Preotul Vasile Ioana, la GÂNDUL LIVE: „Din postul alimentar vine sufletul la putere, nu te mai stăpânește trupul cu nevoile lui” – VIDEO

Publicat: 15/03/2021, 20:01
Actualizat: 15/03/2021, 20:42

Preotul Vasile Ioana a explicat în cadrul ediției de luni, 15 martie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, că omul se poate defini pe sine doar în raport cu ceea ce este el pentru ceilalți, prin faptele lui. De asemenea, acesta a prezentant cele trei componente pe care un adevărat creștin ar trebui să le înțeleagă în Postul Paștelui.

Preotul Vasile Ioana a relatat una dintre învățăturile pe care partiarhul Teecotist i le-a dat pe vremea când era diacon sub îndrumarea acestuia.

Preotul Vasile Ioana, la GÂNDUL LIVE: „Ai încredere în Dumnezeu din tine”

„Am devenit diacon la Patriarhul Teoctist. Și ce-mi spune el? «Vasile, nu-ți pune încrederea în oameni pentru că toți oamenii vor greși într-o zi și te vor dezamăgi. Cine nu te dezamăgește niciodată și nu te părăsește niciodată este bunul Dumnezeu.» (…) Ai încredere în Dumnezeu din tine. Și când ai încredere în tine, ai puterea să zici când celălalt te-a trădat: Săracu, are o problemă. Și ai puterea de trece peste răul săvârșit de aproapele tău. (…) Dumnezeu este un părinte bun care ne-a creat din iubire și a sădit în noi parte din Ființa Sa. Avem toți chipul și asemănărea lui Dumnezeu. (…) Dar ca să trecem de la chip la asemănare avem o luptă”, a relatat preotul.

„Smerenia înseamnă realism”

„De unde vine vanitatea? Eu sunt, eu fac… În momentul în care vei înțelege că ce ești tu are valoare doar în raport cu modul în care îl ajuți pe aproapele tău, ci nu cu cât primești de la aproapele. Eu am un rost pe pământul ăsta în măsura în care mă fac util celorlalți. (…) Smerenia înseamnă realism. Să-ți cunoști poziția și să nu vrei mult mai mult decât poți în mod real. Dacă trăiești tot timpul cu gândul la ce ai fi putut să ai, viața va fi un dezastru. Dușmanul binelui e mai binele”, a mai subliniat părintele Vasile Ioana la GÂNDUL LIVE.

Postul, un mijloc, nu o taină în sine

„Postul e un mijloc, nu este o taină în sine, prin care încercăm să înfrânăm corpul. Noi ne alintăm prea mult corpul. Noi avem un trup și-un suflet. Sufletul nostru stă acolo ascuns, casa emoțiilor, iar trupul domină prin dorințe. (…) Iubirea asumată înseamnă să-ți alegi o singură persoană pe care să o faci fericită, să te oprești puțin, să îți alegi calea și să te limitezi. De fapt, postul este un mijloc prin care băgăm trupul puțin în asceză… intermittent fasting… Biserica de 2000 de ani spune – Postul negru. Ce înseamnă intermittent fasting? Lași corpul, de seara, de la 8, până a doua zi la 16, 16 ore, să își regleze el. Deci intermittent fasting este numit de noi postul negru. Biserica Ortodoxă recomandă postul negru, pentru cine e sănătos. Din postul alimentar vine sufletul la putere, nu te mai stăpânește trupul cu nevoile lui”, a mai explicat preotul.

„Omul credincios nu se vede decât după felul în care se poartă cu aproapele”

„Dacă n-ai bun simți și bunătatea inimii în viața de zi cu zi, nu ești creștin. Ești doar creștin în aparență. Creștinul adevărat înțelege în această perioadă trei componente. Primul – exigența cu noi înșine. Doi – exigența ta de face să fii mai bun și înțelegător cu aproapele și te pui în slujba aproapelui. Trei – fapta cea bună. Ce face fapta bună? Devii mâna lui Dumneeu în viața acelei persoane. (…) Omul credincios nu se vede decât după felul în care se poartă cu aproapele”,  a susținut preotul Vasile Ioana.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței