GÂNDUL LIVE. Fostul premier Sorin Grindeanu, despre ascensiunea AUR: Nu este nimic nou. Poate a apărut și ca o reacție la anumite acțiuni stridente ale USR în Parlament. Ce spune despre „cocalarizarea” României | VIDEO

Publicat: 05/04/2021, 19:49
Actualizat: 05/04/2021, 21:36

Fostul premier Sorin Grindeanu a declarat luni, la GÂNDUL LIVE, că deși nu s-a așteptat ca AUR să obțină locuri în Parlament în urma alegerilor de anul trecut, rezultatul formațiunii nu este un lucru nou, dat fiind faptul că și în trecut o parte din societatea românească s-a identificat cu astfel de discursuri.

Totodată, Sorin Grindeanu spune că este posibil ca unul dintre motivele pentru care AUR a avut această ascensiune să fie tocmai modul în care USR a decis să se comporte în legislatura anterioară.

El a mai adăugat că până în prezent nu a avut dialog cu parlamentarii AUR precum Claudiu Târziu sau George Simion, dar nici cu fostul senator AUR Diana Șoșoacă.

„Eu nu am avut dialoguri până acum în Parlament cu ei. Până la urmă, au ajuns acolo printr-un vot, dat de o anumită parte a societății. Să știți că nu e nimic nou. Dacă ne uităm în spate, o să vedem că un segment din populația noastră și-a găsit de fiecare dată un partid de acest tip care să îi reprezinte în Parlament. Fie că e acum AUR, în 2016 nu a fost așa ceva, în 2012 a fost PP-DD. Înainte PRM și așa mai departe. E un public care e în jurul a 10%, depinde și de prezența la vot. E un public care și-a găsit corespondență în partide de acest tip. Vă mărturisesc că nu am anticipat. Și vă spun cât se poate de sincer. Doar cu vreo 2 săptămâni înainte de alegeri mergând prin teritoriu, întâlnindu-mă cu primarii PSD care controlează foarte bine comunitățile și care au pulsul foarte bun. Sigur, am făcut o măsurătoare și a apărut peste 5%. Dar până atunci nu am simțit, așa cum multă lume nu și-a dat seama că vor face pragul de 5%.

De fiecare dată când există excese pe o parte, scena politică are și contrareacții. Și nu contest deciziile de a face lucruri stridente, pe care din păcate le-au făcut. Cum au apărut? Au apărut ca o contrareacție la anumite stridențe ale USR din Parlament. Cu boxe, cu tot felul. E adevărat că erau situații speciale. N-aș vrea să intru în comparații între USR și AUR. Mi se pare că acțiunile pe care le-au făcut cei din USR, unele dintre ele dincolo de anumită limită, acum le reclamă că le fac cei de la AUR. De fiecare dată există și o contrapondere, dar și aceasta poate fi o explicație (pentru ascensiunea AUR, n. red.)”, a spus Grindeanu la GÂNDUL LIVE.

Grindeanu: Ține de noi să stopăm „cocalarizarea” României

Întrebat de Emma Zeicescu ce opinie are cu privire la fenomenul de „cocalarizare” a României, Sorin Grindeanu a spus că, în opinia sa, limitarea acestui fenomen ține de fiecare dintre cetățeni.

„Să știți că România tot timpul a avut toate aceste segmente. Sigur că depinde de fiecare dintre noi să încercăm ca aceste segmente mai stridente să fie reduse, «cocalarizarea» să fie infimă. Dar asta depinde de fiecare dintre noi, indiferent de ceea ce face, că suntem parlamentari, că suntem în presă, să știți că și presa are un rol mare”, a spus fostul premier la GÂNDUL LIVE.

Sorin Grindeanu: Unii dintre cei care au ieșit în stradă, au făcut-o mânați de disperare

Prim-vicepreședintele PSD a mai spus că mulți dintre oamenii care au ieșit în stradă în orașele din țară în ultima săptămână, pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de Guvern, au ieșit mânați de disperare, mulți dintre ei aflându-se în situații disperate.

„M-am uitat încercând să înțeleg ce i-a făcut pe românii care au fost în stradă să iasă și să protesteze. Pe de-o parte, am avut ca explicație lipsa comunicării și explicațiilor pe măsurile luate. Pe de altă parte, e ceva mai profund, și anume faptul că eu cred că mulți din cei care au ieșit în stradă au ieșit mânați de un soi de disperare, un soi de lipsă de perspectivă. Mă gândesc că o parte din cei care au ieșit în stradă au ieșit și din acest motiv. Probabil că nu au ieșit cei care lucrează în multinaționale, la bănci, chiar dacă publicul a fost în general tânăr. M-am uitat în primele zile foarte atent și am văzut în țară oameni la 20 +/-. Mulți au ieșit din lipsa unei perspective, sărăcire, disperare, totuși e de un an acest lucru. Probabil că mulți dintre ei lucrează în servicii, în HoReCa și așa mai departe”, a spus Grindeanu.

GÂNDUL LIVE. Grindeanu: Suntem împotriva manifestărilor violente

Fostul premier a mai spus că partidul său se opune total manifestărilor violente, dar atrage atenția că protestele vin și ca urmare a lipsei de comunicare din partea autorităților atunci când acestea din urmă au decis să ia măsuri restrictive.

„Eu am fost cel care am dat declarații lunea trecută, am ieșit la Parlament, fuseseră violențele din Piața Unirii. Am ieșit și am spus că suntem total împotriva acestor tipuri de manifestări, că noi în continuare milităm pentru respectarea regulilor, dar credem că unele dintre ele sunt excesive sau măcar explicațiile pentru ce s-au impus lipsesc. Iar lucrurile astea, din păcate, nu văd să se îmbunătățească. Pentru că noi le spunem de un an de zile să explice. Ne uitam în fiecare zi la ora 13:00 și vedeam că ieșea celebrul Grup de Comunicare Strategică. Și dincolo de comunicarea strategică, eu aș fi văzut un rol mai puternic, nu doar acel comunicat de la 13:00 cu numărul de morți, noi cazuri. Așa a fost de la început. Aș fi vrut mai mult de la acest Comitet, cred că oricine. Mai multe explicații de la cei care propun, fundamentarea lor. Și e normal să existe semne de întrebare”, a mai spus Grindeanu la GÂNDUL LIVE.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Stare de alertă! Stați în case! România, sub un nor de particule și compuși chimici!
Adelina Pestrițu, profesoara `bunelor maniere`, imagini incendiare în costum de baie! FOTO
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Surpriză mare! Cu cine s-a antrenat Simona Halep după ce s-a despărțit de Darren Cahill
Ion Țiriac, planuri de zile mari în Germania. Investiţia ar fi una uriaşă
Alegeri Germania. Germanii merg azi la urne pentru a decide urmaşul Angelei Merkel. Cine sunt...
Care sunt, de fapt, cele mai bune anvelope de iarnă în 2021? Testate bucată cu...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
George Simion: „Diana Șoșoacă ar putea candida la prezidențiale”
Bombă! Delia a făcut anunțul mult așteptat: 'Sunt însărcinată'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
BOMBĂ! Țara care acordă a 13-a pensie bătrânilor săi. ”Guvernul trebuie să ajute în acest...
CONSTANȚA intră în SCENARIUL ROȘU începând de LUNI: CREȘTE ALARMANT INCIDENȚA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Mor pe capete. O boală misterioasă ucide pe loc. Oamenii de știință avertizează
TRECEREA LA ORA DE IARNĂ. Schimbările așteptate de decenii
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...