GÂNDUL LIVE. Valeriu Gheorghiță, medic primar infecționist: Ne așteptăm la o creștere a cazurilor de COVID-19 după începerea școlii. Probabil sunt mai mulți pacienți cu COVID-19 care sunt în Terapie Intensivă, dar încă nu sunt confirmați | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Valeriu Gheorghiță, medic primar infecționist: Ne așteptăm la o creștere a cazurilor de COVID-19 după începerea școlii. Probabil sunt mai mulți pacienți cu COVID-19 care sunt în Terapie Intensivă, dar încă nu sunt confirmați | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Valeriu Gheorghiță, medic primar infecționist: Ne așteptăm la o creștere a cazurilor de COVID-19 după începerea școlii. Probabil sunt mai mulți pacienți cu COVID-19 care sunt în Terapie Intensivă, dar încă nu sunt confirmați | VIDEO
Publicat: 28/08/2020, 14:26
Actualizat: 28/08/2020, 16:13

Medicul Valeriu Gheorghiță, medic primar infecționist la Spitalul Militar din Capitală, a declarat vineri, la GÂNDUL LIVE, că personalul medical face față din ce în ce mai greu situației din spitale, provocată de numărul tot mai mare de pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

Totodată, acesta a mai spus că, în realitate, numărul pacienților internați în Terapie Intensivă este mai mare decât cel prezentat oficial, pentru că unele persoane internate în Terapie Intensivă sunt suspecte că ar avea COVID-19, dar nu au încă un diagnostic clar.

„Facem din ce în ce mai greu față situației și cred că acest lucru este vizibil în toate spitalele care se ocupă de îngrijirea pacienților cu COVID, dar și în spitalele non-COVID, pentru că ele preiau zilnic pacienți care se prezintă cu suspiciuni de infecție cu SARS-CoV-2, acești pacienți necesită internare, necesită diagnosticare, evaluare și ulterior transfer într-o altă unitate sanitară destinată îngrijirii acestor pacienți. Trebuie să ne gândim că în fiecare zi avem în jur de 40-50 de pacienți de Terapie Intensivă, evident, cu cât numărul de pacienți noi este mai mare, cum s-a întâmplat și ieri, peste 1.500, cu atât mai mult numărul de cazuri grave și critice care au nevoie de îngrijire în Terapie Intensivă va fi mai mare. Acest procent este estimat la 5-10, chiar 15%.

Nu toți pacienții care ajung în Terapie Intensivă au nevoie și de ventiație non-invazivă, adică să respire cu ventilatorul, dar sunt mulți pacienți cu disfuncții de organ care necesită să stea în Terapie Intensivă. Acest lucru generează supraaglomerare, o durată lungă de spitalizare și o epuizare a sistemului medical și a personalului, care rămâne același și care gestionează problema. Pe lângă aceste 500 de cazuri de pacienți confirmați în Terapie Intensivă, cred că nimeni nu ia în calcul restul pacienților care sunt în momentul de față în Terapie Intensivă și care sunt încă neconfirmați, care sunt cu suspiciune. Deci probabil vorbim de mult mai mulți pacienți din Terapie Intensivă decât sunt raportați, prin faptul că avem 50-100 de cazuri suspecte care sunt în Terapie Intensivă sau în zonele-tampon din spitalele COVID, fie în spitale non-COVID. Presiunea pe secțiile de Terapie Intensivă este foarte mare și din păcate în viitor vom avea o creștere a presiunii, având în vedere că situația epidemiologică nu pare să se îmbunătățească”, a spus Valeriu Gheorghiță la GÂNDUL LIVE.

Valeriu Gheorghiță: Sunt mult mai multe cazuri nediagnosticate decât cele care sunt raportate în fiecare zi

Medicul a mai explicat că, cel mai probabil, există un număr mai mare de cazuri în realitate decât cele din statisticile autorităților.

„Nu putem confirma ipoteza că tulpina ar fi acum mai agresivă. Putem să vorbim despre acele mutații la nivelul proteinelor de suprafață ale virusului, prin care virusul se ancorează de receptori. Această proteină se pare că a devenit mult mai abilă în atașarea de receptori, adică a crescut contagiozitatea acestui virus, dar nu avem dovezi în momentul de față privind creșterea virulenței. Faptul că avem foarte multe cazuri severe denotă un singur lucru: că sunt mult mai multe cazuri nediagnosticate decât cele care sunt raportate în fiecare zi”, a spus medicul.

El a mai atras atenția că tabloul se va complica și mai mult odată cu venirea sezonului rece și a virozelor și gripei caracteristice acestuia, motiv pentru care recomandă vaccinarea populației, mai ales a celor aflate în grupe de risc.

„Cu cât ne apropiem de sezonul rece, virozele de sezon vor apărea, pentru că așa se întâmplă în fiecare an și nu văd de ce anul acesta ar fi diferit, o sa apară și gripa și mai avem și COVID, care e în plină evoluție. Din acest punct de vedere, mesajul pentru populație este să facem tot ce se poate, să ne vaccinăm antigripal, mai ales dacă provenim dintr-o categorie la risc să dezvoltăm forme severe, și aici vorbim de vârstnici, femei gravide, pacienți cu boli cronice, copii, personal medical, profesori. Trebuie să respectăm măsurile de prevenție, în mod deosebit masca de protecție, care fără doar și poate face diferența în ceea ce privește riscul de infectare și trebuie să evităm locurile aglomerate”, a adăugat specialistul.

Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri odată cu începerea școlii

Valeriu Gheorghiță a mai explicat că, odată cu redeschiderea școlilor și universităților, probabil se va înregistra o creștere a numărului de cazuri.

El avertizează că, deși copiii fac foarte rar forme severe, nu același lucru se poate spune despre membrii familiilor acestora, care pot avea factori de risc.

„Cred că e important să înțelegem că odată cu redeschiderea unităților de învățământ se estimează că numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare. Nu e o problemă legată de copii, care în general fac forme ușoare, dar probabil vom avea un impact asupra membrilor familiilor acestor copii, în mod special bunici, părinți, mai ales dacă sunt cu boli cronice, asupra cadrelor didactice. Cumva ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri și de aceea organizarea e importantă în această perioadă. Principala problemă epidemiologică va fi legată de redeschiderea școlilor, care trebuie să aibă loc, e important ca educația să meargă înainte, dar avem nevoie de măsuri care să contracareze riscul de răspândire a infecției”, a spus Valeriu Gheorghiță la GÂNDUL LIVE.

El a mai spus că este important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să fie monitorizați și după externare, întrucât mulți dintre ei se recuperează foarte greu.

„Studiile recent publicate arată că până la 15% dintre pacienți sunt complet refăcuți. Deci 85% din pacienții care au avut COVID au cel puțin un simptom prezent la două luni de la vindecare și cel mai frecvent ei relatează oboseala, o stare de astenie fizică marcată și 40% dintre ei dificultăți la respirație, iar aici vorbim de cei care au avut pneumonie și forme severe la momentul evoluției bolii. Categoric există un risc de evoluție către fibroză pulmonară la acești pacienți. Nu e neapărat particular COVID, poate să apară această fibroză la toți pacienții care au dezvoltat detresă respiratorie, însă particular pentru COVID este acest status pro-coagulare, cu acele microtromboze care cresc riscul unor sechele pe termen lung, inclusiv cardiovasculare, renale, neurologice, musculo-scheletale. Trebuie stabilit un protocol pentru urmărirea acestor pacienți”, a spus medicul.

Vineri, România a înregistrat 1.318 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului