GÂNDUL LIVE. Cristian Andrei, neuropsihiatru: Anxietatea este întunericul din față / Când un om are un surplus, caută dificultatea

Redactor:
Alisa Ioana

„În momentul în care un om are un surplus, comportamentul lui începe să se deformeze în sensul de a căuta dificultate”, a declarat neuropsihiatrul Cristian Andrei, invitat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.

„Anxietatea este întunericul din față”

Anxietatea, definită banal, este întunericul din față. Când te uiți în față și nu vezi. Nu poți să anticipezi. Nu poți să-ți faci proiecții, nu îți planifici nimic, nu ai siguranța a ceea ce va veni. Atunci, unul dintre reflexe este să faci regresie, să te duci spre copilărie, altul este să ai nevoie de cineva neapărat, să aparții cuiva, să fie cineva cu tine.

Oamenii au fost prinși de pandemie în diverse poziții: unii singuri, alții certați, fără cuplu, fără copii/ cu copii. De asta spun că este vorba de tulburări de adaptare, pentru că în ultimii 30 de ani nu și-a pus nimeni problema adaptării și a supraviețuirii, a declarat Cristian Andrei.

„Copilăria nu este neapărat ceva fericit. Credem că am fost fericiti pentru că nu ne amintim foarte bine, selectăm lucurile acestea ale copilăriei cu ceea ce suportăm acum ca adulți, ne spunem că că acum e rau și că probabil era bine când eram mici. Totuși, dacă stai să-ți amintești cum era în copilărie, îți vei da seama că tragediile erau absolute, că te considerai amărât și voiai să te faci mare.”

Cristian Andrei: Introvertiții au supraviețuit mai bine în această perioadă

„Introvertiții au supraviețuit mai bine în această perioadă. Ei erau oricum în  «lockdown». De ceva timp, introvertitul se descurcă cu ce are. Nu a fost necesară adaptarea. Pe de altă parte, un extrovertit are nevoie de spectatori, de o absorbție socială, să spună ceva, să influențeze pe cineva, să organizeze ceva. Dacă facem o statistică, persoanele amendate pentru că nu au respectat restricțiile sunt cele extrovertite.”

„Oamenii care caută acum libertăți sunt cei care erau mai dogmatici în trecut. Persoanele credincioase se revoltă în momentul de față și li se pare că Dumnezeu le dă mai multe libertăți decât le dă statul. Până acum era invers: lumea credea că dacă te duci la biserică fără să vezi nimic în jur, ești un om încuiat cu privire la gândire”, a mai declarat el.

„Când un om are surplus, caută dificultatea”

„În momentul în care un om are un surplus, comportamentul lui începe să se deformeze în sensul de a căuta dificultatea, un singur lucru îi mai lipsește: să îi lipsească ceva, acesta este un principiu amar al vieții, care te motivează, îți dă o energie”, spune Cristian Andrei.

Viața de cuplu în pandemie

„Oamenii până în pandemie abia așteptau să scape unul de altul, dar au fost «încuiați» împreună și s-au redescoperit. Au dispărut ispitele.”

Potriivit unui studiu, femeile au preluat odată cu pandemia și mai mult activitățile casnice. Cristian Andrei consideră că acest lucru vine dintr-o depresie.

„Unul dintre simptomele care îmi confirmă asta este creșterea alcoolismului în rândul bărbatului. Alcoolul a devenit un antidepresiv de masă, bărbații au început să bea seara în cantități industriale. Ar fi bine să nu te obișnuiești cu nimic, dar pandemia te obligă să te obișnuiști să faci asta”, mai spune Cristian Andrei.

„Pentru mine, pandemia a fost o bucurie”

„Pentru mine, pandemia a fost o bucurie. Mi-a permis să rămân mai mult în locul în care am copilărit și să fac de acolo munca pe care o fac, să-i pot observa mai bine pe oameni, să îi ajut. Mi-a adus tristețe faptul că am constatat cât sunt de afectați copiii, iar că unele cupluri au ajuns la paroxis.

Pe scurt, dacă tu creezi valori, în pandemie ești bine, dar dacă ești un consumator și te uiți după hârtie igienică toată ziua, ești foarte nefericit”, a încheiat el.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Ce s-a ales de ea… Maria l-a părăsit pe Mihai Neşu în 2012 pentru că...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Monica Pop a luat foc când a auzit ASTA: Doamne ferește! Ce s-a aflat despre...
VIDEO. Un caz George Floyd la Piteşti. Un bărbat a murit în timp ce era...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Gata, s-a făcut anunțul oficial despre războiul între Rusia și Ucraina! Ce pregătesc americanii
Surpriza WhatsApp pentru acești utilizatori, dezvăluită: au așa ceva direct în aplicație
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide