GÂNDUL LIVE. Burduja, secretar de stat la Finanțe: Trebuie să avem grijă de industria HORECA, în același timp trebuie să protejăm viețile oamenilor

Redactor:
Madalina Prundea

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a explicat, la GÂNDUL LIVE, că la nivelul responsabililor se discută scenarii privind compensarea actorilor din industria ospitalității, precizând că în urma dialogului cu reprezentanții acesteia s-au luat deja măsuri pentru susținerea locurilor de muncă și a companiilor.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor a detaliat măsurile luate de Executiv pentru cei din domeniul HORECA, în contextul nemulțumirilor exprimate de reprezentanții industriei ospitalității după decizia de închidere a restaurantelor și cafenelor, începând de miercuri.

„A fost un dialog realmente permanent cu reprezentanții HORECA”

„Am fost puși, de la începutul acestei pandemii, în fața acestei dileme extrem de complicate, să nu-i spun imposibile: salvăm vieți sau salvăm locuri de muncă și companii, businessuri. Până acum am încercat și facem tot posibilul și în continuare să salvăm vieți. Ori de câte ori viața unui român e pusă în pericol de această pandemie globală, suntem datori să răspundem în consecință. Deci ceea ce facem, inclusiv din perspectiva Ministerului de Finanțe, unde ne dorim să avem venituri la buget, să ținem în viață companiile, să avem o economie în mișcare, trebuie să ținem cont de  aceste riscuri”, a declarat Sebastian Burduja, la GÂNDUL LIVE.

Sebastian Burduja a contrazis poziția reprezentanților industriei, care au susținut că autoritățile nu au avut deschidere spre dialog. „A fost un dialog realmente permanent cu reprezentanții HORECA, am fost la multe întâlniri cu premierul și cei mai de seamă reprezentanți ai industriei. Am încercat și se multe ori am și găsit soluții, de exemplu impozitul specific, unde am acordat scutiri și probabil vom continua cu asemenea măsuri, tocmai pentru a sprijini această industrie importantă a țării. Ea nu are un impact strict legat de ceea ce manâncă sau ce consumă un român într-un restaurant, impactul e resimțit și în industria vinului, alimentară. Pe orizontală, e realmente o industrie importantă a țării. Mai mult, poate nimeni nu a spus asta, industria HORECA face parte din calitatea vieții. O țară se dezvoltă prin orașele ei, o mare parte din ținutul urban e ținut în viață de industria HORECA; de restaurante, de hoteluri. De aceea ne dorim, și ca economist spun, trebuie să avem grijă de această industrie, în același timp trebuie să protejăm viețile oamenilor”, a explicat Burduja.

„Această pandemie este realmente un test al solidarității naționale”

Închiderea restaurantelor coincide cu ziua unui nou record absolut al îmbolnăvirilor, dar și al deceselor la nivel național.

„E o situație dificilă, eu am încredere și în președinte, și în acest Guvern, că va lua deciziile care se impun într-o asemenea situație, și am încredere și în cetățenii acestei țări, că vor înțelege, odată pentru totdeauna sau măcar acum, că trebuie să se protejeze”, a comentat Sebastian Burduja, după aflarea unui nou record al numărului de cazuri noi, din ultimele 24 de ore, de aproape 3.000.

„A fost și acea perioadă de vid legislativ, s-a crescut de la 300 până pe la 1.200 și, într-aadevăr, după deschiderea școlilor, după toate evenimentele recente, avem o nouă creștere. Însă ceea ce consider este că această pandemie este realmente un test al solidarității naționale, pentru că acțiunile noastre nu ne afectează doar pe noi, afectează semenii noștri, ceilalți membri ai comunității, în fiecare oraș, comună din această țară și trebuie să țină cont de acest lucru. Deci fac un apel public la responsabilitate din partea fiecărui român, și o fac și ca simplu cetățean, am și eu copii, părinți și două bunici înspre anii 90 și îmi pun aceste probleme și ca cetățean, și ca economist, pentru că, cu cât respectă mai mult regulile, cu atât vom păstra această economie în viață și vom avea șanse să ne recuperăm cât mai repede”, a conchis Burduja.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Mă numesc Mariana, am 36 de ani și am slăbit 17 kg cu 2 diete...
Cum s-a răzbunat Cristi Borcea pe Alina Vidican! Ce decizie a luat, după ce fosta...
ULTIMĂ ORĂ: Românii scapă de mască! Data anunțată de președintele Iohannis. E oficial!
Bilanţul a ajuns la 87 de morţi şi 530 de răniţi în Fâşia Gaza. Israelul...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Cetățenii europeni care sosesc în Marea Britanie, închiși și expulzați. MAE: 150 de români au...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
Momentul TERIBIL în care un pod din STICLĂ din China se sparge complet cu oameni...
Când vom scăpa de mască. Anunțul așteptat cu nerăbdare de români. Premierul Cîțu a spus...
Cauzele care ar putea transforma rețelele 5G în ținte sigure pentru hackeri
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
ADIO, MASCĂ! Anunțul ȘOC de ultimă oră în România
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide