GÂNDUL LIVE. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Izolarea te face să fii mai apropiat de tine însuți, să comunici tot mai puțin. Mai deschizi și televizorul, cu știrile agresive…”

GÂNDUL LIVE. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Izolarea te face să fii mai apropiat de tine însuți, să comunici tot mai puțin. Mai deschizi și televizorul, cu știrile agresive...”
GÂNDUL LIVE. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Izolarea te face să fii mai apropiat de tine însuți, să comunici tot mai puțin. Mai deschizi și televizorul, cu știrile agresive...”
Publicat: 19/11/2020, 13:26
Actualizat: 19/11/2020, 14:31

Neurochirurgul Vlad Ciurea a oferit, la GÂNDUL LIVE, sfaturi utile pentru cei care se simt copleșiți de pandemie și izolare. Medicul spune că principala „armă” în lupta psihică dusă cu Covid-ul este optimismul, renunțarea la gândurile pesimiste. Dincolo de acest aspect, dr. Ciurea militează pentru purtarea măștii de protecție și distanțarea socială, dar nu exclude socializarea!

„Chirurgii poartă ore și ore mască. Asta nu duce la hipoxie. Purtați mască, se respiră foarte bine. Aveți un copil, bunic, protejați-i și pe ei și pe dvs. Nu duce la hipoxie. În orice situație apar păreri pro și contra.

„Mai grav e când e afectată memoria”

Cum ne păzim să nu răspândim? Oamenii care fac acest lucru se izolează în casă. Studiile arată că izolarea duce la fenomene psihice. Izolarea te face să fii mai apropiat de tine, ai comunicare tot mai puțină. Mai deschizi și televizorul, cu știri agresive.

Toate acestea nu duc decât la afectarea sistemului nervos. La șase luni de la pandemie, apar tulburări. A apărut sindromul „creierul în ceață”.

Ideea nu e nouă, apare și în alte patologii. Când nu mai funcționează bine structurile cerebrale, funcțiile cerebrale nu mai sunt la parametrii maximi. Avem și fumători, oxigenarea creierului e mult mai proastă. Faptul că locuim într-un oraș poluat. Oxigenarea în plămâni trebuie să fie bună, foarte bună. Dacă e scăzută, și funcțiile cerebrale au de suferit. Judecata nu mai funcționează la perfecție. Mai grav e când e afectată memoria.

Socializare cu limite impuse de pandemie

Treptat, pas cu pas, ca picătura chinezească… Asta duce la dereglări. Se produc aceste dereglări, legăturile între centrii nervoși nu se mai fac, auzim numai emoții negative, vești proaste în jur. Mai există și statul între patru pereți. Pledez pentru socializare, cu limitele impuse.

Măcar socializarea pe telefon, pe Zoom, conducem teze pe Zoom, e o efervescență.

Azi a venit un pacient la mine și mi-a povestit cum l-a îmbrățișat cățelul lui lup, când a căzut jos. Îmbrățișarea este foarte importantă.

Atunci când ești în stare negativă, scoateți aceste vești proaste din cap. Gândiți doar în bine. Să socializăm, să deschidem geamul, să vedem soarele, să vedem numai partea bună a lucrurilor. Vedeți partea plină a paharului. Organismul e într-o stare mult mai benefică. OPTIMISM!

Când scăpăm de pandemia de COVID

Depinde foarte mult de noi, când scăpăm de pandemie. Noi, românii. Nu suntem tâmpiți deloc. Când reușim să întrerupem transmiterea. S-au făcut diferite propuneri.

Au fost țări care au făcut testări foarte mari. Putem să obținem rezultate repede. Măsurile de la noi au fost foarte drastice, apoi relaxante, nici nu știi cum e mai bine. Trebuie formula cea mai bună în fiecare situație.

Însuși patologia nu o cunoaștem. Se schimbă de la o zi la alta.”, a declarat Vlad Ciurea la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Stare de alertă! Stați în case! România, sub un nor de particule și compuși chimici!
Adelina Pestrițu, profesoara `bunelor maniere`, imagini incendiare în costum de baie! FOTO
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Surpriză mare! Cu cine s-a antrenat Simona Halep după ce s-a despărțit de Darren Cahill
Ion Țiriac, planuri de zile mari în Germania. Investiţia ar fi una uriaşă
Alegeri Germania. Germanii merg azi la urne pentru a decide urmaşul Angelei Merkel. Cine sunt...
Care sunt, de fapt, cele mai bune anvelope de iarnă în 2021? Testate bucată cu...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Florin Cîțu s-a transformat din nou în Superman, după triumful de la Congresul PNL
Stare de alertă! Stați în case! România, sub un nor de particule și compuși chimici!
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Cum ajungi șofer de TIR în UK, de fapt. Un român explică tot ce a...
Alegeri în Biroul Politic Permanent al PNL: HUȚUCĂ și COȘA CANDIDEAZĂ
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Mor pe capete. O boală misterioasă ucide pe loc. Oamenii de știință avertizează
TRECEREA LA ORA DE IARNĂ. Schimbările așteptate de decenii
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...