GÂNDUL LIVE. România vs SUA în privința abordării pandemiei. Jurnalist: Dacă presezi populația, vei ajunge la o explozie. Cea mai simplă soluție, să îi ții pe toți sub cheie

Publicat: 21/04/2020, 13:52
Actualizat: 21/04/2020, 15:27

Corina Drăgotescu, jurnalistă care se află în SUA, a vorbit via Skype la Gândul Live despre măsurile menite să lupte împotriva coronavirusului în țara în care se află. Dacă în țările europene măsurile au fost mai stricte, politicienii din SUA s-au gândit mai mult la mulțumirea maselor electorale. Americanii se pot duce la cumpărături fără declarații pe propria răspundere, bătrânii  nu au un interval orar în care pot ieși, ei având voie să părăsească domiciliul oricând, și nu în ultimul rând, populația este testată de coronavirus în masă. Jurnalista subliniază faptul că politicienii americani se tem de o revoltă a populației, așa că încearcă să echilibreze balanța între ce spun medicii și libertățile pe care și le doresc oamenii.

„E o diferență colosală între SUA și Europa în abordarea acestei crize”

Jurnalista Corina Drăgotescu a realizat o comparație între România și SUA la nivelul vieții cotidiene din pandemie:

„Nu este atât de dramatic la nivelul vieții de zi cu zi, după cum se relatează în ziarele din România. Este mult mai relaxat decât în Europa. Oamenii pot ieși pe stradă fără hârtii. Seniorii pot merge oricând la magazin. Mașinile circulă pe străzi, nu sunt forțe armate pe străzi. Nu este atât de dramatic. E o diferență colosală față de Europa în abordarea acestei crize. Dacă presezi prea mult organismul social, nu faci decât să ajungi la explozie. Deja apar manifestații de stradă, oameni care cer să se redeschidă economia, să meargă din nou lucrurile.

„În momentul în care există aceste presiuni de jos, mai ales în America unde oamenii au și dreptul să dețină arme,  politicienii trebuie să facă o balanță”

Jurnalista a vorbit dspre rolul politicianului american în gestionarea situației de criză cauzate de coronavirus.

În momentul în care există aceste presiuni de jos, mai ales în America unde oamenii au și dreptul să dețină arme,  politicienii trebuie să facă o balanță între ce spun doctorii și ce spune opinia publică. Politicianul este acea balama care ține tehnocratul și omul de rând în echilibru.

Jurnalista atrage atenția asupra faptului că nu Donald Trump decide abordarea țării împotriva coronavirusului, ci și guvernatorii statelor.

„Să nu uităm că vorbim despre o țară care este cât un continent. Nu are aceeași structură pirmaidală cum este în Europa. Donald Trump spune ideile lui, dar este presat. Să nu uităm că a încurajat manifestațiile de stradă, a încurajat lumea care protesta împotriva acestei izolări.  Politicienii trebuie să gsească o cale de mijloc.

„Adrian Streinu-Cercel în România vrea să închidă toți oamenii”

Jurnalista a criticat planul directorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Adrian Streinu-Cercel.

„Adrian Streinu-Cercel în România vrea să închidă toți oamenii de peste 65 de ani și pe cei de peste 40 de ani la un loc cu ei, pentru că e cea mai simplă soluție. Îi ții pe toți sub cheie și gata. Politicianul trebuie să gândească altfel. Acolo este o masă electorală. Acolo sunt niște oameni care au niște nevoi. Trebuie să nu la încalce drepturile și în același timp să aibă grijă de sănătatea publică”.

„Când ești sărac încerci să pui resursele în așa fel încât să împaci și capra și varza”

Jurnalista este de părere că banii pe care România vrea să-i investească în cazarea și izolarea seniorilor, ar trebui să fie investiți mai degrabă în testări.

„În loc să investim în rechiziționarea hotelurilor, mai bine se investește în testele de anticorpi, în testarea generală a întregii populații. California are aproape 30 de milioane de locuitori și încearcă să testeze cât mai mult din populație. România are 17 milioane și ar trebui să facă astfel de eforturi în loc să cheltuie bani pe mâncare, cazare și pe forțe de ordine care umbșă pe stradă și îi întreabă pe români ce au cumpărat. Sigur că România nu are forța economică a Californiei, dar când ești sărac încerci să pui resursele în așa fel încât să împaci și capra și varza, adică tehnocratul-medic și populația care simte că ceva este prea mult”

Juranlista este de părere că afacerile care pot funcționa, trebuie să fie lăsate să funcționeze.

„Dacă ții populația în casă și nu îi dai speranța că va avea din nou libertatea pe care o aveau înainte, presiunea de jos începe să devonă mai acută și va exploda”.

„Cea mai bună abordare este cea care după pandemie îți scoate din criză un corp social sănătos”

În statul în care locuiește Corina Drăgotescu, oamenii au voie să se plimbe în parcuri.

În Los Angeles s-au deschi terenurile de golf, parcurile. Nu au voie să facă picnicuri dar se pot plimba. A început testarea întregii populații. E o cu totul altă abordare comparativ cu cea din Europa.

Jurnalista consideră că abordarea din SUA este una mai bună față de cea din Europa:

„Consider că cea mai bună abordare este cea care după pandemie îți scoate din criză un corp social sănătos. Care e gata să se ducă la muncă și nu este nemulțumit de modul în care a fost abordată pandemia. Facturile, ratele, mâncarea, trebuie plătite. Cu un corp social care este nemulțumit, nu poți să dai lucrurile pe repede înainte”, a declarat la Gândul Live Corina Drăgotescu.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Alertă meteo. Vremea severă pune stăpânire pe România. Temperaturi drastice
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Șoc în România! Este cea mai cruntă lovitură pentru Klaus Iohannis. A venit de unde...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021