Academia Română, lansare de carte-eveniment. ”The Geopolitical Black Sea Enciclopaedia”, prima enciclopedie dedicată geopoliticii Mării Negre

Academia Română, lansare de carte-eveniment. ”The Geopolitical Black Sea Enciclopaedia”, prima enciclopedie dedicată geopoliticii Mării Negre
Academia Română, lansare de carte-eveniment. "The Geopolitical Black Sea Enciclopaedia”, prima enciclopedie dedicată geopoliticii Mării Negre
Publicat: 05/10/2020, 13:43
Actualizat: 05/10/2020, 14:32

Astăzi, 5 octombrie – sub egida Academiei Române -, a avut loc evenimentul de lansare a primei enciclopedii dedicate Mării Negre, ”The Geopolitical Black Sea Enciclopaedia”, editată în România și tipărită de editura Cambridge Scholars Publishing.

Volumul reuneşte – sub coordonarea prof. univ. dr. Dan Dungaciu – analizele a 19 autori referitoare la rolul edificant pe care Marea Neagră şi l-a asumat în contextul geopoliticii europene şi al climatului generator de parteneriate estice, balcanice și euro-asiatice.

Evenimentul moderat de academicianul Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, s-a bucurat de prezența extraordinară a mai multor personalități: Bogdan Lucian Aurescu, ministru al Afacerilor Externe al României, Constantin Dudu Ionescu, consilier de Stat în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale, Excelența Sa Andrew Noble, ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Dan Mihalache – intervenție online -, fost ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Răzvan Theodorescu, academician, vicepreşedinte al Academiei Române și, bineînțeles, coordonatorul enciclopediei, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, președinte LARICS și director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

Împărtășesc cele două convingeri care stau la baza acestui proiect editorial. Reprezintă un factor determinat pentru politica externă a României, mai importantă decât oricând, în ciuda percepțiilor publice de aparentă lipsă de interes. Dacă se scrie relativ puțin, în bibliografia de specialitate, asta nu înseamnă că importanța Mării Negre nu a crescut progresiv în ultimii ani. În al doilea rând, bibliografia de referință în domeniu este prea puțin dezvoltată. Și această combinație de factori are efect.

Pe de o parte, avem un subiect extrem de important pentru politica externă a României și pentru ceea ce înseamnă politica de securitate a NATO, în general, iar pe de altă parte avem mai puține documente de tip academic care se ocupă de acest areal. Această enciclopedie este un pas extrem de necesar în direcția cea bună”

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe

Povestea Mării Negre continuă…

Știm ce nu este Marea Neagră dintr-o perspectivă strategică, dar nu știm ce este. Această indecizie strategică este explicația tuturor conflictelor, înghețate sau nu, explicite sau tacite, și a tuturor tensiunilor politice și geopolitice care au loc acum în acest spațiu și care devin endemice.

Povestea Mării Negre continuă …

Trebuie să ne reamintim conflictele trecutului, dar și ale prezentului, acestea influențând spațiul în care trăim. Importanța Mării Negre, pentru securitatea colectivă, pentru stabilitate și prosperitate nu poate fi minimalizată. Contextul strategic în care apare această enciclopedie este complex, dinamic și competitiv – nu neapărat în sensul pozitiv al cuvântului.

Această enciclopedie ne ajută să înțelegem mai bine toate problemele și ne ajută să răspundem unor provocări complexe. (…) Iar când vorbim despre aliați nu ne referim la doar la cei de acum 75 de ani, de acum 35 de ani sau 25 de ani. Aliați ca România sunt absolut vitali pentru a consolida solidaritatea, iar Marea Britanie și România cooperează permanent.

Excelența Sa Andrew Noble, ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România

Acest volum este prima enciclopedie dedicată în mod explicit geopoliticii Mării Negre, scrisă pentru publicul occidental, o cercetare academică cu totul deosebită care face apel la comunitatea academică mai largă, doctoranzi, profesori și cercetători și orice cititor interesat de geopolitică, istorie, relații internaționale, economie, sociologie, istorie și geografie.

”Un remarcabil eveniment și vă mulțumesc pentru invitație. E bine că a apărut această enciclopedie și este bine că a apărut la Cambridge. La Cambridge am realizat că plutea ceva în aer și mi-am dat seama că așa miroase istoria. Marea Neagră, datorită formei, este un cartof fierbinte pentru noi, pentru români. Dumnezeu ne-a dăruit o mare și, din păcate, nu prea știm ce să facem cu ea”

Constantin Dudu Ionescu, consilier de Stat în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu: ”Volumul dedicat geopoliticii Mării Negre este primul care apare pe piața mondială”

Dan Dungaciu este Director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion IC Brătianu” al Academiei Române și președinte al Fundației Universității Mării Negre. De asemenea, este profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București.

”Trei lucruri aș vrea să spun despre demersul nostru. Primul ține de institut, al doilea de volum și al treilea ține, ca să spunem așa, de ideea de proiect cultural. Anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la înființarea Institutului de Științe Economice și Relații Culturale al Academiei Române – numit, astăzi, ”Ion I.C. Brătianu”. De circa 10 ani, acest Institut încearcă să compenseze un deficit acut în spațiul publicistic cultural românesc. În al doilea rând, volumul dedicat geopoliticii Mării Negre este primul care apare pe piața mondială. Din punctul acesta de vedere, am avut și supriza să constatăm că editura – care preconiza să publice volumul în noiembrie – l-a publicat în septembrie, ceea ce este o performanță”, a declarat Dan Dungaciu.

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, alături de ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Andrew Noble

Este primul volum de acest tip, chiar și coperta a fostă făcută la sugestia noastră, am trimis o fotografie cu fregata Mărășești, editura neavând în portofoliu nicio imagine cu Marea Neagră strict cu referire la România. Ne-au prezentat niște imagini cu Federația Rusă sau cu flota Federației Ruse și flota Turciei. Am adus, astfel, și un omagiu bătrânei fregate Mărășești și apare pe coperta volumului nostru.

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu

”Am încercat să prezentăm, în volum, și o perspectivă din România, relativ localizată. Este o perspectivă care încearcă să pună pe harta preocupărilor occidentale și modul cum vede România Marea Neagră, în momentul în care Marea Neagră – să fim realiști – nu este neapărat preocuparea principală. Despre Marea Neagră se vorbește foarte puțin… (…) Este bine că o enciclopedie a Mării Negre apare în România anului 2020. Editura duce acest volum în toate bibliotecile mari din Occident. În al treilea rând, colectivul care a publicat enciclopedia Mării Negre a publicat anul trecut, tot la Cambridge, singurul volum care a apărut în spațiul occidental, dedicat centenarului românesc al Marii Uniri (n.red. – ”100 Years since the Great Union of Romania), a ținut să reamintească Dan Dungaciu.

Potrivit acestuia, graţie sumarului generos, enciclopedia dedicată geopoliticii Mării Negre oferă informaţii fundamentale şi perspective multilaterale din raza de interes a geopoliticii, referitoare la gestionarea eforturilor politice, diplomatice, militare, economice ale statelor din zona de contact şi de impact a Mării Negre (Rusia, Uniunea Europeană, NATO, Peninsula Balcanică şi Turcia) în atenuarea efectelor conflictuale, specifice „foaierului perturbator” al Eurasiei.

”În momentul în care mi-ați adus volumul m-am gândit la un lucru care este aproape simbolic. În literatura română, cel care a scris cel mai mult despre Marea Neagră este fiul, tragicul fiu, al celui al cărui nume îl are institutul dumneavoastră – Gheorghe Brătianu, legat de Ionel Brătianu, este o legătură simbolică și ea întărește, într-un fel, pentru noi, pentru lumea academică, prestigiul lucrării dumneavoastră.

Această zonă a Mării Negre aparține acelei axe euro-mediteraneene care, împreună cu axa euro-atlantică, formează structura uniunii noastre europene. (…) Ceea ce ați făcut dumneavoastră, domnule Dungaciu, este un capitol extrem de important și vă felicit pentru asta”

Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie președinte.”...
Ce scrie în testamentul lui Helmut Duckadam. Ultima lui dorința pe care familia i-o va...
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Eșecul USR îngroapă șansele Elenei Lasconi în cursa pentru Cotroceni. Specialist: „Un singur lucru i-a...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Călin Georgescu, prins cu încă o minciună. Nepoata lui Mircea Malița îl acuză că s-a...
Cum ar putea arăta viitoarea guvernare. Toate scenariile sunt pe masă, după alegerile parlamentare
Primăria Sectorului 3 îi bagă bețe în roate?! Adriana Bahmuțeanu a povestit tot chinul: Sunt...
Aparatul electrocasnic care te „RUPE” la bani iarna! Are un consum de 45-50% și se...
Provocarea de pe TikTok care a băgat zeci de copii din România în spital. Managerul...
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
Helmut Duckadam va fi incinerat miercuri, iar evenimentul va fi unul intim. Familia va respecta...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Un nou SUV se produce în ROMÂNIA. Este primul de acest fel construit la noi...
„România va fi parte din Rusia”, afirmă un cont asociat cu ideologul rus Alexandr Dughin
Cum a ajuns România cea mai MARE ȚARĂ din Europa de Sud-Est
Luizei Melencu trăiește? Anunțul familie după 5 ani de zile
Cum va raporta Waze prezența poliției în trafic. Modificări importante pentru șoferi
Cum arată soția cu 20 de ani mai tânără și fiica cea mică a lui...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO Emilia Ghinescu, despre adolescența tristă alături de tatăl ei și bătăile pe care le...
Adda, revoltată pe TikTok: "O să mă înjurați, dar nu am putut să mă abțin....
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Dezvăluire: Cum a devenit un laborator al Marinei Americane un centru pentru experimentele cu radiații...