GÂNDUL LIVE. Marinela Panaite, Asociația Dream Project. Marea problemă a modificării legislative privind educația sexuală, accesul restrâs la informații pentru tinerii și copii din mediul rural

GÂNDUL LIVE. Marinela Panaite, Asociația Dream Project. Marea problemă a modificării legislative privind educația sexuală, accesul restrâs la informații pentru tinerii și copii din mediul rural
Marinela Panaite, președintele Asociației Dream Project România, intervenție la Gândul Live
Publicat: 26/06/2020, 15:49
Actualizat: 26/06/2020, 15:50

Marinela Panaite, președintele Asociației Dream Project România, a vorbit, la Gândul Live, despre problemele cu care se confruntă mamele minore în România. ONG-ul oferă suport psihologic și cursuri de calificare tinerelor care devin mame în adolescență și a lansat recent un studiu, bazat pe un chestionar online, privind educația sexuală în școli.

„Perspectiva noastră, de persoane care au luat contact cu foarte multe mame tinere, sub 18 ani, care, unele, fericite, își cresc copiii alături de parteneri, altele nu, este că, atunci când o tânără rămâne însărcinată și decide să păstreze copilul, ea trebuie susținută și ajutată. Și aici intervine inclusiv statul. Acea tânără nu mai trebuie să eliminată de pe băncile școlii și nu mai trebuie să i se spună de către colegi și profesori Mai bine să te duci acasă, pentru că aici ne faci de râs. Trebuie susținută psihologic și chiar financiar. Poate tinerele care rămân însărcinate în timpul liceului sau în timp ce studiază nu știu, dar ele au dreptul la indemnizație pentru creșterea copilului dacă își continuă studiile până aproape să nască. E un venit care le-ar ajuta, dacă ar știi despre asta”, a spus Marinela Panaite, la Gândul Live.

„În plus, atunci când vorbim de un act sexual înainte de 18 ani, când ești minor, copiii trebuie să știe care sunt riscurile. Dar, dacă nu vorbim cu ei, nu le facem niciun fel de educație privind sexualitatea, vom continua să vedem creștere de număr de avorturi în rândul minorelor, creșteri de număr de sarcini în rândul minorelor și abuzuri sexuale în rândul minorilor făcute de adulți. Această educație e mult mai complexă decât ne imaginăm noi. Ține de educația noastră emoțională în primul rând, de faptul că acești tineri trebuie să fie învățați ce înseamnă „Nu”, consimțământul, și toate lucrurile astea trebuie predate și discutate cu oameni bine pregătiți”, a spus președintele Asociației Dream Project România, ONG care a lansat recent rezultatele unui chestionar privind educția sexuală.

Care este părerea părinților despre introducerea educației sexuale la școală

Chestionarul a fost făcut public în contextul în care reședintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională legea prin care educația sexuală poate fi predată în școli doar cu acordul părinților. Legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”, spune președintele, care mai critică și eliminarea sintagmei „cel puțin o data pe lună” din actul normativ.

Conform chestionarului, la întrebarea „Sunteți de acord cu aplicarea obligatorie în grădinițe, școli și licee a programelor de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală?”, 84,7% dintre respondenți sunt de acord ca programele de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală, să fie introduse obligatoriu în școli. Procentul se împarte totuși în două categorii: a celor care susțin fără echivoc, 54,1%, și a celor care condiționează obligativitatea de date suplimentare precum conținutul programei și pregătirea celor care livrează informația, în proporție de 30,6%.

14,6% dintre participanții la chestionar au spus că nu sunt de acord, sub nicio formă, iar 0,7% nu s-a putut pronunța.

Acest studiu nu are o valoare științifică, e un chestionar online, în grupuri în care părinții sunt uneori foarte activi și se simt confortabil să își exprime părerea, a explicat Marinela Panaite, președintele Asociației Dream Project România.

Asociația Dream Project a lansat chestionarul online pe 6 mai 2020, în grupuri de părinți, elevi și profesori, înainte de a fi introdus acordul părinților și de a fi eliminată sintagma „educație sexuală”. Chestionarul a putut fi completat până pe 27 mai și a avut 1.521 de respondenți.

„Faptul că acești oameni sunt preponderent în mediul urban poate să ne arate că aici, în mediul urban, nevoia părinților este ceva mai mare de a știi ce se întâmplă la școală cu copii lor și că au parte de acest tip de educație. În mediul rural, în schimb, așa cum știm cu toții, există și mai puține resurse legate de tehnologie, dar și resurse de educație, și de timp, și de implicare a părinților pentru a putea putea discuta astfel de lucruri cu copiii lor”, a explicat Marinela Panaite.

„Un părinte care își abuzează sexual sau fizic un copil nu își va da acordul pentru un astfel de program”

„De fapt, marea problemă a acestei modificări legislative, nu mai comentăm cum a fost ea făcută, este că, de fapt, le restrânge accesul la astfel de informații tocmai tinerilor și copiilor din mediul rural. Dacă îmi spuneți mie că un părinte care are de muncit la câmp de dimineața până seara va sta să îi explice fetei sau băiatului despre abuz, de starea emoțională, de echilibrul pe care să îl ai atunci când intri într-o relație și îți începi viața sexuală, ok, jos pălăria pentru acei părinți. Eu cred că sunt foarte, foarte puțini și cred că despre asta trebuie să vorbim”, a detaliat președintele Asociației Dream Project România.

Majoritatea respondenților, peste 70%, consideră să școala este cel mai bun cadru pentru educație sexuală. „Sunt și părinți care nu sunt de acord cu asta, însă principalul lor argument este că se va vorbi despre homosexuali, despre cine știe ce bazaconii, despre masturbare și așa mai departe. Dragilor, nu există în acest moment în România un manual care să vorbească despre așa ceva. Există un manual de educație pentru sănătate, care este aprobat de Ministerul Educației din 2004, deci au trecut aproape 20 de ani, iar această educație pentru sănătate se face în proporție de 5,9%, conform datelor publice. Deci doar 5,9% din copiii noștri au acces la acest opțional, în care se vorbește inclusiv de spălatul pe mâini. Dar despre componenta educație penrtru sexualitate este foarte puțin. Dar cum ar fi ca, totuși, această educația pentru sănătate să fie accesibilă cât mai multor tineri? Tocmai de aici vine și obligativitatea, pentru că un părinte care își abuzează sexual sau fizic un copil nu își va da acordul pentru un astfel de program”, a explicat Marinela Panaite.

Educație Sexuală Obligatorie În Școli – Chestionar by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția