GÂNDUL LIVE. Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD: În general, cu mici excepții, românii au respectat regulile de prevenire a COVID-19. Nu mi se pare benefică închiderea magazinelor | VIDEO

Publicat: 05/04/2021, 19:00
Actualizat: 05/04/2021, 21:32

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, fost premier al României, a vorbit luni, la GÂNDUL LIVE, despre măsurile luate de Guvern pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Acesta spune că marea majoritate a românilor a respectat măsurile impuse pentru limitarea răspândirii virusului.

În ceea ce privește „revenirea la normalitate” promisă de premierul Florin Cîțu începând cu 1 iunie, acesta spune că speră ca lucrurile să stea așa.

„Mi-aș dori să fie așa. Cred că toți românii și-ar dori și nu doar românii. E adevărat că multe lucruri depind și de noi și de modul în care acționăm, dar aș face o mențiune: în general, cu câteva excepții, românii au respectat regulile. Suntem la un an și două-trei săptămâni de când s-a instituit prima dată starea de urgență. Cu excepții, care au fost, marea masă a concetățenilor noștri a respectat regulile. Și în acea perioadă din primăvara anului trecut, sigur, peste vară a existat o relaxare, nu doar la noi, ci peste tot, oarecum firească”, a spus Sorin Grindeanu la GÂNDUL LIVE.

Grindeanu: Nu mi se pare benefică această acțiune de închidere a magazinelor

Fostul premier mai spune că măsura închiderii magazinelor la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu rată de infectare de peste 4 la mie nu i se pare benefică, deoarece aceasta provoacă și mai mare aglomerație.

„Multe din aceste măsuri pe care românii le-au respectat în proporție covârșitoare în acest an par poate chiar îndreptate împotriva a ceea ce se dorește. Să știți că mie nu mi se pare benefică această acțiune de închidere a magazinelor. Pentru că, vă spun din experiența proprie, în zona unde stau în Timișoara sunt câteva supermarketuri. În general, lumea iese de la serviciu pe la 4-5. Sigur, se formează o aglomerație destul de mare înainte de ora 6 pentru că e normal, iar lucrul acesta nu este valabil doar în Timișoara, ci peste tot.

Am observat după ora 6, până în ora 8, că se întâmplă un alt fenomen: sunt arhipline benzinăriile, pentru că rămân deschise. Oamenii nu își fac plinul, nu își alimentează autovehiculul, din contră, fac cumpărături. Asta e o măsură pe care nu o înțeleg. Ajungem la o chestiune de fond, pe care noi tot am spus-o. Toate aceste măsuri trebuie să aibă la bază studii. Toate aceste lucruri, care nu sunt fundamentate pe aceste studii, sigur că ridică semne de întrebare. De un an de zile nu vedem ce se află în spatele acestor măsuri”, a adăugat Grindeanu.

GÂNDUL LIVE. Sorin Grindeanu: Mi-ar plăcea ca autoritățile să comunice mai mult

Grindeanu mai spune că i-ar fi plăcut ca autoritățile centrale să comunice mai mult în legătură cu măsurile adoptate pentru combaterea pandemiei, pentru ca publicul să le înțeleagă și să le accepte mai ușor.

„Mi se pare că s-a redus foarte mult acest grup de decizie la nivel guvernamental. Uitați, îl privesc cu bunăcredință pe premier din acest punct de vedere, sunt convins că nu e el cel care spune că era ora 18 sau ora 20, ci acel grup celebru de specialiști pe care nu îl prea știu. Aș fi vrut să comunice, nu neapărat să îi cunosc eu, Sorin Grindeanu sau dumneavoastră. Să comunice mai bine de ce iau aceste decizii. Pe baza a ce sunt fundamentate deciziile? Vă spun și din postura de fost prim-ministru, nu pui sub semnul întrebării dacă îți vin specialiști epidemiologi sau cei care au gândit aceste măsuri. Pur și simplu dai hotărârea de Guvern, lanțul de decizie nu e altul. Și atunci aș fi vrut din partea celor care gândesc aceste măsuri să explice mai bine. Nu am văzut. Nu doar acum, în ultimele 2 săptămâni. Nu am văzut pe parcursul anului explicații. Acesta este un mare minus în privința modului de gestionare a acestei lupte”, a spus Sorin Grindeanu la GÂNDUL LIVE.

Fostul premier adaugă că, potrivit specialiștilor cu care a discutat până acum, se pare că suntem într-o perioadă de vârf în ceea ce privește infectările cu SARS-CoV-2.

„Toți specialiștii spun că suntem într-un vârf. Și din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei, cu domnul Rafila, cu domnul Cercel, spuneau că următoarele săptămâni par a fi un vârf, după care se estimează că se duce în jos (rata de infectare, n. red.). Acesta ar fi un mare minus: modul în care se explică românilor. Și sigur că lipsa acestor explicații duce la apariția unor acțiuni așa cum am văzut în ultimele zece zile”, a adăugat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier