Încotro cartea românească? – un demers inedit, prezentat publicului cititor sub forma unor întâlniri live cu scriitorii pe rețelele sociale

Redactor:
Gândul
Încotro cartea românească? – un demers inedit, prezentat publicului cititor sub forma unor întâlniri live cu scriitorii pe rețelele sociale

Când conjunctura nu permite interacțiune directă între cititor și autorul cărților preferate, inițiativa se mută pe rețelele sociale. „Încotro cartea românească?” este întrebarea în jurul căreia s-au organizat o serie de întâlniri online, sub formatul unor interviuri la care urmăritorii au ocazia să pună direct întrebări invitaților. Ideea propusă de editura Velvet Story a adunat în două luni de prezentare nume ale scriitorilor români, cât și susținători ai cărții românești. Printre invitați, în două ediții ale sesiunii Q&A, s-a numărat și Adrian Artene, directorul editorial Gândul, care a reușit să puncteze de fiecare dată pe subiect. În cea mai recentă întâlnire, alături de el și gazda Simona Tănăsescu s-a aflat și Elena Petrea Kyrintzis, autoarea romanului „Anthos”, apariție editorială Velvet Story care a suscitat un fenomen.

Printre discuțiile care vizau tematica întâlnirii, cadrul general a fost unul deschis și prietenos, așa cum a reușit să îl creeze de fiecare dată Simona Tănăsescu. Urmăritorii își au un rol important, astfel că nicio întrebare și niciun comentariu nu sunt ignorate, scopul fiind tocmai de a aduce răspunsuri și posibile soluții situațiilor pe care piața de carte românească le ridică atât scriitorilor, cât și cititorilor.

Elena Petrea Kyrintzis este autor debutant, dar s-a bucurat de la lansarea cărții ei de un succes uimitor, povestea stârnind plăcerea cititorilor. Printre emoțiile unei prime apariții în fața publicului, Elena a vorbit despre experiența scrierii cărții.

La întrebarea „Ai simțit că relația ta cu personajele a luat sfârșit în momentul în care ai publicat cartea sau ele continuă să trăiască și să îți vorbească?”, Elena a mărturisit „Cu siguranță. Legătura cu personajele nu s-a întrerupt nicio clipă, încă le am în suflet. Țin minte că îmi spuneai (n.r. editorul Simona Tănăsescu) să încerc să nu mai fiu atât de atașată de personaje.

Prezența lui Adrian Artene a provocat dezbateri interesante pe seama publicării cărții, impactului asupra publicului și implicarea, sau lipsa acesteia, a unor instituții și persoane în promovarea lecturii și a autorilor români. „Nu mă feresc de cuvinte, dar Ministerul Culturii nu are strategii de promovare a cărții. Știu, mi se vor flutura prin față niște proiecte, dar proiecte în care eu nu cred. Nu cred pentru că nu sunt palpabile rezultatele acelor proiecte. Pot să cred în orice proiect care este fructuos, dar în proiecte care nu au rezultate nu am niciun motiv să cred. Sunt campanii făcute segmentar și izolat, care nu au un feedback.” În urma întrebărilor primite, tot Adrian Artene a afirmat: „Cartea românească trebuie să fie prioritate națională, din punctul meu de vedere.

Pe parcursul a mai mult de două ore, invitații au menținut atenția și, în ciuda ceasului, întâlnirea se dorea prelungită. Elena Petrea Kyrintzis a bucurat prin sensibilitatea ei și a convins să citim românește. În paralel, discuțiile tranșante purtate pe tema „Încotro cartea românească?” deschid orizontul și șansele unor timpuri mai prielnice scriitorului român.

„Încotro cartea românească?” este transmisă live pe Facebook în fiecare zi de marți și joi, de la ora 20:00, începand din 3 noiembrie pe pagina Velvet Story.

Interviul poate fi urmărit în întregime pe canalul de YouTube  – Editura Velvet Story

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
A ieșit scandal pentru că Halep s-a vaccinat cu Pfizer! S-a aflat motivul pentru care,...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
La ecografia din a 34-a saptamana de sarcina a aparut ceva langa capul copilului. Cand...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ce se întâmplă în India de când Ivermectina e folosită anti-covid-19. Dr. Adina Alberts a...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... Nu a mai putut fi salvat!
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide