Gândul Live. Traian Băsescu: ”Eu am susținut încă de la început că putem recâștiga Bucureștiul într-o largă coaliție/ A fost o alegere nefericită ca Negoiță să o abandoneze pe Firea/ România nu a știut să citească Regulamentul Sanitar”

Gândul Live. Traian Băsescu: ”Eu am susținut încă de la început că putem recâștiga Bucureștiul într-o largă coaliție/ A fost o alegere nefericită ca Negoiță să o abandoneze pe Firea/ România nu a știut să citească Regulamentul Sanitar”
Publicat: 30/07/2020, 14:46
Actualizat: 31/07/2020, 08:26

Traian Băsescu a vorbit la Gândul Live despre organizarea alegerilor locale, despre negocierile partidelor mari pentru alegerile locale, despre măsurile luate de Guvernul României de la începerea epidemiei în România. În încheiere, Traian Băsescu a declarat că „niciun fost președinte nu da sfaturi unui președinte în funcție”

Despre organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie, Traian Basescu spune ca acestea sunt necesare si ar trebui introduse trei sisteme de vot, in functie de nivelul de gravitate a extinderii infectiilor.

”Alegerile locale trebuiesc să aibă loc”

„Trebuie să plecăm de la premiza că alegerile locale au fost amânate din mai până în septembrie. În opinia mea, trebuiesc să aibă loc. Condițiile, dacă nivelul pandemiei va fi la fel ca in prezent, trebuiesc modificate, față de alegeri oganizate în mod normal. Pentru siguranță alegătorilor, trebuiesc introduse trei sisteme de vot.

  • cel clasic – unde nu sunt focare de infecție, se poate desfășura o activitate normală
  • zonele în care există riscul pandemiei- votul prin corespondență sau electronică. STS are capacitate tehnică să asigure votarea electronică. Votul prin coresponenta este introdus, odată cu acordarea drepturilor pentru diaspora de a vota”.

Despre poziția social-democraților, Băsescu o numește ”nelegitimă”: „Social-democrații nu au nicio treaba cu ideea de legitimitate”

„Social-democrații nu au nicio treaba cu ideea de legitimitatea, care e recunoscută de Constituție pentru un mandat de 4 ani. Nu te poți juca la nesfasit cu prelungirea alegerilor. Regulile democrației trebuie respectate. Toate statele democratice au alegeri o dată la 4 ani. Este un termen de revalidare a administrațiilor publice. Nu ne putem juca la nesfârșit”.

Despre nerealizare unei alianțe a PNL-ului cu PMP, în vederea alegerilor locale, fostul președinte și actual europarlamentar, spune că este parcursul normal dintr-o democrație si decis să candideze la Primăria Capitalei

„Premierul a anunțat că nu se va face alianța cu PMP, ci alianța se va face  cu USR. Eu am susținut încă de la început că putem recâștiga Bucureștiul într-o largă coaliție. Dacă partidele mai mari nu vor acest lucru, nu îi poti obliga”.

„Nu este un cartonaș roșu. Este democrație. Până vineri, săptămâna trecută, Eugen Toman a avut discuții cu Ludovic Orban, iar ideea unei coaliții de dreapta era funcțională. Asta până vineri, când la discuția dintre Tomac și Orban, premierul a anunțat că nu se va face alianța cu PMP, ci alianța se va face  cu USR. În regulă. În aceste condiții, nimeni nu poate gândi că PMP nu va participa la alegeri. Nu va participa cu o alianța de dreapta? Foarte bine. Va participa singur. Nu poate să aibă liste comune la Primăria Generală? Foarte bine. Va avea candidat și lista proprie. Această este mică poveste.

Eu am susținut încă de la început că putem recâștiga Bucureștiul într-o largă coaliție. Dacă partidele mai mari nu vor, nu îi pot obliga”.

El spune că, de fapt, partidul care nu vrea o alianță cu PMP este USR.

”Dacă la ei sunt mai importante disputele interne decât interesul general, PMP nu are ce să facă”.

„În acest moment această condiție extrem de abruptă și surprinzătoare pe care a pus-o USR este o conditie să facă ca Nicușor Dan să nu câștige. Dacă la ei sunt mai importante disputele interne decât interesul general, PMP nu are ce să facă. Atâta timp cât nu e primit în alianța, PMP își va asigura propriile voturi. Un raționament extrem de normal”.

Ludovic Orban, Dan Barna şi Dragoş Tudorache au negociat miercuri până spre miezul nopţii, la Palatul Victoria, o alianţă a dreptei în Bucureşti, pentru primăriile de sector. Nicuşor Dan i-a cerut insistent lui Orban să coopteze şi PMP în alianţă. Numai că PMP vrea să-l arunce în cursa pentru Sectorul 3 pe Mihail Neamţu, candidat neacceptat de USR-PLUS. Despre miza în urmă refuzului candidaturii lui Neamțu, Băsescu spune că ”nu știe nimc”.

”Nu știu ce legătură are candidatura lui Neamțu cu USR. USR să-și vadă de problemele lor”

„Habar nu am. Discuția de azi noapte a avut loc fără participarea PMP. Nu știu ce legătură are candidatura lui Neamțu cu USR. Presupun că USR nu vrea să se erijeze în judecătorul moral suprem și să spună cine să candideze și cine nu. USR să-și vadă de problemele lor: traiul la colectiv, mâncarea la colectiv. Fiecare partid cu oamenii lui”.

Ce cere PMP celor două partide care au încheiat recent alianta, PNL și USR?

Traian Băsescu: ”Este o lipsa de inteligență!”

„Ei vor: Susțineți-l pe Nicușor dar fără să fim de acord cu o lista comună la alegerile generale. Cum poți să îți susții lista de partid, fără candidat la Primăria Capitalei? Este imposibil!

