GÂNDUL LIVE. Educația sexuală în școli. Lucian Romașcanu, PSD: Părinții trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește educația copiilor / Dan Barna, USR: Suntem primii în Europa în privința mamelor minore. Copiii care au nevoie nu vor avea acces la educație | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Educația sexuală în școli. Lucian Romașcanu, PSD: Părinții trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește educația copiilor / Dan Barna, USR: Suntem primii în Europa în privința mamelor minore. Copiii care au nevoie nu vor avea acces la educație | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Educația sexuală în școli. Lucian Romașcanu, PSD: Părinții trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește educația copiilor / Dan Barna, USR: Suntem primii în Europa în privința mamelor minore. Copiii care au nevoie nu vor avea acces la educație | VIDEO
Publicat: 04/06/2020, 14:43
Actualizat: 04/06/2020, 16:05

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD), Lucian Romașcanu și liderul Uniunii Salvați România, Dan Barna, au fost invitații Emmei Zeicescu la GÂNDUL LIVE, unde au discutat despre controversele din jurul introducerii orelor de educație sexuală în școli.

Lucian Romașcanu a declarat că din punctul său de vedere educația sexuală este un subiect sensibil, iar motivul pentru care legea a fost modificată prin introducerea necesității consimțământului părinților pentru participarea elevilor la aceste ore este acela că părinții trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește educația copiilor lor.

„Lucrurile ar trebui să se întâmple cu buna știință și cu acordul părților implicate. Eu ca părinte sunt foarte atent la ce informații primește copilul meu, pentru că lucrurile de asemenea sensibilitate pot marca pe foarte mulți ani de acum încolo. Și noi trebuie să fim atenți la ceea ce se întâmplă, pentru că există o inflație de manuale alternative. (…) Lucrurile sunt foarte sensibile, este o zonă foarte sensibilă și vorbim aici de copii de 6-7 ani care sunt puși în fața unor lucruri extrem de sensibile pentru vârsta lor fragedă. Eu nu cred că faptul că părintele trebuie să fie informat ce i se va preda copilului și să își dea acordul este o mare piedică”, a spus Lucian Romașcanu.

În replică, președintele USR a atras atenția că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privința procentului minorelor care devin mame și a acuzat PSD că dă dovadă de o atitudine retrogradă și medievală.

„Haideți să clarificăm despre ce vorbim. Legea de ieri nu era despre educația sexuală. Legea de ieri era o lege care se referea la centrele de plasament, la copiii dați în plasament, avea total alt conținut și a fost în interiorul ei strecurat acest amendament de către spiritul medieval retrograd din PSD. De-asta ne-am abținut, pentru că legea era despre total altceva. Reglementarea aceasta privind educația pentru sănătate și educația sexuală a fost deja promulgată de președinte. Și ce este foarte straniu din punctul meu de vedere este că sintagma «educație sexuală» există în legea privind protecția și drepturile copilului din 2004, în legea 272. Ceea ce am făcut noi prin legea 45, inițiativa USR, cea promulgată de președinte, a fost să implicăm Ministerul Educației tocmai în sesiuni adaptate vârstelor și existența a minim două sesiuni de educație pentru toți copiii din preuniversitar. Suntem primii din Europa la mame minore”, a declarat Dan Barna la GÂNDUL LIVE.

Dan Barna: Prin modificarea impusă de PSD, tocmai acei copii care au nevoie de educație sexuală nu vor avea acces la ea

Reprezentantul PSD a declarat că este de acord cu ideea că problema mamelor minore trebuie soluționată, dar a adăugat că aceasta trebuie făcută cu acordul tuturor părților implicate.

„Nu vreau să mai aud asemenea sintagme, cum ar fi «medieval». Sunt lucruri care țin de esența familiei. Răspunderea primordială asupra educației copiilor aparține părinților. Părintele trebuie să își dea acordul asupra a ceea ce i se spune copilului lui. Asta nu înseamnă că nu informăm copiii, nu înseamnă că nu facem tot ce putem pentru a scăpa de acest lucru, mame tinere, dar lucrurile trebuie făcute cu măsură și trebuie înțelese de toți actorii implicați. Din punctul meu de vedere educația sexuală este extrem de importantă, dar ea trebuie făcută cu înțelegerea tuturor celor implicați în proces. Și aici acordul părinților nu mi se pare exagerat, ci normal. Acordul prezumat nu este nici la transplant, nu este nicăieri. Nu sunt nici retrograd, nici medieval, ci pur și simplu cred că eu ca părinte ar trebui să fiu informat despre ceea ce i se va spune copilului meu”, a spus Lucian Romașcanu la GÂNDUL LIVE.

La rândul său, Dan Barna a sugerat că prin amendamentul promovat de PSD și adoptat de Parlament, copiii care au cea mai mare nevoie de educație sexuală nu vor avea acces la ea din diferite cauze care țin de părinții acestora.

„Prin modificarea pe care dumneavoastră ați impus-o, ați cerut acordul părinților. Noi am fost de acord, pot exista familii care, pe considerente religioase sau filosofice vor ca copiii lor să nu primească acest pachet de educație pentru sănătate. Total de acord. Numai că legea, așa cum era ea, dar și amendamentul pe care noi l-am propus a fost ca toți copiii să aibă acest drept la această educație, iar părinții care nu doresc asta să poată să-și retragă copilul, așa cum se întâmplă la religie. Dumneavoastră v-ați opus. Ce se va întâmpla? Exact copiii celor deja educați vor beneficia de această educație, iar exact cei care au cea mai mare nevoie nu vor avea șansa să participe la aceste ore. Nu vom schimba cu nimic realitatea”, a spus Dan Barna.

Camera Deputaţilor a votat, decizional, proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, cu modificări, materia urmând a se numi „educaţie sanitară”, nu sexuală și va fi predată doar cu acordul părinților. Legea, care a fost aprobată cu 269 devoturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 35 de abţineri, urmează să fie trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani