GÂNDUL LIVE Primarul Sucevei, Ion Lungu: Oamenii trebuie să respecte ORDONANȚA MILITARĂ NR. 6 nu pentru primar, ci pentru salvarea vieților lor

Redactor:
Madalina Prundea

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, parte a primei zone din România intrată în carantină totală, face apel la concetățeni să respecte prrevederile celei mai recente ordonanțe militare emise de conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Edilul-șef confirmă, într-o intervenție la Gândul Live, că mulți locuitori au mințit în declarații la întoarcerea din zone roșii, ceea ce a dus la extinderea accelerată a noului coronavirus.

„Trebuie să fim și realiști, trebuie să informăm corect și transparent. Această respectare a Ordonanței Militare Nr. 6, oamenii nu trebuie să o facă pentru primar, pentru prefect, pentru ministrul Sănătății sau pentru primul ministru. Trebuie să o facă în primul rând pentru ei, pentru salvarea vieților lor. Să ne uităm la ce se întâmplă împrejur, în alte țări. Eu vreau să cred că această decizie e una corectă în situația în care ne aflăm”, a declarat Ion Lungu, la Gândul Live.

Edilul-șef al municipiului reședință de judeș că, acele persoane care au treabă, pe românește, pot intra, pot ieși din zona carantinată, cei care transportă marfă, materii prime. „Un lucru bun din această ordonanță este că nu suspendă activitatea economică în oraș. Trebuie să respectăm anumite reguli”, a subliniat Ion Lungu.

„În ultima perioadă s-au întors aproximativ 6.000 de oameni din Italia, Spania, dintre care aproximativ 1.000 – 1.500 probabil în municipiu Suceava, probabil că vo mai veni în perioada Sărpbătorilor Pascale. Sigur, unul dintre factorii de risc care au dus la o extindere a acestui virus în Suceava este faptul că mulți nu au declarat, nu au respectat, nu au stat izolați, dacă au mers la spital, nu au fost sinceri, nu au declarat că vin din zone contaminate și s-a ajuns în această situație”, a confirmat primarul Sucevei.

Primarul a explicat că au fost probleme cu hrana bolnavilor în spital pentru că activitatea a fost blocată, s-a lucrat în sistem de avarie, mâncare este, dar nu a avut cine să le dea, în lipsa personalului medical, dar că, din câte știe, situația se deblochează.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni seara, emiterea Ordonanţei Militare nr. 6 prin care s-a decis carantinarea municipiului Suceava şi a unei zone limitrofe, formate din opt comune, dar şi stabilirea unei zone de protecţie asupra unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava.

Inchide