GÂNDUL LIVE. Urania Cremene, expert în parenting: „Trebuie să înțelegem că cei mici nu ne aparțin” | VIDEO

Publicat: 25/06/2021, 15:54
Actualizat: 25/06/2021, 22:03

Urania Cremene, expert în parenting, a fost invitatul Emmei Zeicescu în ediția de vineri, 25 iunie, a emisiunii GÂNDUL LIVE.

Aceasta spune că România este scindată, că există două Românii: una „ceaușistă”, autoritară, concentrată pe părintele care vine acasă și toată lumea încremenește, care crede că copilul îi aparține și o „Românie nouă”, a oamenilor care cred în respect, în meritocrație, care cred mai degrabă în cooperarea cu copilul decât în obediență și care se străduiesc să își ajute copilul să devină cea mai bună variantă a sa.

Întrebată despre motivul pentru care lipsa de respect pentru valorile sociale pare să fie din ce în ce mai comună, Urania Cremene spune că mulți dintre oameni s-au dezobișnuit de „ce spune satul”, iar regimul comunist a contribuit din plin la acest lucru.

„Mă întorc la vechea Românie, crescută pe baza gurii satului. Noi am fost tributari unor comunități mici, până când Ceaușescu și acoliții s-au gândit ei să ne smulgă din sate și să ne bage în orașe. Asta nu s-a întâmplat într-o creștere organică, ci la propriu oamenii au fost smulși. Și în momentul în care tu ai trăit în comunități mici și singurul motiv pentru care te-ai comportat frumos a fost pentru că dacă nu ai fi făcut asta te-ai fi făcut de râs (…), dacă acest «elicopter» care a plutit deasupra tuturor, gura satului, ochii celorlalți, au fost singurul motiv pentru care ei s-au controlat, iată că de îndată ce barierele au fost rupte și comunitățile mici s-au spart, ai luat omul de aici și l-ai pus în Ferentari, Berceni sau Centru, nici nu contează, nu îl mai știe nimeni. Nu mă știe nimeni și pot să fac ce vreau. Și aici a început, de fapt, mahalaua. Pentru că dacă nu ai aceste comportamente dezirabile, conștiente, sănătoase din alte motive decât că te-ar vedea cineva, de ce te-ai mai abține să urli sau să arunci hârtii pe stradă? Plus că nimeni nu taxează astfel de comportamente”, spune Urania Cremene la GÂNDUL LIVE.

Urania Cremene: Copiii nu ne aparțin

Specialistul spune că oamenii trebuie să înțeleagă că nu sunt „stăpânii” propriilor copii și povestește că de multe ori când spune acest lucru, se confruntă cu reacții puternice.

Potrivit acesteia, părinții trebuie să accepte că cei mici nu le aparțin și că aceștia trebuie crescuți în funcție de nevoile copiilor și nu în funcție de propriile dorințe.

„Hai să ne scoatem copiii din zona de trofeu și să le spunem că suntem mândri de ei pentru că au învățat ceva nou, pentru că ne place să fim în preajma lor. «Te iubesc pur și simplu, îmi place de tine, îmi place să fiu în preajma ta”, explică ea.