Narcis Avădănei, despre oameni, artă și libertăți în pandemie: ”La „lock” comanda!”

Narcis Avădănei, despre oameni, artă și libertăți în pandemie: ”La „lock” comanda!”
Narcis Avădănei
Publicat: 02/11/2020, 12:12
Actualizat: 02/11/2020, 13:40

Poetul Narcis Avădănei scrie despre oameni și libertăți în pandemie. Cuvintele lui sunt ca un îndemn spre unitate, spre asumarea unor responsabilități.

”Cu ce ne luptăm? C-un invizibil dușman. Un ochi de undeva, atârnat de-o fantasmă, deasupra noastră. Ne lovește zi de zi, cu temeri, cu reguli, măști, durere și parcă masca pe care viața și-a pus-o acum este una a dezorganizării lucide. Ce-a făcut virusul din noi? Ei bine, dincolo de toată tragedia, ne-a dezumanizat. Ne-a despărțit în tabere existențiale și ne-a pus ștampile-n frunte, ca niște stigmatizați. Nu c-am fi fost prea bine înainte, dar urâciunea asta, pe care lumea și-a pus-o drept scut, este de-o nerușinare crasă și n-are niciun fundament în concret.

Păi, oameni buni, unde-i unitatea, unde-i puterea fiecăruia de-a pune umărul și de-a face ca întregul să nu mai fie fragmentat în particule? Știu că interesul este acela de-a ne diviza, dar chiar și așa, n-avem dreptul să ajungem direct la stadiul de primate, doar pentru că avem o patologică frică de moarte! Cred cu ardoare că situația asta, de-o tulburătoare gravitate, nu ia nici miros și nici gust, nici libertate și nici vieți, ia pur și simplu omenia din fiecare. Luptele-s interioare, dar nu pentru ca sufletul să răzbată, să-și redescopere atingerile, ci, dimpotrivă, să se afunde într-un hău al egoismului.
Oare ce văd eu de vreo opt luni încoace? Văd teorii conspiraționiste și lipsă de asumări. Văd răutate și-o nebuloasă bătălie pentru binele individual, aruncând ca pe-o cârpă stricată principiile, adevărul, realitatea și, de ce nu, sentimentele. Văd că nimănui, dar absolut nimănui nu-i mai pasă de artă, de statutul ei, de viețile comune ale fiecăruia.

Nu totul se rezumă la ce pui pe masă și la viață. Pâinea nu hrănește mintea, pâinea nu ține loc de vers, de teatru, de exprimare, de muzică, de interacțiune. Și posibilitatea de-a se realiza asta nu ține de vreo încălcare a normelor, ci doar de-o unitate, de-un fel comun de-a vedea lucrurile și a acționa. Eu stau și mă gândesc așa: scăpăm de virus, scăpăm de haos și-apoi ce? Vom trăi unii cu alții la fel, după tot ce ne facem zilnic, după fața aceasta reală pe care ne-o arată o situație de constrângere?

Se spune că oamenii-s oi, c-un profund spirit de turmă. Mereu am contracarat asta și-am spus că există rațiune și fundament, există un liber arbitru și-un bun simț general, care nu fac altceva decât să ne înalțe la un statut superior, un fel de „high-class”, cu mai multe stele Michelin. În zilele actuale, nu mai vezi asta, vezi doar o continuitate a unui comportament generalist, fără paranteze, fără gri, doar un alb și-un negru pline de vehemență. De ce să fim vehemenți cu ceva ce nu știm?

Că ne-au pus botnițe, știm. Că luptăm pentru viețile noastre, știm și asta. Dar să nu mai știm să trăim unii cu alții, să ne lovim și să ne rănim în permanență, nu mai e la același nivel al statului nostru pe lume.
Nu se oprește nimic în loc acum! Asta nu mai vede nimeni. Totul merge mai departe, într-o nouă formă, iar destabilizarea nu are efecte asupra minții neapărat, ci a sufletului. Nesiguranța naște, fără doar și poate, monștri. Unii care ne vor mânca pe dedesubt și care vor da voie virusului să se instaleze.
Trebuie să învățăm să trăim cu ce-avem. Să nu mai dăm pe din dos din coate. Să nu mai dăm voie cultului de sine să-l rănească pe cel de lângă și să fim mai aproape unii de alții, mai mult ca niciodată. Dragostea de aproape ține de-un contact fizic neapărat? NU! Ține de unitate, de voință, de initiative și de posibilitatea de a face lucruri care să fie în interesul tuturor.
Și chiar dacă ne vor pune iar la “lock” comanda, aș vrea să cred că ar fi o nouă lecție pe care trebuie să o luăm și din care, vrem nu vrem, să extragem și ceva bun. Viața e o formulă. Una care nu-i studiată la microscop, dar care are pariurile ei. Chiar și așa, acum, cu toate casele de pariuri închise, eu aș pune un gaj mare pe ea, pentru că-i singura care contează. Asta n-a prins nimeni în zbor! Pandemia nu e despre noi, e despre viață și capacitatea ei de-a merge mai departe! Dacă stă pe loc, asta e, e un curs firesc al unui lanț care nu ține de ieri de azi, ci de mii și mii de ani! Dacă merge înainte în schimb, este deja o înțelepciune!
E nevoie de-o lentoare, e nevoie de umanitate! La lock comanda, viață, dă-ți două palme și hai înapoi la cei care au nevoie de tine și n-au înțeles că tu ești cea mai importantă. Nu ei. Viața nu înseamnă doar minte, trup, aparențe și suflet. Viața e inconștiență, e asumare, este respect, sens, ordine și ascultare, e libertate și poate cea mai frumoasă formă prin care cineva, oricine, ne-a dat dreptul de-a mușca din înaltul ei! Dă-i c-un praf de iubire și hai mai departe!”
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York