Alina Cosma, autor și editor: „În România, scrisul este doar o pasiune.”

Alina Cosma, autor și editor: „În România, scrisul este doar o pasiune.”
Publicat: 04/11/2021, 14:00

Alina Cosma s-a născut în Oradea, într-o frumoasă zi de primăvară a lunii mai. Pasionată de matematică, a terminat cel mai „tare” liceu, de pe atunci, din Bihor, profil informatică, și a urmat cursurile facultății de medicină, cu gândul să profeseze în zone defavorizate de pe glob. În prezent, este medic specialist Pediatrie, și cum planul de acasă nu merge cu realitatea, a muncit prin România, pe unde a dus-o soarta, în prezent fiind în Valea Jiului. În timpul liber se relaxează „jucându-se” cu scrisul. Autoare a peste 10 cărți, Alina Cosma este și editor la editura Petale Scrise.

Gândul: În urmă cu ceva timp ai luat decizia să înființezi o editură. De la statutul de scriitor, ești azi și editor. De ce această dorință și cum ai reușit să faci tranziția?

Alina Cosma: A fost foarte „simplu”. Când m-am hotărât să public prima carte, așteptând după răspunsuri de la edituri (pe atunci nu știam cum se publică), m-am săturat să aștept după alții. Mi-am rugat prietenii din cercul literar pe care îl frecventam pe atunci să mă ajute cu corectura. Apoi am înființat o firmă și am publicat. După prima carte, a urmat alta și alta. La un moment dat m-am hotărât să ajut și pe alții, așa că am înregistrat firma ca editură.

Gândul: Administrarea unei edituri necesită timp și implicare. Te-ai întâlnit cu dificultăți până la acest moment? Cum le-ai gestionat?

Alina Cosma: Dificultăți sunt cu grămada și de multe feluri, nu are rost să le pomenesc. Timp mi-am făcut rupând doar de acolo de unde puteam: timpul pentru familie. Serviciul nu îți permite timp pentru hobby, familia, în schimb, a înțeles pasiunea mea și mi-a oferit totul: de la timp, susținere morală, până la cea financiară.

Gândul: Din punctul de vedere al editorului, cum arată piața de carte din România? Cine citește literatură română contemporană?

Alina Cosma: În România, piața de carte este extrem de săracă. Românii nu prea citesc, au alte pasiuni mai „interesante”. N-aș putea spune cine citește, accesul la carte în multe zone din țară este limitat, nu există librării fizice sau biblioteci, iar o parte din populație nu are cunoștințe de folosire a computerului și a net-ului, astfel încât să aibă acces măcar la librăriile online.

Gândul: Dar din prisma autorului, cum este văzut scriitorul român și cum se descurcă el? Poate trăi din scris?

Alina Cosma: Daaa, poți trăi din scris, în cazul în care ai o meserie care implică scrisul. Altfel, e doar o glumă bună! În România, scrisul este doar o pasiune. Pe lângă faima pe care o caută unii autori la debut, chiar și mai târziu, umilința la care ești supus, de nenumărate ori, pune în umbră bucuriile mărunte pe care ți le aduce scrisul.

Gândul: La ce nivel simți că ar trebui să se producă niște schimbări pentru ca un scriitor să se vadă împlinit? Dar pentru o editură?

Alina Cosma: Totul e legat de psihic. Eu, ca scriitor, mă simt împlinită atunci când reușesc să scriu ce îmi place, când sunt mulțumită de ceea ce am creat. Aceasta este împlinirea mea. Sunt exigentă cu propria persoană și sunt sigură că dacă eu voi fi mulțumită de ceea ce am scris, vor fi și alții. Eu scriu în primul rând pentru mine. Am început să scriu pentru mine, pentru că eram nemulțumită de ceea ce citeam, dar accesul la carte bună pe vremea aceea, când am început să scriu, după Revoluția din ’89, era foarte limitat. Îmi doresc să scriu în continuare pentru sufletul meu.

În ceea ce privește editura, pentru mine nu este o afacere, e o formă de dăruire. Iar editura și-a atins acel scop visat de mine.

Gândul: Chiar și pentru o editură de talie mică, Petale Scrise are o colecție frumoasă de cărți. Care este media manuscriselor primite? Care sunt criteriile pe care desemnați un manuscris bun de publicat?

Alina Cosma: Media manuscriselor pe care le primim e un secret, dar avem din ce alege. Criteriile după care selectăm manuscrisele sunt simple: originalitate, scriere bună și, nu în ultimul rând, bun-simț.

Gândul: Cât durează să îți dai seama dacă un manuscris este bun sau nu?

Alina Cosma: Depinde… unele manuscrise mă uimesc de la început, altele au nevoie să fie parcurse în întregime și discutate cu întreaga echipă a editurii, atât cea tehnică, cât și cu restul autorilor.

Gândul: Un scriitor la început de drum ar trebui să se simtă descurajat de un refuz din partea unei edituri?

Alina Cosma: Nici gând! Cum se spune: „speranța moare ultima”. Scriitorul trebuie să caute acea editură care rezonează cu el și cu ceea ce scrie.

Gândul: Privind și propriile experiențe, ce face diferența în relația editor și autor?

Alina Cosma: Petale scrise este o editură a întregii echipe, cea tehnică, fără de care nu am reuși să pregătim textul pentru publicare, cât și autorii, care joacă un rol foarte important în promovare, organizare, chiar și în luarea deciziilor. Pentru mine, deviza șefului este să fii lider, să fii deschis la idei, să știi să asculți.

Gândul: Ce noutăți pregătește Editura Petale Scrise pentru cititori?

Alina Cosma: În viitorul apropiat, vom publica o antologie, „Petale scrise – povestiri cu final neașteptat”, care va cuprinde povestiri pe gustul tuturor, scrise de autorii editurii. Acesta va apărea înainte de Sărbătorile de iarnă, apoi veți avea câteva surprize de la unii autori ai editurii care pregătesc noi volume.

Gândul: Mulțumim pentru timpul acordat! Mult succes și toate cele bune!

Alina Cosma: Mulțumesc și eu.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Liviu Vârciu a ajuns de URGENȚĂ la SPITAL
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Descoperire uriașă despre Pfizer! Toți cei vaccinați trebuie să afle ce efect are
Doliu în BOR. A murit la doar 22 de ani. Durerea, prea mare pentru a...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...