Autoarea Irina – Cristina Țenu: „Cărțile mele sunt oglinda sufletului meu”

Redactor:
Simona Tănăsescu
Autoarea Irina – Cristina Țenu: „Cărțile mele sunt oglinda sufletului meu”

Irina – Cristina Țenu, născută pe 21.05.1981, originară din Huși, și-a urmat studiile la Liceul „Cuza Vodă” din Huși, Secția Limbi Străine, absolvind Facultatea de Filosofie, Secția Științe Politice din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, Iași, având un Master în Studii Europene de Integrare si Securitate și luându-și doctoratul în Filosofie. Până în acest moment a publicat „Orizontul filosofic al relației dintre identitate și etnicitate”, Editura Junimea, Iași, 2012, „Pictor de cuvinte”, Editura Liric Graph, 2016, „Vers de catifea”, Editura Siono, București, 2020.

Irina – Cristina Țenu a adunat la activ o mulțime de premii și mențiuni, dintre care: Mențiune la Concursul Internațional de Poezie „Sub Zodia Poeziei”, 2017, Premiul World Poets Association la Campionatul Mondial de Poezie, ed. I, Sinaia, 2018, Premiul Editurii Liric Graph la Campionatul European de Poezie, Sinaia, 2019, Premiul de Excelență la Campionatul Mondial de Poezie, ed.II, București, 2019, Mențiune la Concursul „Iubirea ca o poezie”, Buzău, 2019, Premiul special al juriului la Campionatul European de Poezie, 2020.

Autoarea publică frecvent pe blogul acesteia – irina-cristina.ro, cât și pe paginile revistatimpul.ro, catchy.ro.

Gândul.ro: Ce trebuie să cunoască cititorii despre autoarea Irina – Cristina Țenu?

Irina – Cristina Țenu: Autoarea Irina – Cristina Țenu este un om căruia îi place să trăiască printre cuvinte. Să le așeze pe hârtie pentru a ajunge la sufletul celor care le iubesc. Îmi doresc ca toți cititorii mei să simtă acest lucru. 

Gândul.ro: Cum și când s-a născut în sufletul și mintea ta pasiunea pentru scris?

Irina – Cristina Țenu: Cred că pasiunea pentru scris a apărut în sufletul meu în momentul în care am descoperit lumea fascinantă a cărților. Părinții m-au ajutat să o descopăr. Ei au fost cei care m-au îndemnat să citesc. I-am ascultat și ceea ce am descoperit mi-a depășit toate așteptările. Îmi amintesc că, de fiecare dată când citeam o carte, îmi imaginam că și eu am să scriu într-o zi una. Și, deși acest lucru s-a întâmplat oarecum târziu, mă bucur că am prins curaj și mi-am transformat gândurile în cuvinte. 

Gândul.ro: Ce ne poți spune despre cărțile tale? Ce anume te-a inspirat atunci când ai așternut pe hârtie cuvântul?

Irina – Cristina Țenu: Cărțile mele sunt oglinda sufletului meu. Nu pot spune că a existat ceva anume care m-a inspirat. M-a inspirat iubirea, frumosul, viața…

Gândul.ro: Ai un loc special în care scrii? Un loc în care imaginația depășește orice limită a cunoașterii?

Irina – Cristina Țenu: Nu. Nu există. Când sufletul decide să-și facă glasul auzit, o face oriunde. Am noroc că pot nota pe telefon tot ce-mi transmite. Îmi amintesc că într-o zi eram în mijlocul pădurii și, uitându-mă la brazii falnici din jurul meu, a apărut inspirația. M-am așezat pe iarbă, am deschis telefonul și-am început să scriu.

Gândul.ro: Ai în vedere publicarea unor noi volume, despre care nu ai pomenit până acum?

Irina – Cristina Țenu: Da. Îmi doresc ca anul acesta să public un nou volum de poezii, dar încă nu i-am stabilit titlul. De asemenea, vreau să public un volum de proză intitulat „Conversație cu viața”. Sper ca acest volum să apară cât mai curând posibil.

Gândul.ro: Crezi că, în viitor, ai putea adopta și un alt gen literar, situat la polul opus față de ceea ce ai scris până în prezent?

Irina – Cristina Țenu: Da. Îmi doresc să public și proză. Dintotdeauna mi-am dorit. Aștept cu nerăbdare acest moment. Apariția în volumul antologic de proză scurtă „Inima nu face riduri – Life Happens”, publicat de Siono anul trecut, mi-a demonstrat că a sosit timpul să îmi îndrept atenția și către proză.

Gândul.ro: Cum îți caracterizezi stilul de a scrie?

Irina – Cristina Țenu: Îmi place să cred că este un stil lejer. Că ceea ce scriu ajunge cu ușurință la sufletul cititorilor.

Gândul.ro:  Ai putea să ne spui câteva cuvinte despre poeziile scrise.

Irina – Cristina Țenu: Îmi este ușor să le așez pe hârtie, dar greu să vorbesc despre ele. Poeziile mele sunt glasul sufletului meu. Sunt dovada trăirilor și emoțiilor pe care am avut curajul să le scot la lumină.

Gândul.ro: Cât de importantă este relația cu cititorii? Ce ți-a lipsit sau îți lipsește actualmente ținând cont că ai publicat un nou volum de poezie la Editura Siono?

Irina – Cristina Țenu: Fără cititori un scriitor nu există. Mi-a lipsit contactul cu cititorii. Mi-am dorit ca ceea ce scriu să ajungă în casele unui număr cât mai mare de oameni. Și mă bucur nespus fiindcă acest lucru a fost posibil datorită echipei Siono. Le mulțumesc din suflet pentru tot sprijinul acordat! Mă bucur enorm că cel de al doilea volum de poezii „Vers de catifea” se găsește în atâtea librării din țară și a ajuns chiar și peste hotare, în Marea Britanie și Canada.

Gândul.ro: În opinia ta, care apreciezi a fi cea mai mare provocare din viața sau cariera unui scriitor român?

Irina – Cristina Țenu: Să fie citit de cât mai mulți oameni. Nu mi se pare deloc ușor să determine oamenii să te citească.Trebuie să faci în așa fel încât să le trezești interesul. Când o persoană îți descoperă cartea, trebuie să o faci să-și dorească să descopere omul care se ascunde între filele cărții. Dacă ai reușit, ai făcut față cu brio provocării.

Sper ca cei care iubesc lectura să citească cât mai multă literatură românească. Merită! Vor descoperi oameni cu un suflet aparte și povești minunate.

Gândul.ro: Un gând de final pentru cititorii noștri? Îți mulţumim pentru prezenţă.

Irina – Cristina Țenu: Vă mulțumesc mult pentru oportunitatea de a vorbi despre cărți! Mulțumesc cititorilor pentru lectură! Îi îndemn să nu renunțe niciodată la a descoperi tot mai mult din tainele lecturii. Ea este mijlocul prin care putem descoperi cu adevărat cine suntem.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Ce s-a ales de ea… Maria l-a părăsit pe Mihai Neşu în 2012 pentru că...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Monica Pop a luat foc când a auzit ASTA: Doamne ferește! Ce s-a aflat despre...
Rapel la 6 luni la Pfizer şi Moderna. Recomandarea emisă de Academia de Medicină din...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Gata, s-a făcut anunțul oficial despre războiul între Rusia și Ucraina! Ce pregătesc americanii
Horoscop 19-25 aprilie 2021. Zodiile care dau lovitura în această săptămână
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide