GÂNDUL LIVE. Cum ajută plasma pacienții cu COVID-19. Doina Goșa: Îi dă răgazul organismului să fabrice proprii anticorpi

Publicat: 08/05/2020, 14:48
Actualizat: 08/05/2020, 18:08

Doina Goșa, director al Centrului de Transfuzie Sanguină București, a detaliat, la Gândul Live, cum acționează admistrarea de plasmă,  criteriile și metodele de recoltare a acesteia pentru tratamentul pacienților cu COVID-19.

„Plasma pe care o colectăm de la pacienții vindecați conține anticorpi, este bogată în anticorpi anti virusul SARS-Cov-2. În momentul în care pacientul se află în spital în stare critică, capacitatea lui de apărare este clar depășită, deci organismul cu greu face anticorpi sau anticorpi insuficienți. Dacă noi îi dăm anticorpi, prin plasma e care o oferim de la pacienții vindecați, îl ajutăm în felul acesta să lupte cu boala și îi dă răgazul organismului să fabrice proprii anticorpi”, a explicat Doina Goșa, la Gândul Live.

Criteriile de selecție pentru donatorul de plasmă prin plasmafereză pentru tratamentul pacienților cu Covid-19 sunt aceleași ca pentru o donare obișnuită de sânge, a precizat Doina Goșa, la care se adaugă câteva cerințe. „Fostul pacient, vindecat de Covid-19, trebuie să aibă biletul de externare din spital, două buletine de analize sau în biletul de externare să scrie că a avut două teste negative, deci este vindecat, și minim două săptămâni de la externare. Nu trebuie să aibă boli cronice sau comorbidități, la fel ca și pentru donarea de sânge, donatorul trebuie să fie sănătos”, a explicat Doina Goșa.

„Cea mai eficientă procedură de donare de plasmă este prin metoda de recoltare plasmafereză, care se face cu ajutorul unui echipament care este adecvat acestei activități. Se scot 600 de mililitri de plasmă din care se prepară trei unități de plasmă transfuzabilă a câte 200 ml fiecare. Prin procedura standard de donare de sânge, aceasta presupune masă eritrocitară, deci se face o punguță de eritrocite, și o pungută de plasmă de 200 de mililitri. De asta plasmafereza e eficientă, pentru că dintr-o plasmafereză de la un donator obținem trei unități de plasmă, iar prin cea standard, o singură unitate”, a detaliat Doina Goșa.

În spitale nu se poate face procedura de plasmafereză, ci doar primesc unitățile de la centrele de transfuzii și le administrează.

Plasmafereza se desfășoară sub supravegherea medicului specialist, durata este 50-60 minute. Intervalul dintre două donări de plasmă prin afereza (plasmafereze) trebuie să fie de două săptămâni, potrivit informațiilor de pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Până astăzi, 8 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 14.811 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6.423 au fost declarate vindecate și externate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer