GÂNDUL LIVE. Marius Budăi: De ce coaliția nu a desființat toate pensiile speciale, deși are majoritate în Parlament? Cristian Seidler: Pot fi desființate doar prin proiecte de lege separate – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Marius Budăi: De ce coaliția nu a desființat toate pensiile speciale, deși are majoritate în Parlament? Cristian Seidler: Pot fi desființate doar prin proiecte de lege separate - VIDEO
Subiectul desființării pensiilor speciale a stârnit conroverse între invitații ediției de joi a emisiunii Gândul Live, respectiv Cristian Seidler (stânga) și Marius Budăi (dreapta) / Sursă FOTO: colaj Mediafax Foto
Publicat: 10/06/2021, 20:30
Actualizat: 10/06/2021, 23:49

Deputatul PSD Marius Budăi, fost ministru al Muncii, și deputatul USR Cristian Seidler au discutat în cadrul ediției de joi, 10 iunie, a emisiunii GÂNDUL LIVE despre desființarea pensiilor speciale.

Cristian Seidler a explicat de ce pensiile speciale ale magistraților nu pot fi eliminate, însă celelalte da. Totodată, acesta a reamintit de faptul că nu toate grupurile parlamentare au fost de acord cu desființarea pensiilor speciale ale aleșilor locali.

„Nu este vorba despre cine merită, ci mai degrabă despre o protecție constituțională. CCR s-a exprimat de nenumărate ori, nu mă aștept să se schimbe jurisprudența deodată. Magistrații și persoanele asimilate magistrasților au această protecție constituțională. Mandatul USR-PLUS, și nu spun nicio noutate în acest sens, este ca toate celeltalte categorii să nu mai primească partea specială din pensiile speciale. Aceștia beneficiază și de parte contributivă, să rămână doar cu aceasta. Că nu toată lumea este de acord cu asta s-a văzut și la recentul vot atunci când noi am cerut în Parlament, cu un proiect de lege, să eliminăm din Codul Administrativ acele pensii speciale ale aleșilor locali care au fost introduse, lăsând la o parte că sunt neconstituționale, inclusiv prin regretabila semnătură a domnului Budăi”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

Marius Budăi: „Nu mai mergem pe categorii, să facem noi câte o chestiune populistă în Parlament”

„Vizavi de votul din Senat pe desființarea pensiilor primarilor și a președinților de consilii locale și județene, cu siguranță veți avea în noi un partener, dar atunci când veniți cu o lege care să desființeze toate pensiile speciale, mergând pe categorii. Am dat exemplul cu noi, cu parlamentarii. Nu mai mergem pe categorii, să facem noi câte o chestiune populistă în Parlament. Veniți cu ce v-ați asumat în campania electorală, cu desființarea tuturor pensiilor speciale, și ulterior discutăm. Și mai ales, că indemnizațiile speciale ale aleșilor lor nici măcar nu sunt în plată. (…) De ce nu veniți cu toate (n.r. categoriile de pensii speciale) odată?” , a declarat Marius Budăi, fost ministru al Muncii.

De ce desființarea tuturor pensiilor speciale într-un isngur proiect de lege este neconstituțională

De cealaltă parte, deputatul USR a punctat faptul că s-a încercat desființarea pensiilor speciale printr-un singur proiect care s-a dovedit a fi neconstituțional.

„Permiteți-mi să vă explic de ce toate categoriile de pensii speciale trebuie desființate prin legi separate. Parlamentul anterior a mai încercat acest artificiu când a băgat toate pensiile speciale la grămadă. Noi atunci am spus că așa, sub acea formă, este neconstituțional. Era o lege de abrogare, mai apoi a fost și o lege de impozitare. Băgate în același proiect de lege devin, din motive tehnice în care nu vreau să vă rețin acum, o lege neconstituțională”, a explicat Cristian Seidler.

„După un an și opt luni de guvernare de dreapta, ceea ce au promis în vara lui 2019 la alegerile europarlamentare, iată că după un an și opt luni de guvernare încă discută că vor face și vor drege. De ce nu au făcut până acum? Aveți majoritate în Parlament. N-ați făcut nimic. Ați desființat vreo pensie?”, a întrebat Marius Budăi, fost ministru al Muncii. 

Cristian Seidler promite desființarea pensiilor speciale până la sfârșitul lui 2021

„Da. Pensiile parlamentarilor, a căror abrogarea dumneavostră și partidul dumneavoastră a refuzat-o din 2017 și până în primăvara acestui an. Ceea ce s-a reușit în aceste 7 luni (n.r. de guvernare în coaliție) este, pe de-o parte, abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, operațiune pe care PSD a refuzat să ia parte pe legislatura anterioară, ba dimpotrivă, nici măcar pe ordinea de zi nu ne lăsa să punem acest proiect de lege, pe de altă parte, suspendarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, pe care domnul Budăi le-a introdus cu semnătura dânsului în timp ce era ministru. Celelalte categorii de pensii speciale urmează să fie tratate în câte un proiect de lege. Până la finalul acestui an, eu vă garantez, așa cum și-a asumat public și prin semnătură această coaliție, vor fi tratate, cu excepția celor ale magistraților și a celor asimilate magistraților, pensiile speciale nu vor mai exista.

Deputatul USR a reamintit faptul că termen maxim de rezolvare a problemei pensiilor speciale este sfârșitul acestui an, aspect care se regăsește în anexa la acordul de guvernare.

Pentru introducerea pensiilor speciale, în cea mai mare parte, PSD este vinovat. În mod special, pentru introducerea pernsiilor aleșilor locali, e vinovat domnul Budăi, alături de Guvernul din care făcea parte, care le-a introdus”, a declarat deputatul USR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația