Autorul Sebastian Golomoz: „Considerând că scrierile mele reprezintă cea mai bună carte de vizită, recomand a se citi cu inima poezia mea”

Autorul Sebastian Golomoz: „Considerând că scrierile mele reprezintă cea mai bună carte de vizită, recomand a se citi cu inima poezia mea”
Publicat: 19/03/2021, 14:00

Sebastian Golomoz s-a născut pe data de 4 martie 1987 în orașul Galați. Poet, inițiator de cenacluri literare. Este licențiat în Drept, cu un master în Drept și Administrație Publică Europeană, la Universitatea „Danubius” din Galați. A studiat și la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Jean Monnet”, Saint-Etienne, Franța. În această perioadă i-au fost remarcate calitățile în domeniul literar, ceea ce l-a determinat să ia decizia de a semna un „contract pe durată nedeterminată” cu poezia. În prezent este consilier juridic la Derustrans și redactor la ziarul Realitatea.

A publicat volumele Un romantic incurabil, Ed. Zigotto, Galaţi, 2012; Scrisoare către Alex(t)andra / Lettre pour Alex(t)andra, Ed. Armonii culturale, Adjud, 2014; Sub zodia visării, Ed. InfoRapArt, Galaţi, 2016; Codul iubirii / The Code of Love, haiku, Ed. Pompidu, Galaţi, 2016. Buze-n templul dimineții, Ed. Princeps Multimedia, Iași, 2018, cât și volume în colaborare precum A face dragoste la infinit / Making love endlessly, roman, Ed. Contrafort, Craiova, 2017, coautori Ileana Nana Filip şi Lorin Cimponeriu.

Este prezent în 23 de antologii colective, 5 cărți de critică eseistică și în „Dicţionarul scriitorilor gălăţeni” – autor Zanfir Ilie, Ed. Axis Libri, Galaţi, 2016. A publicat în mai multe reviste culturale: „Destine literare” (Canada), „Kiosque Culturel Trefilerie” (Franța), „Basarabia literară” (Rep. Moldova), „Plumb” (Bacău), „Boema” (Galați), „Axis Libri” (Galați), „Feed Back” (Iași), „Poezia” (Iași), „Sintagme literare” (Dudeştii noi), Vatra veche (Târgu-Mureş), „Cronica” (Iași), „Impact” (Târgoviște), „Constelații diamantine” (Craiova), „Tecuciul literar-artistic” (Tecuci), „Ecreator” (Baia Mare) ș.a.

Gândul.ro: Ce trebuie să cunoască cititorii despre autorul Sebastian Golomoz? Cum și când s-a născut pasiunea pentru scris?

Sebastian Golomoz: Despre mine, cititorii ar trebui să cunoască faptul că sunt un tânăr poet gălățean, inflexibil în credința în ideal, încercând să evit cărările lirice bătătorite. Am început să scriu de la o vârstă fragedă pentru că am iubit cărțile şi am crescut cu ele, dar scrierile mai „serioase” consider că au început să apară în perioada liceului. Pot afirma că scrisul este vocaţia mea. Dacă la început a fost un exerciţiu al fascinaţiei, al imaginaţiei, la momentul actual îl văd ca pe un exerciţiu al singurătăţii. Considerând că scrierile mele reprezintă cea mai bună carte de vizită, recomand a se citi cu inima poezia mea. Totodată, nelipsindu-mi spiritul ludic, m-aș caracteriza succint prin prisma titlurilor volumelor mele ca fiind „Un romantic incurabil” care a scris o „Scrisoare către Alex(t)andra”, „Sub zodia visării”, descifrând „Codul iubirii” și care știe „A face dragoste la infinit” cu mintea unei femei pe „Buze-n templul dimineții”.

Gândul.ro: Ce ne poți spune despre volumele publicate? Ce teme abordezi în poezie?

Sebastian Golomoz: Curriculumul meu literar cuprinde până în clipa de față cinci volume de poezie publicate. Fără a neglija marile teme precum viața, trecerea inexorabilă a timpului, condiția umană sau moartea, pot spune că tema fundamentală a poeziei mele este iubirea, acest buchet nemuritor de sentimente ce înfrumusețează orice atinge. În destinul pe care mi l-am ales, sufletul e cea mai citită carte, iar iubirea e scrisă mereu cu majuscule. Ea nu se măsoară în ore, zile sau ani, nu cunoaşte vârsta şi n-are nevoie de martori, ci de actanţi sinceri şi curajoşi într-o diegeză necosmetizată.

Primul meu volum s-a intitulat „Un romantic incurabil” și a apărut în anul 2012  la Editura Zigotto din Galați. Parafrazându-l pe Descartes, crezul romanticului este: „Iubesc, deci exist!”. Titlul fiind mai mult decât edificator, consider redundante alte amănunte pentru a vă creiona o părere despre tema şi motivele cărţii, aşadar o să precizez doar că în această etapă din viaţa mea literară predomina spiritul ludic în vers clasic. A doua carte, a fost una bilingvă, „Scrisoare către Alex(t)andra / Lettre pour Alex(t)andra”, publicată în anul 2014 la Editura Armonii culturale din Adjud în traducerea Virginiei Bogdan şi împărţită pe capitole, anunţând trecerea de la versul clasic la cel alb, într-o adaptare la transfigurarea poeziei contemporane.

După această ciclicitate de doi ani, au urmat două cărţi lansate simultan în anul 2016. Este vorba despre volumul de poeme „Sub zodia visării”, Editura InfoRapArt din Galaţi, care continuă tratarea temei fundamentale a iubirii, inter alia evidenţiindu-se influenţele onirismului şi chiar ale astrologiei. Cât priveşte cealaltă carte, este vorba despre un volum bilingv de haiku-uri „Codul iubirii / The Code of Love”, Editura Pompidu din Galați, tradus de Conf. Univ. Dr. Alina Beatrice Cheșcă, asupra titlului punându-și amprenta intenționat sau nu, profesia mea de zi cu zi și anume, de jurist. Am optat pentru acest gen de poezie cu formă fixă din 17 silabe, fiind sedus de forţa sugestivă a haiku-urilor și datorită faptului că poezia tradiţională japoneză mi-a acordat şansa de a putea surprinde şi alte ipostaze ale iubirii, exempli gratia, iubirea de părinți, de bunici, de țară, coroborate cu teme majore precum singurătatea sau omul şi Dumnezeu.

Cel mai recent volum al meu se numește „Buze-n templul dimineții”, este publicat la Editura Princeps Multimedia din Iași și îndrăznesc să-l numesc un certificat de maturitate poetică, în sprijinul acestei afirmații citând opinia marelui poet și critic literar Daniel Corbu, de pe coperta a IV-a a cărții, potrivit căreia: „Cartea de față, cu titlul Buze-n templul dimineții, este cea mai spectaculoasă carte a sa de până acum și una dintre cele mai originale ale generației poetice doimiiste. O carte de dragoste, pe care lectorul avizat o va așeza fără ezitare alături de a lui Geo Bogza tânăr, Jurnal de sex. Cartea dezvoltă liric și impune un concept, SAPIOSEXUALITATEA, inteligența ca stimulent sexual”.

Gândul.ro: Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

Sebastian Golomoz: Anul 2012 nu a fost pentru mine numai anul absolvirii studiilor de master, ci și cel al debutului literar. Trebuie să mărturisesc că debutul meu nu a fost planificat și poate dacă nu existau insistențele și încurajările profesorilor mei de la Facultatea de Litere din cadrul Universității Jean Monnet, Saint-Etienne, Franța, spre a păși în lumea scriitorilor, cu siguranță aș fi continuat să scriu, dar probabil poeziile mele ar fi rămas la stadiul de jurnal intim, de sertar, întrucât bucuria de a scrie doar pentru sufletul meu îmi era de ajuns. Pentru mine scrisul a reprezentat dintotdeauna cea mai facilă şi totodată, interesantă metodă de comunicare, ajutându-mă să mă cunosc mai bine. Personal, consider că sunt inerente emoțiile în orice debut, acum depinde de fiecare persoană cum decide să le utilizeze, ca frână sau ca motor. Eu i-am dat emoției cea mai frumoasă casă – poezia, iar poeziei, cel mai frumos copil – emoția.

Gândul.ro: Ești prezent cu scrieri și în antologii. Crezi că, în viitor, vei scrie și publica și alt gen literar decât cel cu care i-ai obișnuit pe cititori?

Sebastian Golomoz: Într-adevăr, sunt prezent cu poezii în antologii, dar am avut și o primă încercare de schimbare de stil, materializată prin publicarea romanului bilingv „A face dragoste la infinit / Making love endlessly”, avându-i coautori pe Ileana Nana Filip şi Lorin Cimponeriu. Cartea a fost foarte bine primită atât în rândul iubitorilor de frumos, cât și al criticii de specialitate, care a văzut în mine calități de romancier, sugerându-mi să iau în serios ideea de a scrie singur un roman. Achiesez la această idee, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat o voi pune în practică, dar deocamdată gândul îmi stă doar la poezie, încă mai am multe de spus pe această ramură care a fost, este și va rămâne pe primul loc în inima mea, indiferent spre ce alte genuri literare mă va purta inspirația.

Gândul.ro: Cum ar putea fi caracterizat stilul tău de a scrie?

Sebastian Golomoz: Stilul meu de a scrie e marcat de o profundă latură romantică, pe mai multe registre, în care îmi aleg cu strictețe cuvintele pentru crea sintagme unice revelatoare, dovedind o disponibilitate lirică puternică, în care frumusețea notațiilor intimiste alternează printre altele cu reveria sau cu starea reflexivă. Îmi place să mă reinventez, vânez ineditul și pătrund în intimitatea unui sentiment, analizându-l din diverse unghiuri. Grosso modo, poezia mea poate fi citită ca un manifest generos al unei sensibilități în răspăr cu tendințele generalizate ale lumii din jur.

Gândul.ro: Ce înseamnă, din punctul tău de vedere, să fii poet?

Sebastian Golomoz: Să fii poet înseamnă să fii diferit, să ai curajul să-ți urmezi calea, deschizându-ți sufletul, fără să te gândești prea mult la modul în care ai putea fi receptat de societate. Poetul este sau ar trebui să fie un boem, un prestidigitator de cuvinte, un prieten intim al singurătății, portavocea inimii și imaginației, tatăl sugestiilor. Abia atunci când cuvintele fac dragoste, poți fi sigur că s-a născut poezia.

Gândul.ro: Cât de importantă este relația cu cititorii, în viziunea ta?

Sebastian Golomoz: Eu acord o atenție deosebită relației cu cititorii, resimțind-o la un nivel intim, profund. Îmi plac conversațiile cu ei, indiferent de mijlocul de comunicare și mă bucură feed-back-ul primit. În acest sens îi invit la dezbateri literare, la evenimente culturale sau la întâlniri de cenaclu pe care le organizez în calitate de membru fondator al cenaclului artelor „Icarus” din Galați, orașul meu natal.

Gândul.ro: Care ar fi cea mai mare provocare din viața sau cariera unui scriitor român?

Sebastian Golomoz: În sinea oricărui scriitor, cred că cea mai mare provocare din viață sau carieră, o reprezintă obținerea prestigiului, recunoașterea valorii printr-un premiu important sau publicarea la o editură prestigioasă, căci în fond, cei mai mulți visează nemurirea. Până la împlinirea acestui vis, îmi doresc să rămân în continuare cel mai mare critic al meu, căci exigența impune evoluție și să continui să scriu sub susceptibilitatea unei perpetue actualităţi, criteriu care, odată îndeplinit, aduce plusvaloare operei literare.

Gândul.ro: Ce înseamnă pentru un scriitor premiile literare?

Sebastian Golomoz: Premiile literare îmi oferă bucurie și împlinire, dar totuși nu fac un deziderat din obținerea lor, nu le doresc cu orice preț, nu sunt dispus la compromisuri sau la a scrie comercial, altfel decât simt și nu le privesc ca pe un etalon al valorii. Un cititor nou câștigat sau un feed-back pozitiv uneori îmi aduc o satisfacție sufletească mai mare decât orice premiu. Sufletul poetului prinde aripi atunci când e citit.

Gândul.ro: Ce proiecte literare ai în plan?

Sebastian Golomoz: Sub aspectul proiectelor literare, prioritatea mea este publicarea unui nou volum de poezie ce va anunța o resurecție a sensibilității, iar pentru că va include un ciclu de poeme creat în urma vizitei la Salzburg, în Austria, cu ocazia lansării și premierii cărții „Buze-n templul dimineții”, sper să-l pot traduce în limba germană, De asemenea, îmi doresc să mă implic în cât mai multe proiecte literare sub egida Asociației Scriitorilor Români din Austria, printre membrii căreia mă număr și să reușesc să promovez scriitori talentați.

Gândul.ro: Vă mulţumim pentru prezenţă! Un gând de final pentru cititorii noștri?

Sebastian Golomoz: Eu vă mulțumesc pentru acordarea acestei întâlniri cu cititorii, atât de importantă în contextul actual. Cititorilor noștri le mulțumesc pentru interesul acordat acestui interviu și îi asigur că într-o societate în care valorile importante sunt tot mai șterse, este nevoie de ei, de oameni iubitori de frumos. Lectura nu e niciodată o pierdere de timp! Trăiți atâtea vieți câte cărți citiți!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?