GÂNDUL LIVE. Dan Bucura, jurnalist și candidat la Primăria Sectorului 1: Vârsta de debut pentru consumul de droguri ușoare a coborât la 10-11 ani. În mediul online există zvonuri potrivit cărora unii candidați ar consuma droguri | VIDEO

Publicat: 01/09/2020, 13:24
Actualizat: 01/09/2020, 14:29

Jurnalistul Dan Bucura, candidat la Primăria Sectorului 1, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre pericolul reprezentat de consumul de droguri și despre propunerile sale pentru combaterea acestui fenomen.

El susține că, potrivit datelor prezentate de către Agenția Națională Antidrog, vârsta de debut pentru consumul de droguri ușoare a scăzut la 10-11 ani în România.

Astfel, Bucura propune ca în spațiul public să nu mai fie consumate astfel de substanțe.

„E o chestiune pe care mi-o doream de mult lansată în spațiul public sub orice formă. Am lansat-o ca jurnalist 20 și ceva de ani, iar acum am șansa să o spun oamenilor și din postura de candidat și probabil și din postura de ales după 27 septembrie. Eu cred că această chestiune a traficului și a consumului de droguri a luat o amploare de nedescris în România. Și nu o spun eu ca jurnalist, că am constatat eu lucrul acesta, o spun statisticile, o spune Agenția Națională Antidrog, care anul trecut, când și-a prezentat bilanțul, a venit cu niște cifre îngrozitoare. Vârsta de debut pentru consumul de droguri ușoare a coborât în România până la 10-11 ani. Este halucinant. Pasul de la drogurile ușoare la cele de mare risc se face extrem de ușor.

De la aceste cifre a pornit și demersul meu, care e următorul: fiecare face în casa lui ceea ce își dorește, există un curent de opinie care spune că în țările civilizate au legalizat drogurile ușoare. Eu nu contest asta, dar gândiți-vă la o chestiune: dacă vrei să faci anumite lucruri, fă-le între patru pereți la tine acasă. Nu le face în public, în parcuri, nu le face la vedere. Acesta este demersul meu la nivel administrativ”, a spus Dan Bucura la GÂNDUL LIVE.

Întrebat dacă acest lucru nu ar însemna atribuții suplimentare pentru Poliția Locală, Bucura a explicat că polițiștii locali trebuie să fie aproape de oameni.

„Am încredere că Poliția Locală poate face și altceva față de ceea ce face în momentul de față, și anume slujește primarii, aparatul administrativ și cam atât. E un fel de gardă pretoriană pentru aleși. Și Poliția Locală în mandatul meu se va schimba radical. Poliția Locală trebuie să fie în stradă pentru că este formată pe scheletul gardienilor publici. Ei trebuie să fie aproape de cetățeni în parcuri, în piețe, pe alei, printre blocuri. Demersul meu e simplu: nu mai facem aceste lucruri în public în Sectorul 1. N-o mai facem în parcurile sectorului, nu o mai facem pe la colțuri, nu o mai facem unde este vizibil. Dacă oamenii vor să facă asta, să o facă la ei acasă, nu în parcuri. Eu când merg în parc simt acest miros al acestor droguri ușoare. Nu avem de ce. De ce un părinte care își duce copilul în parc să treacă prin aceste mirosuri? Exclus!”, a adăugat Bucura.

Dan Bucura: Propun ca toți candidații să își facă un test antidrog. Există zvonuri cum că unii ar consuma astfel de substanțe

Acesta a mai spus că, dat fiind faptul că în mediul online există diverse zvonuri potrivit cărora unii candidați ar consuma droguri, el propune ca toți candidații să își facă un test care să demonstreze că nu consumă astfel de substanțe. De asemenea, Bucura a menționat că personal nu crede în aceste zvonuri, dar un test ar fi dovada clară că acestea sunt false.

El a explicat că și-a făcut un astfel de test, care a durat doar zece minute.

„Demersul celălalt, care este inedit, se leagă de cel care vine în fața oamenilor să le ceară votul. Și eu am spus în felul următor: așa cum există legal în momentul de față niște chestiuni care te împiedică să ceri votul, și anume dacă ești condamnat penal, ai cazier, să introducem și această provocare deocamdată, să demonstrezi că nu consumi astfel de substanțe. Țin enorm acest lucru și tocmai de aceea am pornit de la niște informații din spațiul public. Nu vreau să dau nume și nici nu îmi trece prin minte să îmi jignesc sau să arunc anatema asupra unor candidați, însă pe internet circulă aceste zvonuri cu privire la unii sau la alții dintre candidați. Nu doar la Sectorul 1, ci și la Primăria Capitalei sau alte sectoare. Mie mi-a luat 10 minute. Am fost la o clinică cu programare, am făcut această analiză, în 10 minute am plecat și a doua zi aveam rezultatul. Nu consum și nu am consumat astfel de lucruri. Și îi provoc pe toți candidații, tocmai pentru a se risipi aceste zvonuri, pe care eu nu le cred. Știu cum se fac campaniile, se aruncă și lucruri murdare. Eu nu cred. Dar dacă ești candidat și nu ai nimic de ascuns cred că merită să îți rupi 10 minute din timp pentru a face acest test și să le arăți celor cărora le ceri votul că nu ai această problemă. Nu o spun eu, intrați pe internet și veți vedea aceste dezbateri. Sunt mai mulți candidați nominalizați acolo”, a spus Dan Bucura la GÂNDUL LIVE.

El a prezentat și alte propuneri pe care le are pentru administrația publică locală din Sectorul 1.

„De când mi-am anunțat candidatura, în fiecare zi la ora 09:00, pe pagina mea de Facebook pun câte una dintre soluțiile cu care vin. Deja sunt la episodul 10, voi face 30 de episoade până pe 27. Printre ele se numără lucruri care deranjează pe toată lumea: nu avem locuri de parcare, vedem că PUZ-urile s-au dat în bătaie de joc. Nu poți să dai autorizație de P+7 dar să nu îl obligi să facă parcări. Oamenii ăia se mută în blocurile alea, dar își lasă mașinile pe străzi, pe domeniul public. Nu. Autorizațiile nu se mai eliberează decât după ce faci dovada că ai făcut locuri de parcare”, a adăugat Bucura.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Sofia Vicoveanca, luată prin surprindere de Victor Rebengiuc: "Un exemplu de urmat". Gestul incredibil făcut de...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații