GÂNDUL LIVE. Sociologul Gelu Duminică despre cazul bărbatului care ar fi fost lovit de polițiști și jandarmi la Mihail Kogălniceanu: Violența în societatea românească este extrem de tolerată. Polițistul trebuie să înțeleagă cetățeanul – VIDEO

Publicat: 09/06/2020, 13:09
Actualizat: 09/06/2020, 16:33

Sociologul Gelu Duminică a vorbit marți la GÂNDUL LIVE despre cazurile recente de violență ale reprezentanților Poliției sau Jandarmeriei, în special despre cazul recent din localitatea Mihail Kogălniceanu, unde un bărbat acuză că ar fi fost agresat de polițiști și jandarmi fără să fi încălcat vreo lege.

Gelu Duminică a explicat că este important ca polițiștii să fie formați încă din școală să nu discrimineze și să respecte cetățenii. El a adăugat că a discutat despre acest subiect cu secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Bogdan Despescu, care i-a promis că va încerca să ia măsuri în această privință.

Recunosc că numai ce am vorbit cu domnul Despescu, spunându-i printre altele că îi cer sprijinul ca unitățile de formare ale Poliției, respectiv Școala de Poliție și Academia, să aibă în curricula de formare inițială a cadrelor care vor activa inclusiv zona de echitate, non-discriminare, abordare centrată pe nevoile cetățeanului. Polițistul trebuie să fie și un facilitator, trebuie să înțeleagă cetățeanul. Vedem ce se întâmplă în Statele Unite în momentul de față, ce poate genera atunci când tensiunea din societate este zgândărită de o acțiune incalificabilă a unui organ care reprezintă statul. Domnul Despescu nu știa acest lucru și mi-a promis că va încerca să intervină, astfel încât unitățile de formare să formeze pe realitățile secolului XXI”, a declarat Gelu Duminică la GÂNDUL LIVE.

Gelu Duminică: Societatea românească încă tolerează violența. Nu putem să schimbăm ceea ce nu vrem să schimbăm

Sociologul a mai explicat că societatea românească încă tolerează nepermis de mult violența și a dat ca exemplu cazurile de violență domestică, de multe ori tratate superficial de către autorități.

„Violența în societatea românească este extrem de tolerată. Mișcarea feministă și organizațiile care lucrează pentru drepturile femeilor atrag atenția de zeci de ani că la câteva minute o femeie este victima violenței domestice. Încă se întâmplă ca, atunci când o femeie vine să depună o plângere, să fie mai degrabă ea culpabilizată pentru ceea ce partenerul ăla bun și iubitor i-a făcut. Este luată la mișto și așa mai departe. Nu putem să schimbăm ceea ce nu vrem să schimbăm. În momentul în care încă ni se pare că bătaia e ruptă din rai, că un cap plecat sabia nu-l taie…. Fac o paranteză, să ne aducem aminte care a fost acuza polițiștilor de la Kogălniceanu față de căruțașul acela pe care l-au rupt în bătaie: că nu a vorbit frumos. Și asta a însemnat că trebuiau să îi dea pumni în cap și să îl calce pe cap. Ceea ce au și făcut. Din păcate lucrurile astea se întâmplă de foarte multă vreme în societatea românească. În momentul în care vom spune că nu e corect ceea ce se întâmplă și că lucrurile trebuie să se întâmple altfel și că un cetățean, chiar infractor, are dreptul la respectarea legii, în aceeași măsură în care lui îi cerem să respecte legea, și noi trebuie să o respectăm”, spune sociologul.

Gelu Duminică a mai declarat că oamenii tind să răspundă cu violență atunci când sunt agresați, motiv pentru care ar fi ideal ca reprezentanții autorităților publice să aibă capacitatea de a dezamorsa conflictele, nu de a le provoca.

„Eu am spus întotdeauna că funcționarul public nu este șeful meu. El este reprezentantul statului. Iar statul, în momentul în care nu mă apără, nu are dreptul să mă judece. Adică în momentul în care tu îmi dai picioare în stomac nu te aștepta ca eu să răspund cu panseluțe. Pentru că tu ai încălcat legea mă obligi și pe mine (…) să răspund cu aceeași monedă. Nu e corect, dar e uman. Foarte puțini dintre noi întoarcem al doilea obraz în momentul în care primim o palmă. Și de foarte multe ori ofițerul trebuie să creioneze intervenția astfel încât să aducă pacea socială, nu să genereze conflicte”, a spus Gelu Duminică la GÂNDUL LIVE.

Un bărbat din județul Tulcea a acuzat că ar fi fost bătut de polițiști și jandarmi fără ca acesta să fi încălcat vreo regulă.

De cealaltă parte, într-unul dintre videoclipurile postate pe Facebook, unul dintre polițiști este auzit cum spune că bărbatul care conducea căruța ar fi aruncat cu un obiect în mașina de poliție.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice