GÂNDUL LIVE. Psihiatrul Cristian Andrei: Depresia majoră este o urgență psihiatrică. Persoanele care nu au trecut prin depresie nu îi înțeleg pe cei depresivi | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Psihiatrul Cristian Andrei: Depresia majoră este o urgență psihiatrică. Persoanele care nu au trecut prin depresie nu îi înțeleg pe cei depresivi | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Psihiatrul Cristian Andrei: Depresia majoră este o urgență psihiatrică. Persoanele care nu au trecut prin depresie nu îi înțeleg pe cei depresivi | VIDEO
Publicat: 16/12/2020, 13:03
Actualizat: 16/12/2020, 14:03

Psihiatrul Cristian Andrei a vorbit miercuri la GÂNDUL LIVE despre depresie și despre modul în care aceasta poate fi gestionată.

El a vorbit despre aceste aspecte în contextul sinuciderii, la Timișoara, a unui copil de doar 13 ani și sinuciderii, la Bârlad, a unei infirmiere în vârstă de 46 de ani.

Cristian Andrei a explicat că unele persoane au o anumită tendință spre a dezvolta episoade depresive și a atras atenția că depresia majoră este o urgență psihiatrică deoarece ea poate duce la suicid.

„Chiar dacă sunt vârste diferite și genuri diferite, două victime ale destinului ca să le numim așa, ar putea să fie de fapt victime ale unei întregi societăți. Ele au caracteristică această manifestare a mai multor factori deodată, se cumulează factorii, pentru că depresia ca să devină depresie majoră are această particularitate, ai un necaz și dacă mai ai încă un necaz ele nu sunt în competiție să zici «uite, am uitat de ăla că a venit celălalt necaz», ci pur și simplu se însumează. Asta este caracteristica personalităților cu componentă depresivă, asta însemnând că noi ne naștem cu anumite tendințe. Unii se nasc cu tendința de a fi violenți, alții cu tendința de a face obsesii, alții cu tendința de a fi anxioși. Dar sunt și oameni care au ca zestre predominant reacții de tip depresiv la ceea ce nu merge bine în viață. Și atunci dintre aceste persoane se recrutează cele mai frecvente cazuri  de depresie majoră cu suicid.

Ce înseamnă depresie și ce înseamnă depresie majoră? Depresia simplă este acea nevroză foarte răspândită, practic unul din patru oameni adulți a avut depresie simplă în viața lui. În schimb, depresia majoră este aceea care poate să ducă la suicid, este aceea cu manifestări foarte grave, care necesită contactul neapărat cu medicul psihiatru, nu doar cu psihologul. Necesită tratament și atenție față de tendința suicidară și reprezintă și o urgență psihiatrică. Noi suntem obișnuiți cu urgențele de cardiologie, de ortopedie, dar există și urgențe psihiatrice, iar una dintre ele este depresia majoră”, a explicat Cristian Andrei la GÂNDUL LIVE.

Cristian Andrei: Este important să înțelegem că oamenii din jur pot preveni suicidul

Specialistul mai atrage atenția că, potrivit unor studii, adolescenții care au avut cunoscuți care s-au sinucis au un risc cu 80% mai mare de a se sinucide la rândul lor.

Totodată, el spune că sinuciderea poate fi prevenită de cei din jurul persoanei bolnave și aceasta pornește chiar de la modul în care ne educăm copiii.

„Noi putem să alegem, să ne uităm în stânga sau în dreapta, să privim într-o întâmplare aspectele negative și să le selectăm doar pe acelea sau pe cele pozitive și să construim pe acelea. În plus, contează foarte mult cu ce fel de oameni ai de-a face. Pentru că cele mai impresionante aspecte ale depresiei care rezultă din cercetare arată că dacă un adolescent, de exemplu, a avut o rudă care s-a sinucis în ultimii 4-5 ani, riscul lui de a găsi soluția suicidară la probleme crește foarte mult, cu aproape 80%. Personalitatea noastră poate să conțină o componentă depresivă ca tendință de a reacționa la inconveniente. Dar pe lângă asta, dacă cineva pe care îl cunoști și ți-a fost apropiat a reușit suicidul, atunci pentru tine devine posibilă această soluție. Noi purtăm în noi un fel de tabu față de suicid, nu îl concepem, ne e și frică să ne gândim la asta.

Este foarte important să realizăm că oamenii din jur sunt cei care pot să prevină deznodământul suicidar, inclusiv pornind de la cum îți educi copilul. Putem să ne educăm copilul în așa fel încât atunci când are o pierdere să găsească o compensație. Noi avem acum un program prin care îi pregătim pe adolescenți față de pierderi, ca să nu ajungă la jocurile de noroc patologice de exemplu. Și unul dintre elementele importante este să îți construiești alternativele în viața de zi cu zi”, a explicat acesta.

Cristian Andrei mai spune că pentru o persoană care nu a avut niciodată depresie este greu să înțeleagă de ce aceia care au această problemă nu reușesc să se mobilizeze pentru a o depăși.

„Cel care nu a avut depresie majoră niciodată sau cel care nu a mai avut de multă vreme o depresie nu concepe, nu înțelege de ce depresivul nu face niciun efort să se răscoale împotriva destinului. «Găsește-ți, domnule, voința, hai că poți!» De fapt, nu este așa. Al doilea simptom al depresiei este hipobulia, adică scade voința. Voința ta este la cote minime și nu te poți folosi de ea. Doar cineva din afară poate să îți mobilizeze energia. Fie solicitându-te sau chiar iritându-te un pic, dar asta e o chestiune care trebuie făcută un pic mai profesionist, fie fiind acolo cu tine. Depresia se învață ca stil de viață de la ceilalți”, a mai spus Cristian Andrei la GÂNDUL LIVE.

Două tragedii în doar câteva zile

Un copil de 13 ani, din Timișoara, a fost găsit spânzurat în casă marți chiar de către tatăl lui. Motivele pentru care minorul și-a pus capăt zilelor sunt, pentru moment, necunoscute.

Bărbatul a sunat imediat la 112 după ce și-a găsit copilul atârnat în ștreang. Medicii sosiți rapid la fața locului nu l-au mai putut, însă, salva. Băiatul nu a lăsat în urmă niciun bilet de adio, în care să scrie ce l-a determinat să se sinucidă. Cei apropiați de el nu știu ca el să fi avut o anumită problemă.

O infirmieră de la Spitalul Bârlad, mamă a doi copii, s-a sinucis. Din cauza stresului provocat la locul de muncă, dar și pentru că avea o situație dificilă în familie, femeia și-a pus capăt zilelor la data de 13 decembrie.

În vârstă de 46 de ani, infirmiera era cunoscută drept una dintre cele mai muncitoare şi serioase angajate a Spitalului Bârlad, spital suport-COVID.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”