Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, la GÂNDUL LIVE, despre fata agresată în scara blocului: Sunt niște oameni cu probleme psihice grave! /Când ieși din casă, intri în junglă și trebuie să te asiguri că nu ești pândită! – VIDEO

Publicat: 11/09/2020, 12:12
Actualizat: 11/09/2020, 14:26

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a vorbit la GÂNDUL LIVE despre cazul tinerei agresate în scara blocului de către un bărbat și de ce ar trebui să se întâmple atât cu victima, cât și cu agresorul. Specialistul a punctat faptul că ar trebui să existe o bază de date, la fel „ca în țările civilizate”, astfel încât atunci când un agresor se mută în cartier, toată lumea să fie informată. De asemenea, acesta a punctat și importanța înăspririi pedepselor pentru agresori. 

„În cariera mea… am întâlnit astfel de cazuri. Trebuie foarte bine educată orice fată… nu știm câți anișori avea această domnișorică. Dacă e vorba de o minoră, e vorba de un pedofil, dacă e vorba de o domnișorică mai mare, este vorba de un obsedat sexual.

Trebuie o educație, care se face acasă, la școală, peste tot. Psihologii școlari trebuie să își facă datoria din punctul ăsta de vedere. Deci nu intri într-o scară de bloc, într-un lift, decât cu cunoscuți, colacatari. Dacă vezi un om străin, nu intri cu el în lift, asta e o lecție sfântă. Trebuie să aibă un buton de panică, fiecare fetiță, un spray, dacă e o domnișorică mai mare… Și nu trebuie să stea cu spatele la acești indivizi. Când ieși din casă, intri în junglă și trebuie să te asiguri că nu ești pândită, urmărită de astfel de indivizi. Aceste animale bolnave sunt niște oameni cu probleme psihice grave, pot ajunge la niște chestii foarte groaznice pe care să le facă victimelor. Această fată trebuie consiliată din punct de vedere psihologic, pentru că va rămâne cu o traumă, poate chiar tot restul vieții.

Trebuie să ne autoapărăm. Aceste fetițe trebuie foarte bine învățate și nu trebuie lăsate singurele. Acești indivizi care au un comportament sexual deviant, niște oameni bolnavi… în țările civilizate ei sunt trecuți pe o listă. Când se mută un pedofil dintr-un cartier în altul, cartierul respectiv este înștiințat de acest lucru. Oamenii aceștia sunt etichetați, toată lumea se ferește de ei. La noi… îi avem într-o bază de date, Poliția îi știe pe acești indivizi, care au un mod de operare anume, după fizionomie… l-au prins imediat. Omul acesta trebuie diagnosticat și tratat medicamentos. Că dacă îl lăsăm așa, va recidiva și poate va face chestii mult mai grave dacă nu îl tratăm și nu se dau ordine ca familia să aibă grijă de el. Altfel, trebuie internat într-un spital de specialitate și tratat”, a explicat psihologul criminalist la GÂNDUL LIVE.

La sfârșitul lui 2017, din 788 de agresori sexuali majori, 785 dintre ei nu au fost condamnați nici măcar la o zi de închisoare, doar 3 au ajuns în spatele gratiilor.

Liviu Chesnoiu: Trebuie înăsprite legile și trebuie să îi tratăm!

„Trebuie înăsprite legile. Nu trebuie să privim cu superficialitate aceste probleme. Oamenii aceștia nu se vindecă, este în codul lor genetic și de multe ori au fost abuzați și de asta au fost alterați din punct de vedere psihic. Oamenii aceștia nu sunt băgați în seamă. Noi discutăm la nivelul efectelor, nu mergem la cauză să vedem ce a pățit omul ăsta și dacă nu ajungi la cauză trebuie să îi tratăm pe toți acești besmetici care vbă dați seama ce fac ei într-un oraș mare, în blocurile acestea cu nu știu câte etaje. Trebuiesc monitorizați, Poliția trebuie să aibe banca lor de date cu toții și legile înăsprite. Nu o amendă. Niște legi dure așa cum sunt în țările civilizate ca aceștia să nu mai miște în front, să nu mai facă niciodată și să acdepte tratamentul”, a punctat Liviu Chesnoiu.

Ce ar putea o adolescentă când se întâlnește cu un astfel de om?

„Toate fetițele, cum ați văzut, sunt cu ochii în telefon. Nu, când ieși din casă nu trăiești în online. Trebuie să trăiești în realitatea asta adevărată. Foarte multe victime erau cu ochii în telefon. Păi dacă nu ai niciun telefon la tine, te uiți în drepta, în stânga, simți. Dar dacă ești conectat la bazaconia aia, vă dați seama că nu e prezentă și toți aceștia profită de chestia asta. Când ieși din casă trebuie să fi foarte atent la ce se întâmplă în jurul tău. Și cele care au scăpat au fost cele care nu aveau ochii în telefon, nu aveau căștile în urechi și așa mai departe. Ele să se apere… un ceas din ăla la mână, special, cu buton de panică, să piuie, îl sperie pe agresor și fuge și nu trebuie să intre într-o cabină de lift cu niciun străin, orice ar fi”, a îndemnat specialistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna