• Publicat:
  • Actualizat:
Gândul Live!

GÂNDUL LIVE. Cristina Chiriac, antreprenor: Sigur nu se sfârșește lumea aici. Este esențial să ne păstrăm calmul

Cristina Chiriac, președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor din România și al Confederanției Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), invitată a emisiunii Gândul Live, a făcut apel la calm și responsabilitate în actualul context economic și social, afectate de epidemia de coronavirus.

„Indiferent că vorbim de criză economică sau de altfel de criză, ceea ce e mereu recomandat în astfel de cazuri este să le gestionăm cu calm și responsabilitate. Crizele economice sunt ciclice, nu au debutat acum, ci acum sute de ani, au fost prevăzute de economiști, unele sunt declanșate intenționat, iar reververațiile crizelor sunt atât de natură socială, cât și de natură economică”, a declarat Cristina Chiriac.

„Ceea ce mă îngrijorează acum nu e faptul că noi nu știm să răspundem, că văd o mobilizare bună la nivelul României – faptul că s-au închis școlile, că lumea e precaută, oamenii stau acasă, evenimentele au fost sistate pe bandă, foarte bine – dar să nu ignorăm faptul că sunt lucruri la nivel mondial care ne vor afecta. Și dacă astăzi, luna martie, noi, decidenți politici, guvernamentali, nu înțelegem efecteel economice și nu le tratăm așa cum trebuie, s-ar putea ca România să aibă de suferit în următorii 10 ani, s ne revenim destul de greu”, este de părere Cristina Chiriac.

„Acum nu mai vorbim de acea criză din 2007 – 2008, când s-a declanșat în Statele Unite, în România a ajuns în 2009, iar reverberațiile au fost foarte mici. Vorbim de implicații economice foarte puternice, că ne așteaptă un septembrie foarte greu, cu majorări de pensii, alocații”, avertizează Cristina Chriac.

Cristina Chiriac a împărtășit din experiența de antreprenor: „Când ești antreprenor, viața te formează. Îți dă atât de multe șuturi în fund, la propriu, încât niciodată nu știi dacă ești sus sau jos, niciodată nu știi ce te așteaptă ziua de mâine și atunci pentru mine, ce se întâmplă azi, mă gândesc: Ok, asta este situația. Ce am de făcut să nu ajung în situația aceea, care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm?”

În loc să văd partea plină a paharului, să încerc să găsesc soluții, mă voi focusa pe partea negativă și nu o să mai fiu capabilă să văd luminița de la capătul tunelului.

Cristina Chiriac

„Sunt mamă, sunt fiică, am o mamă în vârstă, de peste 70 de ani, o persoană responsabilă. Mai mult, în Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin sunt extrem de multe businessuri mici, care azi sunt în pragul insolvenței. Dacă stăm să ne gândim că nu sunt suficienți medici, că nu sunt suficiente locuri la spital, că România sunt multe probleme, atunci în loc să văd partea plină a paharului, să încerc să găsesc soluții, mă voi focusa pe partea negativă și nu o să mai fiu capabilă să văd luminița de la capătul tunelului. Cumva trebuie să existe o soluție, viața trebuie să continue, a continuat și după Primul Război Mondial, și după Al Doilea Război Mondial”, a afirmat Cristina Chiriac.

„Cu siguranță nu se sfârșește lumea aici, cu siguranță trebuie să dăm dovadă de maturitate și responsabilitate și să uităm că cel mai mare dar al acestei lumi este omenirea, că trebuie ca atunci când cineva este în anaghie, să-l ajuți și cred că asta este și crucea pe care trebuie să o ducem acum, să demonstrăm că mai departe de businessuri, de familile noastre, putem și mai avem capacitatea să îi ajutăm pe cei din jurul nostru”, a declarat Cristina Chiriac la Gândul Live.

Antrepenorul a explicat mecansmele prin care, atunci când piața coboară, fondurile de investiții investesc masiv cash în zone unde prețuri ajung să fie rezonabile și sunt oameni care s-au îmbogățit în criză.

„Ceea ce trebuie, fie că vorbim de destabilizare economică sau situații de criză, este esențial să ne păstrăm claritatea în gândire, calmul și responsabilitatea. Sunt jucători care sunt câștigători și cei care se impacientează, văd lucrurile negative și care încep, din motive de nesiguranță, să ia anumite decizii care nu le sunt favorabile”, a conchis Cristina Chiriac.

Inchide