Dacă PNL și USR așa au decis și noi am decis să avem candidat la Primăria Capitalei și la Consilul General și la toate celelate sectoare. Nu este un blocaj, ci o lipsa de inteligență„.

Întrebat despre candidatura la Primăria Capitalei, europarlamentarul spune că îi este dor să facă lucuri utile pentru București, analizând succesele din mandatul sau că primar general.

„Mă uit în urmă și constant că am făcut extrem de multe lucruri: curățarea Bucureștiului de chioșcuri, linia 41, contorizare la scară de bloc, automatizare a tuturor punctelor termice. Uitați-va la Pasajul basarab. M-am luptat și a fost oprit în mandatul lui Oprescu. mrgeti pe Pasaj, iar când veți coborî, veți observă că pasajul se oprește în 2 semafoare de 50m. Nimănui nu i-a trecut să facă un pasaj subteran. Nu se poate! Erau lucruri care trebuiau făcute”.

Despre scorul preconizat, spune că există un scor bun, pentru că el însuși este ”inventatorul partidului”

„Am obligația să încerc. Trebuie să îmi las mandatul de la Bruxelles și să mă întorc să fac lucruri la București. Am scor, pentru că am fost inventatorul acestui partid, parte din PDL, care nu s-a simit parte a Brătienilor, ci a lui Petre Român.

”Dacă ai ceva de spus, spune înainte de campanie”

„Din câte am observat din cele 4 campanii câștigate, bombele lansate în campanie se întorc împotriva celor care le lansează”.

Despre Gabriela Firea, Traian Băsescu spune că nu va avea nicio problema dacă îl va învinge

„Gabriela Firea e în PSD. Eu nu am fost niciodată pro PSD. Dacă mă învinge o femeie, nu am nicio problema. Obiectivul meu major este să dau o șansă PMP să obțină un scor mai bun, decât l-ar obține fără mine. Al doilea obiectiv, democrația trebuie servită, dacă nu, am jobul meu la Bruxelles”.

Despre coaliția dintre Robert Negoiță și Victor Ponta o numește comică: ”A fost o alegere nefericită ca Negoiță să o abandoneze pe Firea”

„Sunt comicii vestiți. Arătați-mi o singură coaliție, a căruia Ponta a rămas loial. Combinațiile pe care le face Ponta sunt temporare. A fost o alegere nefericită că Negoiță să o abandoneze pe Firea. Nu este treaba mea să comentez deciziile celor de stânga.

Prin numărul de voturi pe care îl are în Parlament, Ciolacu spune că depune moțiune de cenzură, dar fără Ponta nu poate trece. Trebuie recunoscut, numai cei incorecti în analiză nu recunosc”.

Traian Bsescu: ”Propaganda grupurilor rusești a încercat să decupleze guverne de populație. România nu a știut să citească Regulamentul Sanitar și nu a fost aplicat corespunzător”

„Dacă ați observat propaganda grupuilor rusești  în toate limbile UE, încercând  decupleze guvernele de populație discretizeze guvernele în acțiunile lor, anticipând  va apărea o decuplare între popor și cetățeniÎn România a avut succes.

Aduceți-va aminte când au rămas fără acoperire legală și au obtinut toate acțiunile, nu au știut  citească Regulamentul Sanitar și nu a fost aplicat corespunzător.  Spre exemplu, carantina este un mod de a trata pe cei suspecți, cei care vin dintr-o zona cu o densitate mare a infestărilor. La noi, ce s-a făcut? L-au luat de la frontieră și l-au dus la hotel pentru 14 zile. În mod normal, carantina se aplicăîl iei de la carantina, îi faci analizele, îl duci în localitatea e carantinat  și îi dai drumul. Modul de carantinare a fost total sălbatic. Ei i-au băgat într-un sistem de izolare fără hotărâre judecătorească”.

Despre relaxarea măsurilor, fostul presdinte spune că la momentul încetării stării de urgență, nu era o harta a focarelor și a riscurilor de extindere a pandemiei la nivel național, iar acum se culeg roadele

Acum culegem roadele relaxării măsurilor, fără să avem habar unde sunt focarele la nivel național”, spune candidatul la Primaria Capitalei

Eu am fost îngrijorat din momentul în care au relaxate măsurile. Am spus din minutul 01 că încetarea măsurilor de urgență este o mare greșeală, pentru că se testa foarte puțin. Testare de 1.000-2.000 de teste era făcută celor infectați sau cei cu simptome, care veneau la spital.  La momentul încetării stării de urgență, nu era o harta a focarelor și a riscurilor de extindere a pandemiei la nivel național. Acum culegem roadele relaxării măsurilor, fără să avem habar unde sunt focarele la nivel național, pentru că nu s-au făcut suficiente teste.

Traian Băsescu spune că Guvernul nu a citit Regulamentul Sanitar, iar drepturile fundamentale ale omului au fost afectate

Dacă ar fi citit Regulamentul Sanitar Internațional, Guvernul ar fi văzut 2 recomandări

  • Măsurile. Când vine vorba de izolare, carantina să se aplică fără afectare  drepturilor  fundamentale ale omului
  • Atunci când sunt epidemii/ pandemii, modul de conducere este să folosească un ton și un mod de a vorbi care  să facă populația partener al guvernului. Aduceți-va aminte că venea trio-ul Do,Re, Mi  și făceau declarații: ministrul de Interne, ministrul Sănătății și Arafat. Pe fondul asta nu au înțeles cum se aplică carantină și au stârnit ostilitatea populației.

În încheiere, posibil candidat la Primăria Capitalei și actual europarlamentar spune că nu oferă sfaturi unui președinte în funcție

Niciun fost președinte nu da sfaturi unui președinte în funcție

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