”Pe urmele vikingilor – Jurnal de călătorie în Suedia”, un nou volum semnat de Marina Almășan: ”Frumusețea criogenată a unei lumi decupate dintr-un basm scandinav”

”Pe urmele vikingilor - Jurnal de călătorie în Suedia”, un nou volum semnat de Marina Almășan: ”Frumusețea criogenată a unei lumi decupate dintr-un basm scandinav”
”Pe urmele vikingilor - jurnal de călătorie în Suedia”, un nou volum semnat de Marina Almășan: ”Frumusețea criogenată a unei lumi decupate dintr-un basm scandinav”
Publicat: 08/09/2020, 16:11
Actualizat: 08/09/2020, 20:35

Luni seara, pe terasa hotelului Marshal Garden, Marina Almășan a lansat cel de-al 13-lea volum personal – ”Pe urmele vikingilor – jurnal de călătorie în Suedia”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ambasada Suediei la București și, chiar dacă s-a desfășurat în plină pandemie, atmosfera a fost una cu totul deosebită, atât la nivel literar, cât și artistic.

Marina Almășan își poartă cititorii pe tărâmurile orașului Stockholm de dinaintea declarării stării de urgență. ”Pe urmele vikingilor – jurnal de călătorie în Suedia” este cea de-a 13- a carte publicată de Marina Almășan, iar autoarea se declară pur și simplu îndrăgostită de spațiul nordic.

”Este scrisă într-un pas sprințar, în stilul meu, povestește despre o țară deosebită și am cutreierat absolut toate ungherele capitalei sale”spune Maria Almășan.

Au luat cuvântul, în timpul acestui eveniment literar, E.S Therese Hyden, ambasadorul Suediei la București, Mariam El-Hek – director D.E.O.E.C în Ministerul de Externe, gazetarul Octavian Andronic și Adrian Artene, director editorial al grupului de presă GÂNDUL, cel care, de altfel, a semnat și prefața volumului ”Pe urmele vikingilor – jurnal de călătorie în Suedia”. Firește, nu au lipsit nici momentele artistice, iar invitații Marinei Almășan au reușit să creeze, fiecare în parte, o atmosferă unică, fie că a fost vorba despre nai – Giorgiana Pană -, vioară – Alexandra Violin – sau despre prestația inconfundabilă a actorului Eugen Cristea.

”Suedia, portretizată de autoare, se compune din două culori: galben și albastru. Sunt culorile Cerului, ale minunățiilor pe care Dumnezeu le-a dăruit Omenirii: ”Dacă vă veți afla în Suedia într-o zi însorită, ridicați, vă rog, ochii către cer: veți vedea exact cele două culori prezente pe drapelul suedez! Toată lumea este de acord că albastrul semnifică loialitate, iar galbenul – generozitatea”. Stockholm i se înfățișează ca o Veneție a Nordului, ”un oraș neobosit, plin de viață, scăldat de valurile Balticii. Doamne, cât e de frumos”. Iar exclamațiile ei admirative nu sunt plăpânde sloganuri, ci ilustrează de facto fascinația Marinei”

Extras din prefața semnată de Adrian Artene

”O româncă izbutește să capteze, într-un jurnal, apele Mării Baltice și să oglindească în ele Suedia”

”Au trecut cinci decenii de când Harry Martinson – scriitor liric al Suediei – primea Premiul Nobel pentru Literatură, iar juriul a considerat că a fost vorba despre o creație scriitoricească extraordinară, care a reușit să capteze o… picătură de rouă.

Pornind de la această imagine sublimă, se poate afirma, fără teama de a greși, că Marina Almășan a reușit să ”capteze apele Mării Baltice”, dar nu numai atât” (fragment din prefața semnată de Adrian Artene)

”Speech-ul lui Adrian Artene este unul relaxat, prietenesc și extrem de interesant construit! Este singurul care face trimitere concretă la interiorul cărții, atrăgând atenția  asupra unuia dintre cele mai amuzante capitole : cel în care povestesc “aventura” mea și  Elenei într-un bar de noapte, la Stockholm! Primesc mingea ridicată la plasă și nuanțez puțin, la microfon, amuzanta experiență. Din rândul întâi, Elena își stăpânește cu greu râsul, amintindu-și de peripețiile noastre din Stockholm!”

Marina Almășan

Noul jurnal pe care Marina Almășan ni-l propune este despre hiptonicul crespucul nordic. Este despre frumusețea criogenată a unei lumi decupate dintr-un basm scandinav, odrăslit în pântecele seducătoarei imaginații a scriitoarei Astrid Lindgren.

Extras din prefața semnată de Adrian Artene

Nu trebuie uitat că Marina Almășan a vizitat și Norvegia – Jurnal de călătorie în Norvegia – „Aventuri în Țara Trolilor” fiind cea de-a unsprezecea carte a sa. Atrasă iremediabil de spațiul nordic și de toate minunățiile sale, Marina ”reînnoiește”, prin acest nou volum, ”limbajul zăpezilor fără sfârșit”.

”Paralela dintre Marina și Martinson (până și frapanta similitudine sonoră te bulversează!) nu este sofistică. Dacă unul dintre romanele lui Martinson, ”Drumul spre Calea-ntoarsă”, reînnoia limbajul poetic și imagistica, prin jurnalul său despre Suedia, Marina face cale-ntoarsă către Poarta Nordului, după ce ne-a destăinuit deja Norvegia lui Henrik Ibsen, și reînnoiește cititorilor limbajul zăpezilor fără sfârșit și imagistica Luminilor perpetue ale Cerului”, a mai punctat Adrian Artene.

(…) Octavian Andronic, prețiosul meu colaborator de la toate aparițiile mele de până acum. Jurnalistul și caricaturistul de nota 10 a început prin a-mi fi, în studenție, model in ale gazetăriei, ajungând, iată, să-mi fie un drag partener de proiecte. Îi mulțumesc, acum, pentru prietenia sa și-l asigur că succesul coperților cărtilor mele i se datorează în proporție de 90 la sută! De data aceasta, fotografia pe care mi-a facut-o Elena în “Orașul vechi”  al Stockholmului – Gamla Stan (cea în care port pe cap un simpatic coif de viking!) a primit, din partea lui ANDO, niște inspirate adăugiri grafice, în stilul binecunoscut al talentatului caricaturist!”

Marina Almășan

Marina Almășan: ”În stomacul meu e o vânzoleală fără margini. Nu, nu sunt fluturi (aș vrea eu!), ci un vârtej al emoțiilor cumulate”

Marina Almășan nu și-a ascuns emoțiile, cu atât mai mult cu cât cele literare au fost coroborate și cu cele… materne, fiul vedetei prezentându-se – chiar în aceeași zi – în fața Comisei pentru Licență de la facultate.

Însă rezultatele au fost – cum altfel? – pozitive în ambele planuri.

”E luni, e 6 dimineața (ca de obicei, zorile se crapă în capul meu!)  și pare a fi un banal început de săptămână. Nu și pentru mine. Sufletul meu e franjuri încă de cu noapte. Ce noapte! Fărâmițată într-o mare nesfârșită de treziri și adormiri iepurești… Azi Victor își dă examenul de licență. De câteva zile are emoții. Îl simt, ca mamă. Nu spune nimic, doar, din când în când, remarcă “Mama, nici nu-mi vine să cred : termin facultatea…”. Nu reușesc să intuiesc exact starea dindărătul cuvintelor sale : bucurie? teamă? emoție? Trimit ultimele “remider”e, invitaților de la lansarea mea de carte de după-amiază. În stomacul meu e o vânzoleală fără margini. Nu, nu sunt fluturi (aș vrea eu!), ci un vârtej al emoțiilor cumulate : pentru evenimentul de diseară și pentru fiul meu, care , împachetat la costum și cravată, așteaptă sus, în dormitorul lui, să fie “solicitat”, pe laptop, de Comisia de licență. Mi se pare atât de nedreaptă situația : ce amintiri ciuntite va avea fiul meu, legate de cea mai importantă zi a studenției sale – să dialogheze, pe Zoom, cu o comisie de examen, înghesuită în același  ecran în care , până mai ieri, se amestecau cursuri, fotografii, corespondențe, jocuri, gazete de prin lume și melodii preferate…”, scrie Marina Almășan, potrivit femeidezece.ro, amintindu-și emoțiile matinale are au precedat lansarea celui de-al treisprezecelea volum personal.

Dincolo de distribuția variată a evenimentului de lansare, au fost indelung aplaudate cele doua invitate speciale ale serii : două românce de succes, celebre în Suedia, unde performeaza, una, in muzică, cealaltă – în designul vestimentar. Amelia Ursache a inserat, în evenimentul Marinei, două inspirate prezentări de modă, cu cele mai căutate ținute la Stockholm, iar Dana Dragomir-Burling, “regina naiului în Suedia” a încheiat seara cu un recital extraordinar, în care a inclus vestita melodie “Mio my mio”, a celor doi compozitori din grupul Abba, melodie cu care artista de origine română a ajuns în fruntea topurilor internationale. De notat că în Jurnalul Marinei , citirorii vor putea afla spectaculoasele povești de viață ale celor doua românce.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult