GÂNDUL LIVE. Burduja, secretar de stat la Finanțe: Trebuie să avem grijă de industria HORECA, în același timp trebuie să protejăm viețile oamenilor

Publicat: 07/10/2020, 14:03
Actualizat: 07/10/2020, 18:44

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a explicat, la GÂNDUL LIVE, că la nivelul responsabililor se discută scenarii privind compensarea actorilor din industria ospitalității, precizând că în urma dialogului cu reprezentanții acesteia s-au luat deja măsuri pentru susținerea locurilor de muncă și a companiilor.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor a detaliat măsurile luate de Executiv pentru cei din domeniul HORECA, în contextul nemulțumirilor exprimate de reprezentanții industriei ospitalității după decizia de închidere a restaurantelor și cafenelor, începând de miercuri.

„A fost un dialog realmente permanent cu reprezentanții HORECA”

„Am fost puși, de la începutul acestei pandemii, în fața acestei dileme extrem de complicate, să nu-i spun imposibile: salvăm vieți sau salvăm locuri de muncă și companii, businessuri. Până acum am încercat și facem tot posibilul și în continuare să salvăm vieți. Ori de câte ori viața unui român e pusă în pericol de această pandemie globală, suntem datori să răspundem în consecință. Deci ceea ce facem, inclusiv din perspectiva Ministerului de Finanțe, unde ne dorim să avem venituri la buget, să ținem în viață companiile, să avem o economie în mișcare, trebuie să ținem cont de  aceste riscuri”, a declarat Sebastian Burduja, la GÂNDUL LIVE.

Sebastian Burduja a contrazis poziția reprezentanților industriei, care au susținut că autoritățile nu au avut deschidere spre dialog. „A fost un dialog realmente permanent cu reprezentanții HORECA, am fost la multe întâlniri cu premierul și cei mai de seamă reprezentanți ai industriei. Am încercat și se multe ori am și găsit soluții, de exemplu impozitul specific, unde am acordat scutiri și probabil vom continua cu asemenea măsuri, tocmai pentru a sprijini această industrie importantă a țării. Ea nu are un impact strict legat de ceea ce manâncă sau ce consumă un român într-un restaurant, impactul e resimțit și în industria vinului, alimentară. Pe orizontală, e realmente o industrie importantă a țării. Mai mult, poate nimeni nu a spus asta, industria HORECA face parte din calitatea vieții. O țară se dezvoltă prin orașele ei, o mare parte din ținutul urban e ținut în viață de industria HORECA; de restaurante, de hoteluri. De aceea ne dorim, și ca economist spun, trebuie să avem grijă de această industrie, în același timp trebuie să protejăm viețile oamenilor”, a explicat Burduja.

„Această pandemie este realmente un test al solidarității naționale”

Închiderea restaurantelor coincide cu ziua unui nou record absolut al îmbolnăvirilor, dar și al deceselor la nivel național.

„E o situație dificilă, eu am încredere și în președinte, și în acest Guvern, că va lua deciziile care se impun într-o asemenea situație, și am încredere și în cetățenii acestei țări, că vor înțelege, odată pentru totdeauna sau măcar acum, că trebuie să se protejeze”, a comentat Sebastian Burduja, după aflarea unui nou record al numărului de cazuri noi, din ultimele 24 de ore, de aproape 3.000.

„A fost și acea perioadă de vid legislativ, s-a crescut de la 300 până pe la 1.200 și, într-aadevăr, după deschiderea școlilor, după toate evenimentele recente, avem o nouă creștere. Însă ceea ce consider este că această pandemie este realmente un test al solidarității naționale, pentru că acțiunile noastre nu ne afectează doar pe noi, afectează semenii noștri, ceilalți membri ai comunității, în fiecare oraș, comună din această țară și trebuie să țină cont de acest lucru. Deci fac un apel public la responsabilitate din partea fiecărui român, și o fac și ca simplu cetățean, am și eu copii, părinți și două bunici înspre anii 90 și îmi pun aceste probleme și ca cetățean, și ca economist, pentru că, cu cât respectă mai mult regulile, cu atât vom păstra această economie în viață și vom avea șanse să ne recuperăm cât mai repede”, a conchis Burduja.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?