu cei dragi, cu familia, practic crescând astfel riscul și numărul de persoane care sunt expuse la un risc mai mare de a contacta noul coronavirus. Din acest punct de vedere, această perioadă reprezintă o probabilitate de a crește numărul de persoane nou diagnosticate, număr pe care îl vom vedea în următoareel 7-10 zile, perioada de incubație a virusului”, a detalia secretarul de stat.

„În egală măsură este esențal de menționat și de apreciat faptul că mare parte din populație a respectat toate aceste îndemnuri și recomandări, deși nu a fost deloc dificil, venind după câteva săptămâni în care măsurile au fost impuse într-o manieră crescândă, cu ocazia acestui moemnt religios, e de apreciat și vreau să transmit toată mulțumirea și aprecierea, pentru că de fapt aceste măsuri și acest comportament al nostru ca societate ne va conduce cel mai probabil către o situație nu foarte dramatică, pe care am vrut să o evităm”, a conchis Andrei Baciu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”