GÂNDUL LIVE. Nicușor Dan: Pentru fluidizarea traficului sunt esențiale benzile unice. Despre Gabriela Firea trebuie să vorbim la trecut / Sunt împotriva oricărui tip de discriminare | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Nicușor Dan: Pentru fluidizarea traficului sunt esențiale benzile unice. Despre Gabriela Firea trebuie să vorbim la trecut / Sunt împotriva oricărui tip de discriminare | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Nicușor Dan: Pentru fluidizarea traficului sunt esențiale benzile unice. Despre Gabriela Firea trebuie să vorbim la trecut / Sunt împotriva oricărui tip de discriminare | VIDEO
Publicat: 18/06/2020, 14:18
Actualizat: 18/06/2020, 16:58

Nicușor Dan, candidatul PNL-USR pentru Primăria Municipiului București, a fost prezent joi în platoul emisiunii GÂNDUL LIVE, unde a vorbit despre proiectele pe care le va propune dacă va câștiga alegerile din toamnă.

Printre altele, el a vorbit despre parcul auto al STB, dar și despre soluțiile pe care le propune pentru fluidizarea traficului în Capitală. Totodată, Nicușor Dan a vorbit și despre reabilitarea rețelei de termoficare, dar și despre acuzațiile de homofobie lansate la adresa sa.

În privința parcului auto al STB, Nicușor Dan a declarat că este important ca Municipalitatea să folosească fondurile europene pe care le are la dispoziție pentru achiziționarea de tramvaie și autobuze electrice și a făcut referire și la incidentul din Capitală când un troleibuz aflat în trafic a luat foc.

„Pe chestiunea vehiculelor de transport sunt două componente: cele vechi și cele noi. Din păcate pe cele vechi ne-am zgârcit la tărâțe, în sensul că nu s-a făcut o mentenanță, Primăria n-a alocat bani pentru STB și ei n-au făcut mentenanța la timp. Și atunci au fost nevoiți să facă fel de fel de improvizații. Sindicatul a avertizat că sunt prea multe improvizații și vor lua mașinile foc. Și a luat foc un tramvai și recent a luat foc un troleibuz.

Pe transportul public există trei componente: autobuze, troleibuze, tramvaie. La primele două stăm relativ bine, nu e o urgență să ne apucăm să cumpărăm la mâna a doua. În schimb, pe tramvaie există o urgență, pentru că tramvaiele sunt mult prea puține. Avem niște bani europeni pe tramvaie și pe autobuze electrice. Din păcate licitațiile nu au fost organizate corespunzător și au fost anulate sau chiar Primăria și le-a anulat. Banii cei mai mulți sunt pe tramvaie, pentru că ele sunt cele mai scumpe și sunt condiționați de UE de modernizarea unor linii, 40 și 55 de care nu ne-am apucat nici măcar la stadiul de proiect. Trebuie să luăm banii ăștia europeni”, a spus Nicușor Dan la GÂNDUL LIVE.

Nicușor Dan: Benzile unice pentru transportul public sunt esențiale. Infrastructura Termoenergetica ar putea fi modernizată în zece ani

Candidatul la Primăria Generală a declarat că, în viziunea sa, benzile unice pentru transportul public ar fi o soluție foarte bună pentru fluidizarea traficului din București.

„Chestiunea esențială este să avem acele benzi unice. Ca să avem acele benzi unice trebuie să ne ducem către parcări, pentru că în momentul de față locul în care putem să facem acele benzi unice este prima bandă a bulevardelor, unde avem sumedenie de mașini parcate, majoritatea legal. Și atunci trebuie să facem mari parcări gratuite la ieșirea din oraș. Din 2008, toți candidații le-au promis. Trebuie să facem parteneriate comerciale cu marile hypermarkturi care au parcări și care nu sunt folosite. De asemenea, toate locurile de parcare trebuie să fie puse într-un sistem informatic unic și prin politica de parcare să stimulăm oamenii să parcheze mai departe de locul în care au nevoie. Eliberând bulevardele dai bandă unică pentru transportul în comun și atunci ieșim din cercul vicios”, a spus Nicușor Dan.

Totodată, el mai spune că infrastructura companiei Termoenergetica, fostă RADET, ar putea fi reabilitată în zece ani și a acuzat-o pe Gabriela Firea, actualul edil, că nu a accesat fonduri europene și a reabilitat mult prea puțini kilometri de conducte.

„A fost o inactivitate a administratorilor Bucureștiului timp de 30 de ani. În șapte ani, Sorin Oprescu a dus datoria de la 100 de milioane la 900 de milioane de euro și ulterior RADET a intrat în faliment. Acum avem o nouă societate, Termoenergetica, și ea are datorii de vreo 3-400 de milioane de lei. Nu trebuia să duce RADET în faliment, aveam 180 de milioane de euro, bani europeni, pe care puteam să îi luăm, dar nu i-am luat. Principala problemă este să reușim să refacem rețeaua de 1.000 de kilometri pe care sunt pierderile acelea de 20%. Gabriela Firea se laudă că a schimbat 25 de kilometri. Asta înseamnă că în ritmul ăsta o să terminăm în 160 de ani. Eu mi-am propus să terminăm în 10 ani. Pentru asta îți trebuie bani”, a spus candidatul PNL-USR la GÂNDUL LIVE.

Nicușor Dan: Sunt împotriva oricărei forme de discriminare. Despre Gabriela Firea trebuie să vorbim la trecut

Întrebat de Emma Zeicescu despre acuzațiile de homofobie lansate la adresa sa, Nicușor Dan le-a respins, explicând că este împotriva oricărui tip de discriminare.

„Am avut o declarație nefericită prin 2000 sau 2001, pe care am retractat-o deja de acum zece ani. Vreau să spun foarte clar că sunt împotriva oricărei forme de discriminare sexuală, de gen, de rasă, orice fel de discriminare, pentru că suntem, totuși, un stat european. Chiar am fost acum o lună invitat la Ziua Mondială a Comunității LGBT, am dat un interviu pentru ei, deci nu există nicio problemă, ba chiar există maximă deschidere pentru foarte multe zone defavorizate, pentru că nu vorbim doar de LGBT, vorbim de victime ale violenței domestice, foarte mulți copii defavorizați. Copiii trebuie să plece cu șanse egale și avem copii în București care nu pleacă deloc cu șanse egale”, a declarat Nicușor Dan.

Totodată, el a făcut referire și la adoptarea de către Senat a unui amendament la Legea Educației naționale prin care sunt intezise în școli, universități, grădinițe și toate spațiile dedicate educației „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. Nicușor Dan a descris decizia Senatului ca fiind „nefericită”.

„E o lege nefericită care a trecut prin Senat, înțeleg că președintele nu o va promulga, ceea ce e un gest firesc. Orice fel de dezbatere are sens. În momentul în care Parlamentul vine și spune «nu vă atingeți de subiectul ăla», mai ales în spațiul academic, atunci nu mai e în regulă. E o formă de încălcare a libertății de expresie și a autonomiei universitare”, a spus candidatul PNL-USR.

În legătură cu testarea pentru COVID-19 propusă de Gabriela Firea, Nicușor Dan a spus că aceasta a fost un eșec și a declarat că despre actualul edil „trebuie să vorbim la trecut”.

„Gabriela Firea a vorbit trei luni de testare și nu a fost în stare în trei luni să ia un aviz de la DSP. Ăsta e, pe scurt, rezumatul epopeii testării. A vorbit ba că testează toate persoanele de peste 65 de ani, după aceea că se duce la ei în casă, după care că îi cheamă în fața blocului, că testează șoferii STB. Eu am spus de la început: când vorbim de Gabriela Firea trebuie să vorbim la trecut. Ce-a testat? Pentru că n-a testat practic pe nimeni. A zis că testează șoferii, personalul care e în relație directă cu publicul, că testează asistenții sociali, nu i-a testat. Ca dovadă, în centrul din Berceni avem focar de coronavirus pentru că nu s-a testat și nu s-au respectat procedurile”, a spus Nicușor Dan la GÂNDUL LIVE.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Cât costă o ședință la psiholog în România. Tot mai mulți români au început să...
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Victor Socaciu rupe tăcerea după ce s-a zis că a fost în stare gravă, la...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER! Este lovitură cruntă pentru milioane de FEMEI
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....