GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în MS: Se impune o recalibrare, o reajustare a strategiei pentru perioada imediat următoare

Publicat: 10/07/2020, 13:52
Actualizat: 10/07/2020, 15:24

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a reiterat, la Gândul Live, importanța respectării regulilor de distanțare, sanitare și de igienă, pentru a preveni contaminarea cu noul coronavirus, în contextul în care s-a arătat că sezonul cald nu înseamnă neapărat încetinirea răspândirii COVID-19.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat, la Gândul Live, că măsurile luate de autorități în prima fază a declanșării epidemiei au fost luate într-un context în care întreaga planetă ducea lipsă de informații despre noul coronavirus.

„Trebuie să vedem rolul Ministerului Sănătății. Rolul autorităților a fost acela de a proteja și de ocroti sănătatea populației. Și sunt momente diferite și trebuie să vorbim despre fiecare moment în parte. Primul moment, când a apărut virusul în China, ulterior și în Europa, evident că a fost o chestiune fără precedent pentru toată planeta, nimeni nu știa la ce să se aștepte, aveam informații foarte puține despre agresivitatea și contagiozitatea virusului. Acest prim moment a trecut, avem alte informații despre acest virus, cum impactează”, a spus Andrei Baciu, la Gândul Live.

„Toată lumea a avut acestă așteptare, de a avea un sezon de vară mai liniștit”

El a admis că primele informații, privind încetinirea răspândirii virusului în timpul verii, nu s-au verificat.

„Toată lumea a avut acestă așteptare, de a avea un sezon de vară mai liniștit, căldura, radiațiile ultravilete să atenueze transmiterea virală, lucru care vedem că nu se întâmplă, dimpotrivă, sunt voci care spun, și constatăm și în România, și la nivel global, faptul că epidemia pe alocuri poate se accelerează și se impune o recalibrare, o reajustare a strategiei pentru perioada imediat următoare”, a spus Andrei Baciu.

„Noi am făcut toate demersurile, suntem pregătiți ca sistem pentru a face față în continuare la ceea ce, la oricum vor arăta lucrurile, însă nu ține numai de partea de organizare a sistemului de sănătate. Aici sunt mai multe componente: virusul, impactul asupra societăților este nu numai medical, ci și social, va fi și economic, cu siguranță, sunt multe paliere de discuție”, a detaliat secretarul de stat.

Până la vaccin sau tratament, singurele arme pe care le avem sunt cele trei măsuri de aur

„Până una, alta, până să avem un vaccin care să ne protejeze sau până o să avem un tratament antiviral, antiretroviral care să ucidă virusul astfel încât să nu conducă la îmbolnăviri, la pacienți cu tablou clinic complicat și sever, până în momentul respectiv, singurele arme pe care le avem sunt cele trei măsuri de aur pe care le cunoaștem. Cu cât admitem și cu cât ne exersăm mai mult un comportament în care să să devină a doua noastră natură respectarea acestor reguli, cu atât virusul se transmite mai puțin, cu atât scade transmiterea comunitară”, a subliniat Andrei Baciu.

Potrivit secretarului de stat în MS, orice fel de măsuri – măsuri sociale, măsuri medicale – trebuie luate în oglindă cu dinamica epidemiologică.

„Lucrurile sunt într-o plină dinamică”

„Trendul crescător denotă un număr de cazuri active. Mai mult decât atât, trebuie să ținem cont și de conformațiile legislative din ultima perioadă care fac și mai dificil de evaluat cu exactitate, cu precizie, această cifră a volumului de cazuri, de pacienți infectați pozitiv în momentul de față. Trebuie să observăm și faptul că orice fel de pacient, cu atât mai mult pacienții care necesită terapie complexă, tratament în terapie intesivă, aceștia petrec un număr de zile, săptămâni în cadrul terapiilor intensive”, a precizat oficialul MS.

„O creștere a numărului de cazuri, controlarea epidemiologică a traiectoriei necesită câteva săptămâni, nu se schimbă lucrurile de la o zi la alta, tocmai pentru că avem această perioadă de incubație virală. Oricare ar fi situația în momentul de față, orice fel de schimbări, ca sunt în bine, că sunt în rău, acestea nu se întâmplă peste noapte, ci practic și interacțiunea și rezultatul interacțiunilor din ultimele zile, din ultima săptămână le vom vedea săptămâna viitoare. Lucrurile sunt într-o plină dinamică”, a conchis Andrei Baciu.

Joi s-a anunțat un nou record de noi infectări cu noul coronavirus. Astfel, doar în ultimele 24 de ore anterioare informării de la ora 13:00 a Grupului de Comunicare Strategică au mai fost identificate alte 614 cazuri de coronavirus, după cele 555 de miercuri. Bilanțul anunțat vineri arată o desceștere a numărului de noi infecții confirmate, dar acesta se situează tot aproape de pragul de 600, respectiv 592 de noi cazuri. La ora informării Grupului de Comunicare Strategică, la ATI, erau internați 236 de pacienți.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU