WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Medicul Andrei Rogoz: „Este o situație interesantă cu vaccinul antigripal anul acesta”

WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Medicul Andrei Rogoz: „Este o situație interesantă cu vaccinul antigripal anul acesta”
WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Medicul Andrei Rogoz: „Este o situație interesantă cu vaccinul antigripal anul acesta” / Sursă Foto: Sanador
Publicat: 24/11/2020, 18:53

Andrei Rogoz, medic specialist în boli infecțioase în cadrul spitalului clinic SANADOR, a vorbit, la WEBINAR-ul GÂNDUL.RO și Medici pentru România „Tratamente COVID19 aplicate în România vs. protocoalele mondiale” – „Cum a gestionat România pandemia în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri la nivel mondial”, despre importanța vaccinului antigripal, respectiv provocările cu care vine la pachet noul vaccin anti-COVID.

Andrei Rogoz, despre testele care circulă la ora actuală pe piață, altele decât cele PCR pentru depistarea virusului

„Testele rapide antigenice au apărut recent. Sunt utile. Nu știu dacă sunt utile în ideea de de a fi folosite de către populație direct. Aici trebuie văzut care e cea mai bună variantă pentru a fi cu adevărat folositoare.

În ceea ce privește aceste teste ca ofertă pentru spitale, ele au un mare avantaj, datorită posibilității de obținere a unui rezultat în 30 de minute pentru un pacient simptomatic.

La domiciliu, dacă ar fi să fie utilizate de către pacienți, au o mare problema, fiind foarte dependente de tehnica de recoltare. Dacă un pacient ar fi testat și prin PCR și prin testul rapid antigenic, la aceeași încărcătură virală, ai șanse mult mai mari ca PCR-ul să fie pozitiv față de testul rapid, iar dacă testul nu este făcut de un cadru medical, șansele că rezultatul să fie relevant scad”, a spus medicul Andrei Rogoz.

Testele care evaluează anticorpii

„Există teste antigenice care seamănă cu cele pentru antocorpi. Acelea sunt și mai puțin utile, pentru că se pozitivează la 4 săptămâni, doar că la acel moment nu știm dacă mai e utilă informația. Cred că aceste teste sunt mai puțin utile decât cele antigenice”, a afirmat medicul.

Vaccinul anti-Covid 

„Dacă primim ca țară prima tranșă a vaccinului celor de la Pfizer, care are condiții de menținere a unor temperaturi scăzute pentru transport, va fi o provocare pentru a le păstra în condiții optime.

Vaccinul poate rezista și la temperaturi la care multe clinici au și acum posibilitatea să păstreze un vaccin sau alte produse. Temperaturile de minus 80 de grade celsius sunt necesare pentru păstrarea pe termen îndelungat.

Cred că majoritatea populației va fi accesibilă pentru vaccinare fără să existe un risc mare că vaccinul să se deterioreze”, a spus Andrei Rogoz despre vaccinul anti-COVID.

Provocarea de a fi medic infecționist pe timp de pandemie

„Am trecut prin mai multe sentimente legate de această pandemie până acum. Am avut și am o situație particulară, în sensul în care pacienții cu care lucrez se confruntă doar cu forme ușoare sau medii ale bolii.

Nu am avut provocarea științifică de a trata pacienți critici. Protocoalele din România nu îți oferă opțiuni multe și cred că este un mare stres pentru cei care sunt forțați să salveze vieți în clipele acestea fără să aibă la îndemână decât speranțe că anumite medicamente ar putea funcționa.

În orice caz, este un lucru care se întâmplă la câteva generații și probabil că foarte curând omenirea nu va mai trece prin ceva comparabil și va fi un impact asupra multora dintre noi, care am trăit acest an”, a detaliat medicul.

Vaccinarea antigripală. Cum ar putea aceasta să facă un pacient mai pregătit pentru a lupta cu COVID0-19?

„Este o situație interesantă cu vaccinul antigripal anul acesta. Dintre mesajele publice care au fost de mare succes a fost și acesta, că în valul 2 se lua în calcul varianta că s-ar putea suprapune circulația coronavirusului cu circulația virusului gripal și că ar fi foarte bine ca cei mai mulți oameni să fie tratați pentru gripă.

De asta a fost o cerere mai mare pentru vaccinarea anti-gripală, dar din fericire, până în acest moment sezonul nu a început și nici nu pare să înceapă curând. Nu există nicio dovadă că vaccinul anti-gripal ar putea avea vreun beneficiu sau că ar duce la probleme.

Personal recomand vaccinul antigripal aceleiași categorii de oameni ca și în ceilalți ani, dar nu cred că are o mare influență”, a conchis medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică