GÂNDUL LIVE. Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD: În general, cu mici excepții, românii au respectat regulile de prevenire a COVID-19. Nu mi se pare benefică închiderea magazinelor | VIDEO

Redactor:
Daniel Matei

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, fost premier al României, a vorbit luni, la GÂNDUL LIVE, despre măsurile luate de Guvern pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Acesta spune că marea majoritate a românilor a respectat măsurile impuse pentru limitarea răspândirii virusului.

În ceea ce privește „revenirea la normalitate” promisă de premierul Florin Cîțu începând cu 1 iunie, acesta spune că speră ca lucrurile să stea așa.

„Mi-aș dori să fie așa. Cred că toți românii și-ar dori și nu doar românii. E adevărat că multe lucruri depind și de noi și de modul în care acționăm, dar aș face o mențiune: în general, cu câteva excepții, românii au respectat regulile. Suntem la un an și două-trei săptămâni de când s-a instituit prima dată starea de urgență. Cu excepții, care au fost, marea masă a concetățenilor noștri a respectat regulile. Și în acea perioadă din primăvara anului trecut, sigur, peste vară a existat o relaxare, nu doar la noi, ci peste tot, oarecum firească”, a spus Sorin Grindeanu la GÂNDUL LIVE.

Grindeanu: Nu mi se pare benefică această acțiune de închidere a magazinelor

Fostul premier mai spune că măsura închiderii magazinelor la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu rată de infectare de peste 4 la mie nu i se pare benefică, deoarece aceasta provoacă și mai mare aglomerație.

„Multe din aceste măsuri pe care românii le-au respectat în proporție covârșitoare în acest an par poate chiar îndreptate împotriva a ceea ce se dorește. Să știți că mie nu mi se pare benefică această acțiune de închidere a magazinelor. Pentru că, vă spun din experiența proprie, în zona unde stau în Timișoara sunt câteva supermarketuri. În general, lumea iese de la serviciu pe la 4-5. Sigur, se formează o aglomerație destul de mare înainte de ora 6 pentru că e normal, iar lucrul acesta nu este valabil doar în Timișoara, ci peste tot.

Am observat după ora 6, până în ora 8, că se întâmplă un alt fenomen: sunt arhipline benzinăriile, pentru că rămân deschise. Oamenii nu își fac plinul, nu își alimentează autovehiculul, din contră, fac cumpărături. Asta e o măsură pe care nu o înțeleg. Ajungem la o chestiune de fond, pe care noi tot am spus-o. Toate aceste măsuri trebuie să aibă la bază studii. Toate aceste lucruri, care nu sunt fundamentate pe aceste studii, sigur că ridică semne de întrebare. De un an de zile nu vedem ce se află în spatele acestor măsuri”, a adăugat Grindeanu.

GÂNDUL LIVE. Sorin Grindeanu: Mi-ar plăcea ca autoritățile să comunice mai mult

Grindeanu mai spune că i-ar fi plăcut ca autoritățile centrale să comunice mai mult în legătură cu măsurile adoptate pentru combaterea pandemiei, pentru ca publicul să le înțeleagă și să le accepte mai ușor.

„Mi se pare că s-a redus foarte mult acest grup de decizie la nivel guvernamental. Uitați, îl privesc cu bunăcredință pe premier din acest punct de vedere, sunt convins că nu e el cel care spune că era ora 18 sau ora 20, ci acel grup celebru de specialiști pe care nu îl prea știu. Aș fi vrut să comunice, nu neapărat să îi cunosc eu, Sorin Grindeanu sau dumneavoastră. Să comunice mai bine de ce iau aceste decizii. Pe baza a ce sunt fundamentate deciziile? Vă spun și din postura de fost prim-ministru, nu pui sub semnul întrebării dacă îți vin specialiști epidemiologi sau cei care au gândit aceste măsuri. Pur și simplu dai hotărârea de Guvern, lanțul de decizie nu e altul. Și atunci aș fi vrut din partea celor care gândesc aceste măsuri să explice mai bine. Nu am văzut. Nu doar acum, în ultimele 2 săptămâni. Nu am văzut pe parcursul anului explicații. Acesta este un mare minus în privința modului de gestionare a acestei lupte”, a spus Sorin Grindeanu la GÂNDUL LIVE.

Fostul premier adaugă că, potrivit specialiștilor cu care a discutat până acum, se pare că suntem într-o perioadă de vârf în ceea ce privește infectările cu SARS-CoV-2.

„Toți specialiștii spun că suntem într-un vârf. Și din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei, cu domnul Rafila, cu domnul Cercel, spuneau că următoarele săptămâni par a fi un vârf, după care se estimează că se duce în jos (rata de infectare, n. red.). Acesta ar fi un mare minus: modul în care se explică românilor. Și sigur că lipsa acestor explicații duce la apariția unor acțiuni așa cum am văzut în ultimele zece zile”, a adăugat acesta.

Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e...
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
FOTO. Adelina Pestrițu, apariție interzisă pe plajele din Egipt, în costum de baie!
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
Maria Sharapova, răspuns sarcastic pentru un bărbat care i-a cerut cadou o mașină Porsche!
Câți bani costă geaca purtată de Klaus Iohannis de Ziua Pământului. E aproape cât pensia...
Incident periculos în Israel: O rachetă siriană a explodat în aproprierea unui reactor nuclear
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Un deputat AUR susține că a trăit din alocația copiilor și câștiguri la loto. A...
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
ULTIMA ORĂ! Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere! Purtătorul de cuvânt...
Superstiții de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci azi, nu ai voie sub nicio...
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
Informația care cutremură România: A fost găsită moartă în baie. Un final tragic...
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este femeia care conduce o companie de 1 miliard de euro, cu mii de...
Inchide