GÂNDUL LIVE. Cristian Pascu, președintele AOPJNR: Este o măsură politică populistă să dai în jocurile de noroc! Orice guvern cu o logică cât de cât fiscală ar fi aprobat măsura – VIDEO

Publicat: 18/06/2020, 14:34
Actualizat: 18/06/2020, 17:03

Președintele Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România Cristian Pascu a explicat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE că jocurile de noroc nu au cerut facilități fiscale, ci doar scutirea de plată per mașinărie pentru perioada în care acestea nu au funcționat, deși nu au beneficiat de câștiguri de pe urma aparatelor, inclusiv în perioada stării de alertă. De asemenea, acesta a precizat că întregul oprobiu care a avut loc în spațiul public referitor la acest tip de activitate a fost o mișcare populistă în care operatorii de astfel de jocuri au fost victime colaterale. 

„În această disputată pe plan politic mai mult, și aici suntem mai mult victime colatare, a redeschiderii noastre pe 15 iunie înaintea altor domenii de activitate. Nu a fost o competiție din partea noastră, ci în urma discutării punct cu punct cu INSP a unor măsuri foarte clare, destul de restrictive, care, sincer să vă spun, iau puțin din atmosfera de socializare specifică unei săli de noroc: masca purtată în permanență ca în rice incitnă închisă, dezinfectarea angajaților și a jucătorilor cu mijloace puse la dispoziție în mod sistematic și foarte la îndemână, distanțarea mijloacelor de joc”, a explicat președintele Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România la GÂNDUL LIVE.

De ce s-au deschis sălile de jocuri de noroc, dar nu și restaurantele: „Nu am fost într-o competiție!”

„Nu sunt specialist în domeniu, dar la noi masca se poartă în permaneță, la noi nu se consumă, astfel încât partea de răspândire prin aerosoli, fără mască, nu există. Cred că din acest punct de vedere există o deosebire între modul în care suntem protejați și noi, ca indivizi, și cei jur, prin purtarea măștii în permanență, și restaurant, unde această limitare există. Mă gândesc că acesta ar fi singurul aspect. Am văzut că și la terase există distanțări între mese, scaune, exact cum procedăm și noi. Noi procedăm și cu separatoare din pexiglas acolo unde spațiul nu ne permite. Nu am avut nimic contră și nu am fost într-o competiție despre acest aspect. Mă gândesc doar la acest aspect, probabil din punct de vedere epidemiologic, acolo s-a considerat a fi cea mai imare vulnerabilitate, noi neavând acea interacțiune cu jucătorul, acesta se pune la mașină, nu are nevoie de comunicare cu operatorul decât prin semnele cunoscute, introduce bani, joacă, își ia plata și pleacă, nu este nevoie să se stea în spatele jucătorului. S-au interzis socializările, acele manifestări de bucurie, grupări în jurul acelui jucător care câștigă. Suntem și noi cu multe rețineri tocmai pentru a menține distanța socială între jucători și între jucători și angajați. Nu pot spune din ce alte criterii restaurantele ar fi rămas momentan închise. Nu mă pricep”, a explicat Cristian Pascu.

„Jocurile de noroc nu au cerut facilități fiscale”

„Vreau să înlătur o mare confuzie, o mare dezinformare care s-a lansat din atacuri politice și o spun foarte clar: Jocurile de noroc nu au cerut facilități fiscale. Jocurile de noroc nu beneficiază de creditele bancare, de IMM Invest, nu se află printre sectoarele privilegiate și ne asumăm această soartă. Jocurile de noroc au cerut în cuvinte simple: Nu putem plăti pe perioada în care nu am lucrat. Atât am cerut. Pe perioada în care nu am lucrat, noi am fi datorat 1.000 de euro pe trimestru / pewr mașină. Noi datorăm 4.000 de euro per aparat pe nivel de an. Era imposibil ca noi să începem în trimestru doi să plătim în gol pe perioada în care nu am funcționat. Astfel încât, nu Guvernul PNL, orice guvern cu o logică cât de cât fiscală care ar fi fost la conducere ar fi aprobat exact cu aceeași celeritate cererea noastră”, a punctat acesta în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.

Sectorul jocurilor de noroc solicită scutirea de plată pe perioada în care nu au funcționat, deci nu au avut câștiguri

„Ce dorim acum? Aspect despre care s-a făcut atâta caz în ultimele zile. Simplu: Prelungirea pe timpul stării de alertă, perioadă în care de asemenea nu am funcționat, a aceleiași scutiri logice de a plăti cât timp nu am funcționat. În perioada de urgență ni s-a aprobat, dar acum tot sectorul trăiește cu inima sus, cu palpitații, pentru că datorită atacurilor politice, pe care le înțeleg, dar suntem victime colaterale, nu s-a intrat în Guvern cu acele trei puncte pe care vi le explic în două cuvinte simple și logice care urmau să intre și să ne dea și pe perioada stării de alertă același normal sprijin logic, constituțional, absolut corect. Nu este nicio facilitate. Este o confuzie aruncată într-un mod politicianist, îl înțeleg, sigur că populist este ușor să dai în jocuri de noroc, este un domeniu în care suntem obișnuiți cu lovește stânga, lovește dreapta, dar nu era cazul în momentul ăsta”, a mai explicat Cristian Pascu.

„Suntem invidiați și aprobați la nivel internațional”

De asemenea, acesta a explicat modul în care funcționează secotrul jocurilor de noroc din România, dar și faptul că este apreciat în plan internațional.

„Suntem contribuabili, suntem o industrie foarte bine reglementată. Pe lângă faptul că noi trimitem la ONJN, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, la instituția noastră de supraveghere, în permanență situația fiecărei încasări, așa cum ANAF-ul nu reușește să culeagă de la casele fiscale cu mult doritul program de fiscalizare. Noi avem de patru ani de zile în permanență monitorizarea fiecărei mașini, a fiecărei încasări. Avem reguli stricte. Avem o lege din 2016 pentru care suntem invidiați și aprobați la nivel internațional. Aceștia suntem. Sigurav că există probleme de adicție, sigur că avem în program un joc responsabili, sigur că stăm deocamdată pe o sumă mare, colectată tot de ONJN, pentru a face o campanie de informare, de educare, a întregi populații despre ce înseamnă să joci, ce așteptări ai de la un joc de noroc. Nu este un domeniu în care te duci să te îmbogățești, este o distracție, cu o plată a ei, așa cum te duci la un biliard, la un ping pong, unde nu trebuie neapărat după o oră să ieși în câștig. Toate acestea sunt proiecte pe care le avem. Dar, momentan, stăm cu emoție, deoarece Guvernul deocamdată a dat un pas înapoi din cauza acestei presiuni, prin care am fost acuzați că s-au dat facilități. Nicio facilitate. E absolut normal”, a explicat președintele Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România la GÂNDUL LIVE.

Ce s-a întâmplat cu cei 45.000 de angajați din industrai jocurilor de noroc când activitatea a fost oprită

„Au așteptat cu răbdare. Unele firme, în total sunt aproximativ 300 de firme de operare, care totalizează acești 45.000 de angajați, în afară de șomajul tehnic, pe care l-am activat, în mod normal, am beneficiat și noi și angajații noștri de el, au scos din buzunar încă niște sume pentru completarea acestui 75% pentru că, nu e niciun secret, și angajații sălilor noastre trăiesc parțial din tipsuri, nu din salariul nostru. Deci ei s-au văzut în buzunar cu mult mai puțin decât 75%. Am corectat parțial acest neajuns. Mai mult decât atât, am avut chirii, am avut cheltuieli în aceste luni în care am stat, astfel încât banii care erau în buzunarul operatorului la 17 martie nu se mai regăsesc în niciun caz la acest moment, de aceea am solicitat, normal, pentru a nu intra în faliment, să nu plătim înb perioada în care nu lucrăm.

Discutăm de 80% din acești operatori care au capital autohton. Ca de obicei, în toate sectoarele care se închid și concurența există, a lovi în acel sector, primii care ies din piață în acel moment sunt cei u capital autohton. Exista riscu lca doar companiile mari și foarte mari să continue activitate, dar și ele fiind în mare cumpănă având multe mașini autorizate.

Este și un sentiment de protejare al capitalului autohton dacă această ordonanță care are trei puncte absolut clar eși logice intră în vigoare”, a punctat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman