GÂNDUL LIVE. Florinela Georgescu, director executiv ANM: Tabloul de iarnă se va așterne peste întreaga țară | VIDEO

Publicat: 08/01/2021, 13:45
Actualizat: 08/01/2021, 15:00

Florinela Georgescu, director executiv în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit vineri la GÂNDUL LIVE despre evoluția vremii în perioada următoare.

Ea a explicat că temperaturile vor continua să scadă în întreaga țară.

„Iarna începe, este probabil primul episod care seamănă a iarnă în mare parte a țării. Așa cum am simțit deja astăzi, vremea s-a răcit, la această oră sunt temperaturi în jurul a 0 grade în mare parte a Transilvaniei și în nordul Moldovei, dar nici în restul teritoriului nu sunt cu mult mai ridicate. Și această vreme rece se va menține cel puțin toată săptămâna viitoare, astfel încât maximele se vor încadra în general cam între 0 și 4 grade”, a explicat Florinela Georgescu la GÂNDUL LIVE.

Georgescu: Vom vorbi și de temperaturi de -10 grade

Specialistul a adăugat că în nopțile următoare temperaturile vor scădea din ce în ce mai mult, iar temperaturile vor ajunge chiar și la -10 grade în zonele depresionare.

„Pe parcursul nopților viitoare va fi din ce în ce mai rece și vom vorbi în diminețile  viitoare, mai ales de sâmbătă-duminică încolo, vom vorbi și de temperaturi spre -10 grade, deci de ger, în zonele depresionare.Deocamdată în zonele depresionare pentru că cerul pe parcursul nopților va fi destul de acoperit, vom avea destul de multe precipitații. Pentru viitoarele zile, în zonele de munte în primul rând, așteptăm ca ninsorile să fie destul de consistente, să se depună strat proaspăt de zăpadă, mai ales în Carpații Meridionali și de Curbură, în Munții Banatului, unde și acum ninge. Vom vorbi despre precipitații sub formă de lapoviță și apoi ninsoare și în celelalte zone. Bineînțeles, la început la deal și apoi și spre câmpie. Va fi o oarecare pauză în precipitații pe parcursul zilei de mâine, dar nu trebuie să gândim că am terminat cu ele, pentru că de duminică încolo vor reîncepe și vor acoperi mare parte a teritoriului. Cu pauze, căci bineînțeles că precipitațiile nu vor fi așa chiar fără întrerupere, aș spune că săptămâna viitoare vom avea un tablou care să cuprindă cam în fiecare zi sau jumătăți de zi sau noaptea mai multe precipitații cam peste tot în țară”, a spus ea.

Florinela Georgescu: Nicio regiune nu va fi scutită de răcirea vremii și de precipitații

Directorul executiv al ANM a adăugat că precipitațiile vor afecta mai mult zonele de deal și de munte, dar a explicat că nicio zonă din țară nu va fi scutită de aceste fenomene meteorologice.

„Mai afectate vor fi zonele de deal și de munte, deci cine are vacanță, cu grija necesară, bineînțeles, din toate punctele de vedere, poate merge acolo, în zonele de munte. În zonele mai joase, pe măsură ce procesul de răcire continuă în zilele viitoare, precipitațiile vor deveni mai ales sub formă de ninsoare. Aș spune că astăzi, la noapte și apoi începând de la sfârșitul nopții de sâmbătă și duminică, inclusiv ziua de luni, vor fi mai ales în partea de sud a teritoriului și apoi probabil că mai degrabă în jumătatea de nord, nefiiind scutite din acest discurs și celelalte regiuni. Vor fi oarecare variații de la o zi la alta și de la o regiune la alta, dar tabloul de iarnă categoric se așterne peste întreaga țară”, a explicat Florinela Georgescu la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase