GÂNDUL LIVE. Burduja, secretar de stat la Finanțe: Trebuie să avem grijă de industria HORECA, în același timp trebuie să protejăm viețile oamenilor

Redactor:
Madalina Prundea

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a explicat, la GÂNDUL LIVE, că la nivelul responsabililor se discută scenarii privind compensarea actorilor din industria ospitalității, precizând că în urma dialogului cu reprezentanții acesteia s-au luat deja măsuri pentru susținerea locurilor de muncă și a companiilor.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor a detaliat măsurile luate de Executiv pentru cei din domeniul HORECA, în contextul nemulțumirilor exprimate de reprezentanții industriei ospitalității după decizia de închidere a restaurantelor și cafenelor, începând de miercuri.

„A fost un dialog realmente permanent cu reprezentanții HORECA”

„Am fost puși, de la începutul acestei pandemii, în fața acestei dileme extrem de complicate, să nu-i spun imposibile: salvăm vieți sau salvăm locuri de muncă și companii, businessuri. Până acum am încercat și facem tot posibilul și în continuare să salvăm vieți. Ori de câte ori viața unui român e pusă în pericol de această pandemie globală, suntem datori să răspundem în consecință. Deci ceea ce facem, inclusiv din perspectiva Ministerului de Finanțe, unde ne dorim să avem venituri la buget, să ținem în viață companiile, să avem o economie în mișcare, trebuie să ținem cont de  aceste riscuri”, a declarat Sebastian Burduja, la GÂNDUL LIVE.

Sebastian Burduja a contrazis poziția reprezentanților industriei, care au susținut că autoritățile nu au avut deschidere spre dialog. „A fost un dialog realmente permanent cu reprezentanții HORECA, am fost la multe întâlniri cu premierul și cei mai de seamă reprezentanți ai industriei. Am încercat și se multe ori am și găsit soluții, de exemplu impozitul specific, unde am acordat scutiri și probabil vom continua cu asemenea măsuri, tocmai pentru a sprijini această industrie importantă a țării. Ea nu are un impact strict legat de ceea ce manâncă sau ce consumă un român într-un restaurant, impactul e resimțit și în industria vinului, alimentară. Pe orizontală, e realmente o industrie importantă a țării. Mai mult, poate nimeni nu a spus asta, industria HORECA face parte din calitatea vieții. O țară se dezvoltă prin orașele ei, o mare parte din ținutul urban e ținut în viață de industria HORECA; de restaurante, de hoteluri. De aceea ne dorim, și ca economist spun, trebuie să avem grijă de această industrie, în același timp trebuie să protejăm viețile oamenilor”, a explicat Burduja.

„Această pandemie este realmente un test al solidarității naționale”

Închiderea restaurantelor coincide cu ziua unui nou record absolut al îmbolnăvirilor, dar și al deceselor la nivel național.

„E o situație dificilă, eu am încredere și în președinte, și în acest Guvern, că va lua deciziile care se impun într-o asemenea situație, și am încredere și în cetățenii acestei țări, că vor înțelege, odată pentru totdeauna sau măcar acum, că trebuie să se protejeze”, a comentat Sebastian Burduja, după aflarea unui nou record al numărului de cazuri noi, din ultimele 24 de ore, de aproape 3.000.

„A fost și acea perioadă de vid legislativ, s-a crescut de la 300 până pe la 1.200 și, într-aadevăr, după deschiderea școlilor, după toate evenimentele recente, avem o nouă creștere. Însă ceea ce consider este că această pandemie este realmente un test al solidarității naționale, pentru că acțiunile noastre nu ne afectează doar pe noi, afectează semenii noștri, ceilalți membri ai comunității, în fiecare oraș, comună din această țară și trebuie să țină cont de acest lucru. Deci fac un apel public la responsabilitate din partea fiecărui român, și o fac și ca simplu cetățean, am și eu copii, părinți și două bunici înspre anii 90 și îmi pun aceste probleme și ca cetățean, și ca economist, pentru că, cu cât respectă mai mult regulile, cu atât vom păstra această economie în viață și vom avea șanse să ne recuperăm cât mai repede”, a conchis Burduja.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide