“Podul Scorpionilor”, de Radu-Costin Dobrițoiu: o carte-document, probabil prima carte din România care tratează o temă de istorie recentă, despre participarea trupelor româneşti la confruntările din Irak, din aprilie-august 2004

“Podul Scorpionilor”, de Radu-Costin Dobrițoiu: o carte-document, probabil prima carte din România care tratează o temă de istorie recentă, despre participarea trupelor româneşti la confruntările din Irak, din aprilie-august 2004
Publicat: 07/06/2021, 14:00

„Podul Scorpionilor”, de Radu-Costin Dobrițoiu, o nouă apariție editorială, disponibilă la editura Velvet Story, este o carte-document care aduce informaţii reale, credibile, obiective, despre participarea trupelor româneşti la confruntările din Irak, din aprilie-august 2004, din zona oraşului Nasiriyah. Punctul culminant al luptelor a fost noaptea de 14 spre 15 mai 2004, atunci când guvernatoarea Barbara Contini era asediată de insurgenţi în clădirea Autorităţii Provizorii a Coaliţiei din oraşul Nasiriyah. Jurnalistul Radu-Costin Dobriţoiu a trăit emoţiile acelor evenimente fiind integrat în Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, în tabăra White Horse, însoţindu-i pe militarii olteni în Irak pentru a doua oară după misiunea din Afganistan, din 2002.

Denumite “Batagglia dei ponti” – cu referire la podurile ce traversau Eufratul în oraşul Nasiriyah – luptele erau cele mai puternice confruntări în care au fost angajate trupele italiene după cel de-Al Doilea Război Mondial. Flancul de est a fost asigurat, acum 17 ani, de Batalionul 26 Infanterie care a avut ca misiune protecţia “Podului Scorpionilor”, cel mai îndepărtat punct de trecere peste Eufrat, al patrulea pod, la Est de Nasiriyah. Autorul folosește numeroase surse, pornind de la informaţiile publicate de militarii şi jurnaliştii italieni, date de la aliaţi, adăugând interviuri şi corespondenţe jurnalistice realizate în acea perioadă chiar în Irak cu militari şi lideri ai Coaliţiei Multinaţionale.

În noaptea de 14 spre 15 mai 2004, alături de brigada italiană din care făceau parte, trupele româneşti din sudul Irakului participau la cele mai puternice lupte cu miliţiile clericului radical Muqtada al-Sadr. În Nasiriyah, aproximativ 500 de insurgenţi din Armata Mahdi se confruntau cu Brigada Ariete, cu aproximativ 2500 de militari, dintre care 2000 luptători, iar dintre aceştia aproximativ 530 erau români: Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” – Scorpionii roşii şi o companie de poliţie militară din Batalionul 265 Bucureşti.

„Podul Scorpionilor” este o carte-document care utilizează foarte multe surse pentru a consolida ideea unei confruntări majore, în Irak, în provincia Dhi Qar, în luna mai 2004.

Este probabil prima carte din România care tratează o temă de istorie recentă şi este adaptată la evoluţia online şi social media din anul 2021. Cartea tipărită are un website dedicat: www.podulscorpionilor.ro. Din cartea print se poate ajunge cu uşurinţă la website prin intermediul unui QR code inclus pe ultima pagină.
Website-ul oferă ocazia celor care au participat la evenimente, care au informaţii şi documente despre operaţiunile militare de atunci, să adauge oricând opinii, date, documente.

Avem o carte „vie” care se va actualiza permanent cu noi informaţii şi, la fiecare tiraj, aceste date adăugate şi publicate online vor fi incluse în noua ediţie print. Pe website-ul Podulscorpionilor.ro pot fi deja consultate documente, fotografii, fişiere video, înregistrări audio care sunt mărturie şi susţin evenimentele din mai 2004.

Nicio altă carte din România nu a fost gândită aşa, nu este adaptată la cross-ul între print şi online şi SM.

Radu Dobriţoiu a fost corespondent special de război al SRR în Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Afganistan, Turcia și Irak (2002-2009), zone de conflict sau post-conflict unde a însoţit trupele româneşti, americane, britanice, italiene, australiene, poloneze, salvadoriene. A acumulat în total doar în Irak şi Afganistan 1154 de zile în calitate de corespondent special Radio România.
A publicat, în 2002, cartea „Afganistan, un pământ uitat de timp. Corespondențe de război” şi este coautor la Romanian Armed Forces Today – 2007.
Ca jurnalist a primit mai multe premii şi distincţii, în principal pentru experienţa sa dovedită ca jurnalist specializat în zona securităţii şi apărării, ca reporter de război sau realizator de emisiuni radio.
În 2020 a primit Emblema de onoare a Jurnalismului şi Relaţiilor Publice, în 2018 Emblema de onoare a Armatei României, în 2010 a fost decorat cu Emblema de onoare a Statului Major General, în 2004 a primit Premiul „Eveniment” – Radio România Actualităţi. A fost decorat cu „Meritul Cultural” de Preşedintele României, în 2003, iar în 2002 a primit Premiul pentru cel mai bun reporter de radio, acordat de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Fizionomistul și psihologul Ciprian Cucu a analizat trăsăturile lui Mirel Dragomir. Ce se ascunde în...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?