GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe: Economia românească are nevoie de inovare. / Trebuie să dăm undițe, nu pești

Publicat: 08/07/2020, 14:14
Actualizat: 08/07/2020, 16:50

Sebastian Burduja, secretar de stat în ministerul Finanțelor, a subliniat, la Gândul Live, importanța schimbării modelului economic și a creșterii alocărilor financiare pentru inovare, în contextul în care România cheltuie cam de 12 ori mai puțin pe cercetare, dezvoltare și inovare decât media Uniunii Europene, atrăgând atenția că „fără inovare nu poți să generezi un salt în productivitate și în creștere economică, deci în prosperitatea oamenilor și în nivelul de trai”.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor a apreciat rezultatele studiului care plasează Bucureștiul pe locul 7 în topul celor mai bune orașe din internet și tehnologie din Europa, dar și tendințele de pe piața muncii, după ce statisticile au arătat că aproape 1,2 milioane de români și-au căutat un loc de muncă în luna iunie, cu 20% mai mulți decât în luna mai.

„Această pandemie e ca o oglindă, ne-a pus în fața realității: unele companii se pot reinventa, se pot transforma, pot deveni și mai competitive, altele vor lăsa loc în piață competitorilor lor mai buni. Deci este despre reinventare și a business-urilor, și a angajaților și mă bucur că în acest sudiu este interes pentru zona Horeca, unde observăm o revitalizare în contextul relaxării unor restricții, dar și în zona de reinventare individuală a fiecărui angajat care merge și își caută un loc de muncă poate mai bun, inclusiv în zona IT&C, unde avem un motor foarte important pentru economie, numai în primul trimestru am avut creștere, față de aceeași perioadă a anului trecut, de 14%. Sunt motoare economice care trebuie alimentate și încurajate în contextul acestei crize, în cadrul unei transformări a întregului model economic românesc”, a spus Sebastian Burduja, la Gândul Live.

„Trebuie să ne menținem optimismul în acest cadru general și să investim”

Secretarul de stat a admis că multe companii s-au reorientat în această perioadă spre sectorul producției de materiale sanitare și dezinfectanți, un domeniu cu foarte mare cerere, ceea ce, pentru sănătatea publică, a fost un lucru bun. Pe de altă parte, pentru reinventarea modelului de business al companiilor, Burduja a recomandat digitalizarea, iar pentru acest capitol, în Planul de relansare a economiei elaborat de Guvern sunt dedicați IMM-urilor 150 de milioane de lei, pe lângă programul Start-up Innovation și Fondul de Investiții.

„Economia românească are nevoie de inovare, noi cheltuim cam de 12 ori mai puțin pe cercetare, dezvoltare și inovare decât media Uniunii Europene, iar fără inovare nu poți să generezi un salt în productivitate și în creștere economică, deci în prosperitatea oamenilor și în nivelul de trai”, a subliniat Sebastian Burduja.

„Consecințele politicilor guvernamentale anterioare astea au fost, au dat ca pomeni electorale dintr-un sac care nu e fără fund și, în loc să se concentreze pe creșterea plăcintei economiei, au împărțit în bucățele tot mai mici ca să dea cât mai multor cetățeni pești, nu undițe. Or, exact asta trebuie să facem: să dăm undițe, instumente de dezvoltare firmelor, acces la finanțare, IMM Invest, unde avem peste 10.000 de firme și jumătate din ce s-a solicitat e pe investiții, deci firmele vor să și crească, nu doar să supraviețuiască prin capital de lucru, avem resurse în societata românescă și cred că trebuie să ne menținem optimismul în acest cadru general și să investim”, a subliniat secretarul de stat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”