GÂNDUL LIVE. Nansi Lungu: Sub logica moralității, abuzatorii folosesc abuziv mijloacele electronice./ Cum poate fi combătută violența cibernetică în cuplu

Publicat: 13/07/2020, 15:53
Actualizat: 13/07/2020, 16:04

Cosmin Andreica, liderul sindicatul Europol, și Nansi Lungu, analist comportamental, au detaliat, la Gândul Live, noile prevederi legale privind prevenirea și combaterea violenței cibernetice în cuplu.

O nouă prevedere a fost introdusă în legea pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, prevedere care introduce conceptul de violență cibernetică. Mai exact, dacă cineva va intra ilegal în telefonul partenerului de viață, victima poate solicita emiterea unui ordin de protecție.

Noile prevederi includ faptele de hărțuire și urmărire online, amenințările online, publicarea unui conținut intim al victimei, dar și accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private. Prevederea nu acoperă și faptele de genul hărțuirilor sau amenințărilor pe internet care vin din partea unor persoane necunoscute sau din partea unor persoane cunoscute, dar cu care victima nu are o relație de tipul celor enumerate de lege.

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Foarte multe victime ajung să se complacă în situația lor

Liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a explicat, la Gândul Live, că numărul faptelor de violență domestică este în creștere în ultima vreme.

„Aceste noi prevederi au fost introduse ca o nevoie pe care noi am resimțit-o și pe care inclusiv magistrații au resimțit-o pentru că în situațiile violenței domestice pe care noi le constatatm întâmpinam de multe ori astfel de acțiuni în practica agresorilor, în sensul în care încercau, sub diferite forme, să se folosească de aceste instrumente electronice – laptopuri, telefoane, conturile de socializare – prin care practic săvârșeau chiar aceste fapte de violență domestică, însă sub o formă subliminală, ce avea drept scop afectarea emoțională a victimei”, a explicat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

Violența domestică a fost introdusă și reglementată acum 2 ani, însă, potrivit lui Andreica, nu produce efecte întru totul, pentru că nu există încă cetrele pentru agresori și nu există posibilitatea de a extrage agresorul și a-l conduce la un astfel de centru până la clarificarea situației. În acest context, este binevenită această prevedere, subliniază liderul Sindicatului Europol, pentru că reglementează aspecte care până acum erau la latitudinea magistraților, dacă ei apreciau că reprezintă elemente de violență domestică sau nu.

„Putem merge până la extragerea agresorului din locuință, fie că e soț, soție, un membru al familiei sau un alt apropiat, pentru că violența domestică are diferite forme, în funcție de context și de circumstanțele constatate. Și aceste fapte vor putea fi reținute de această dată, oficial, de polițiști, pentru a evalua riscul la care e expusă victima, pentru că în funcție de analiza la fața locului sunt dispuse și măsurile, respectiv emiterea ordinului de protecție față de victimă sau nu”, a detaliat Cosmin Andreica.

„Mă bucur (că a fost introdusă această măsură – n.r.) pentru că foarte multe victime ajung să se complacă în situația lor și, în cele din urmă, pentru faptul că acceptă din ce în ce mai mult să fie abuzate, până la urmă, ajungem Doamne ferește la tragedii pe care le constatăm din păcate destul de des”, a conchis Andreica.

Nansi Lungu, analist comportamental: Pe termen lung, în mod sigur, sunt niște prevederi binevenite

Nansi Lungu, analist comportamental, a apreciat măsura, care, din punctul său de vedere, ar putea avea efecte pe termen mediu și lung.

„Pe termen lung, în mod sigur, sunt niște prevederi binevenite. Nu le înțeleg toate consecințele juridice, în dreptul meu, dar pot să spun că din punct de vedere al dinamicii psihologice în cuplurile care au abuzatori, că de fapt despre asta este vorba, pe termen mediu și lung vor scădea”, crede Nansi Lungu.

„E greu să spune, dincolo de toate, dar facem ceea ce la momentul ăsta ni se pare a fi o mișcare corectă. Există multe cazuri, trebuie să fim foarte corecți la asta, în care, în ciuda faptului că ne-am înarmat cu noi mijloace de a-I determina pe abuzatori să nu mai aibă posibilitatea să acționeze așa cum doresc, totuși, efectele să nu fie cele dorite. Dar cel puțin la acest moment, mișcare pare rațională, pare justificată”, a spus analistul comportamental.

„E important, pentru că oamenii nu-și dau seama, însă abuzatorii, sub logica moralității, sub logica corectitudinii în cuplu și așa mai departe, folosesc masiv, abuziv mijloacele astea electronice”, a precizat Nansi Lungu.

„Noi nu ne dăm seama cât de departe pot merge unii oameni și la ce abuz își supun partenerii căutându-le în telefon, expunându-i, amenințându-i cu expunere. Până la urmă, telefonul este o extensie a muncii noastre și avem dreptul la managementul imaginii, nu are dreptul nimeni să intre în zona respectivă, iar într-un cuplu, dacă oamenii își arată unii celorlalți este chiar dovada sănătății, să zic așa, dar ea nu trebuie să se extindă. Orice regulă, cât timp se extinde, poate deveni abuzivă și atunci mi se pare că e o limită bine pusă, momentan”, a subliniat analistul comportamental, care a precizat că nu există o relație simetrică între victimă și abuzator.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”