GÂNDUL LIVE. M. Chirca, despre cruzimea împotriva animalelor. Problema majoră e legea eutanasiei care a încurajat firmele private de hingheri să se înfrupte din banul public | Cazurile de violență filmate și cunoscute reprezintă poate 1% din atrocitățile petrecute la nivel național

Publicat: 06/07/2020, 13:04
Actualizat: 06/07/2020, 14:46

Marius Chirca, președintele ONG-ului Kola Kariola, care militează pentru drepturile animalelor, a evidențiat la Gândul Live necesitatea modificării legislației pentru combaterea cruzimii împotriva necuvântătoarelor. Asociația primește zilnic în jur 600 de apeluri care alertează astfel de cazuri de violență, însă procentul animalelor maltratate filmate, care ajung în spațiul public este unul mic, avertizează președintele ONG-ului, care spune că tot felul de atrocități care au ca victime animalele se întâmplă fără ca lumea să știe.

Marius Chirca a comentat la Gândul Live cazul unui cal legat de o dubă, biciuit și forțat să țină pasul cu mașina în mers, pe un drum județean din Iași.    

„La noi imagini de genul ăsta ajung zilnic. Cai, câini, pisici, căprioare, cerbi. Circa 600 de apeluri prin care ni se cere ajutorul. Nu mă mai surprinde nimic. Ce unii oameni filmează reprezintă poate 1% din ce se întâmplă la nivel național. Nu toate aceste atrocități sunt filmate și distribuite în spațiul public pentru a li se cere autorităților să facă dreptate pentru aceste biete animale”, a declarat Marius Chirca la Gândul Live.

Marius Chirca spune că are încredere în Marcel Vela care spune că vrea să înființeze poliția animalelor, autoritate care a fost reprezentată în trecut de funcționari publici care nu au avut puterea de a interveni într-un caz de cruzime împotriva animalelor. 

„Apare întrebarea ce se întâmplă cu poliția animalelor. Momentan nu există. A fost un department în cadrul ANSVSA, prin DSVSA-urile locale. Dar acolo era câte o persoană, un funcționar public. Când solicităm prezența DSV-ului la un caz, cum e cazul calului, DSV-ul no poate intervene. Sunt funcționari publici. EI doar constată ceva. Domnul Vela a preluat această inițiativă și a spus o vom face. L-am urmărit intens pe Vela, care vrea să înființeze poliția animalelor. Să știți că în ultima perioadă chiar s-au luat măsuri. Nu fac campanie electorală, dar s-au luat măsuri”, a declarat Marius Chirca la Gândul Live.

Chirca: Diverși candidați m-au contactat în trecut să îi susțin pe pagina de Facebook a ONG-ului, cu promisiunea că vor lupta împotriva cruzimii animalelor. Nu i-am crezut

Marius Chircă a mărturisit că de-a lungul timpului a fost contactat de tot felul de politicieni care îi promiteau că vor lupta împotriva animalelor dacă ONG-ului Kola Kariola va posta pe pagina de Facebook mesaje de susținere pentru ei, fapt pe care Marius Chircă nu l-a făcut, neavând încredere. 

Totuși, Marius Chirca susține că are încredere în Marcel Vela că-l va ajuta în această lupă. Înființarea Poliției Animalelor nu este însă suficientă, spune Chirca, evidențiind necesitatea înăspririi legislației. 

„Am avut o întâlnire cu un grup de lucru creat de Vela. M-a contactat telefonic să discutăm pe tema asta. Dânsul vrea. Dar să avem în momentul de față doar poliția animalelor nu ajută cu absolut nimic. Ce face poliția animalelor care nu are o legislație mai dură să-i pedepsească pe cei care sunt cruzi?”, a declarat Chirca. 

Marius Chirca: Problema majoră e legea eutanasiei

Primul pas în modificarea legislației este renunțarea la legea eutanasiei, spune Marius Chirca: 

Problema majoră sunt câinii. Această lege de eutanasie care este valabilă din 2013 a dus la un lung șir de mizerii care s-au petrecut în România. Legea eutanasiei a încurajat aceste adăposturi tip lagăre unde mor mii și zeci de mii de câini anual. A încurajat aceste firme private de hingheri care se înfruptă din banul public de zeci de milioane de public anual. S-a născut și traficul de câini. Câinii cărați din România de așa-numiții salvatori care au creat o imagine despre România că este țara morții. Dar ăla este un trafic de câini”.

Pentru a putea elimina această lege, este nevoie ca organele de la DVSA să se implice pentru a se asigura că în gospodării se află câini sterilizați. 

„Nu trebuie să lăsăm câinii pe stradă. Clar. Dar după 7 ani de crimă trebuie găsite soluții. Trebuie să-i gestionăm. Dacă am stopat câinii ținuți neconform, nesterilizați ținuți în curțile oamenilor, strada moare, pentru că există accidente, boli, n-au parte de tratamente. Clar se vor împuțina câinii din domeniul public”, a explicat Chirca. 

Marius Chirca: Comunitatea iubitorilor de animale e foarte mare

„Oamenii care mă cunosc știu că n-am să tac și am să lupt. În zilele următoare va mai fi o întâlnire cu oamenii care vor să schimbe ceva. Oamenii sunt sătui de promisiunile politicienilor”.

Încurajat de unul dintre urmăritorii Gândul Live să preia conducerea viitoarei Poliție a Animalelor, Mihai Chirca a declarat că nu va accepta o astfel de funcție, pentru că asta l-ar îndepărta de animalele lui.  

„Niciodată n-am să conduc poliția animalelor. Pentru că ar trebui să renunț la munca mea de teren și la animalele mele. Am avut pandemia și inundațiile și probabil tema Poliției Animalelor n-a fost prioritară pentru Vela. Dar cred că vrea. Dacă avem o lege, am tăia răul de la rădăcină”, a declarat Chirca. 

Marius Chircă amintește că, în ciuda mulțimii de cazuri de cruzime împotriva animalelor, există și oameni care le iubesc și se implică în apărarea lor: 

„Comunitatea iubitorilor de animale e foarte mare. Sunt cei extrem de devotați care se implică, sunt oameni pe care îi mișcă aceste imagini, și sunt oameni care spun că pentru asta sunt animalele. De regulă din zonele rurale”, a declarat Chirca la Gândul Live. 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic