Narcis Avădănei, despre oameni, artă și libertăți în pandemie: ”La „lock” comanda!”

Redactor:
Narcis Avădănei
Narcis Avădănei, despre oameni, artă și libertăți în pandemie: ”La „lock” comanda!”
Narcis Avădănei

Poetul Narcis Avădănei scrie despre oameni și libertăți în pandemie. Cuvintele lui sunt ca un îndemn spre unitate, spre asumarea unor responsabilități.

”Cu ce ne luptăm? C-un invizibil dușman. Un ochi de undeva, atârnat de-o fantasmă, deasupra noastră. Ne lovește zi de zi, cu temeri, cu reguli, măști, durere și parcă masca pe care viața și-a pus-o acum este una a dezorganizării lucide. Ce-a făcut virusul din noi? Ei bine, dincolo de toată tragedia, ne-a dezumanizat. Ne-a despărțit în tabere existențiale și ne-a pus ștampile-n frunte, ca niște stigmatizați. Nu c-am fi fost prea bine înainte, dar urâciunea asta, pe care lumea și-a pus-o drept scut, este de-o nerușinare crasă și n-are niciun fundament în concret.

Păi, oameni buni, unde-i unitatea, unde-i puterea fiecăruia de-a pune umărul și de-a face ca întregul să nu mai fie fragmentat în particule? Știu că interesul este acela de-a ne diviza, dar chiar și așa, n-avem dreptul să ajungem direct la stadiul de primate, doar pentru că avem o patologică frică de moarte! Cred cu ardoare că situația asta, de-o tulburătoare gravitate, nu ia nici miros și nici gust, nici libertate și nici vieți, ia pur și simplu omenia din fiecare. Luptele-s interioare, dar nu pentru ca sufletul să răzbată, să-și redescopere atingerile, ci, dimpotrivă, să se afunde într-un hău al egoismului.
Oare ce văd eu de vreo opt luni încoace? Văd teorii conspiraționiste și lipsă de asumări. Văd răutate și-o nebuloasă bătălie pentru binele individual, aruncând ca pe-o cârpă stricată principiile, adevărul, realitatea și, de ce nu, sentimentele. Văd că nimănui, dar absolut nimănui nu-i mai pasă de artă, de statutul ei, de viețile comune ale fiecăruia.

Nu totul se rezumă la ce pui pe masă și la viață. Pâinea nu hrănește mintea, pâinea nu ține loc de vers, de teatru, de exprimare, de muzică, de interacțiune. Și posibilitatea de-a se realiza asta nu ține de vreo încălcare a normelor, ci doar de-o unitate, de-un fel comun de-a vedea lucrurile și a acționa. Eu stau și mă gândesc așa: scăpăm de virus, scăpăm de haos și-apoi ce? Vom trăi unii cu alții la fel, după tot ce ne facem zilnic, după fața aceasta reală pe care ne-o arată o situație de constrângere?

Se spune că oamenii-s oi, c-un profund spirit de turmă. Mereu am contracarat asta și-am spus că există rațiune și fundament, există un liber arbitru și-un bun simț general, care nu fac altceva decât să ne înalțe la un statut superior, un fel de „high-class”, cu mai multe stele Michelin. În zilele actuale, nu mai vezi asta, vezi doar o continuitate a unui comportament generalist, fără paranteze, fără gri, doar un alb și-un negru pline de vehemență. De ce să fim vehemenți cu ceva ce nu știm?

Că ne-au pus botnițe, știm. Că luptăm pentru viețile noastre, știm și asta. Dar să nu mai știm să trăim unii cu alții, să ne lovim și să ne rănim în permanență, nu mai e la același nivel al statului nostru pe lume.
Nu se oprește nimic în loc acum! Asta nu mai vede nimeni. Totul merge mai departe, într-o nouă formă, iar destabilizarea nu are efecte asupra minții neapărat, ci a sufletului. Nesiguranța naște, fără doar și poate, monștri. Unii care ne vor mânca pe dedesubt și care vor da voie virusului să se instaleze.
Trebuie să învățăm să trăim cu ce-avem. Să nu mai dăm pe din dos din coate. Să nu mai dăm voie cultului de sine să-l rănească pe cel de lângă și să fim mai aproape unii de alții, mai mult ca niciodată. Dragostea de aproape ține de-un contact fizic neapărat? NU! Ține de unitate, de voință, de initiative și de posibilitatea de a face lucruri care să fie în interesul tuturor.
Și chiar dacă ne vor pune iar la “lock” comanda, aș vrea să cred că ar fi o nouă lecție pe care trebuie să o luăm și din care, vrem nu vrem, să extragem și ceva bun. Viața e o formulă. Una care nu-i studiată la microscop, dar care are pariurile ei. Chiar și așa, acum, cu toate casele de pariuri închise, eu aș pune un gaj mare pe ea, pentru că-i singura care contează. Asta n-a prins nimeni în zbor! Pandemia nu e despre noi, e despre viață și capacitatea ei de-a merge mai departe! Dacă stă pe loc, asta e, e un curs firesc al unui lanț care nu ține de ieri de azi, ci de mii și mii de ani! Dacă merge înainte în schimb, este deja o înțelepciune!
E nevoie de-o lentoare, e nevoie de umanitate! La lock comanda, viață, dă-ți două palme și hai înapoi la cei care au nevoie de tine și n-au înțeles că tu ești cea mai importantă. Nu ei. Viața nu înseamnă doar minte, trup, aparențe și suflet. Viața e inconștiență, e asumare, este respect, sens, ordine și ascultare, e libertate și poate cea mai frumoasă formă prin care cineva, oricine, ne-a dat dreptul de-a mușca din înaltul ei! Dă-i c-un praf de iubire și hai mai departe!”
ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
Veste ȘOC pentru elevi! Se introduce o nouă materie în școli. Despre ce este vorba
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Marius Tucă s-a vaccinat în direct. Medicul Adrian Marinescu i-a administrat vaccinul gripal
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Orban șochează! Răspuns tranșant atunci când a fost întrebat dacă se vaccinează anti-covid
ADEVĂRUL despre cauciucurile allseason. Cât de bune sunt, de fapt, pe timp de iarnă
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Top 5 beneficii ale cititului!
Inchide