Recomandare de carte. Cynthia Orszag creează un realism magic în „Art Nouveau”

Recomandare de carte. Cynthia Orszag creează un realism magic în „Art Nouveau”
Publicat: 10/05/2021, 14:00

Cei ce au citit romanul „Scrum în vânt”, debutul literar al Cynthiei Orszag, au simțit de la primele rânduri că stilul de scriere al autoarei aduce o notă de originalitate, încadrat aparte în peisajul scriitoricesc autohton. Nu mult au trebuit cititorii să aștepte cel de-al doilea roman semnat de Cynthia Orszag, „Art Nouveau” apărând la editura Velvet Story și stârnind curiozitatea încă înainte de lansarea oficială. O poveste conturată în lumina anilor 60, „Art Nouveau” plasează acțiunea la țărmul Mării Negre, în cazinoul din Constanța, redând cu mult mister și romantism, scene de un realism magic captivant.

Cynthia Orszag își creează opera și personajele foarte veridic, indiferent de genul pe care îl abordează. Astfel că, dacă pe de o parte avem locuri, evenimente, un protagonist bine angrenate în realitate și palpabile, pe de altă parte avem un element fantastic, legende și mituri, o tânără femeie ruptă din altă lume, două planuri care se întrepătrund și pun în mișcare o intrigă care mizează pe fascinația cititorului de a se încrede în fictiv. „Art Nouveau” pleacă de la stilul de artă și arhitectură în care a fost construit cazinoul din Constanța, însă elementele definitorii ale acestui stil și imaginea pe care o inspiră, se transmit în modul de acțiune al personajelor, în caracterul lor și fac din complicația trăirilor și a intereselor, un joc de oglinzi care antrenează atenția.

Zoe și Leon se întâlnesc sub un pretext aparent favorabil amândurora, prospectul unei relații de iubire fiind o dulce himeră. Bărbatul, un francez curtenitor, ajuns în Constanța cu gândul de a recupera tabloul de care bunicul lui este atât de îndrăgostit, are ca motivație doar gândul de îmbogățire, promisiune din partea bunicului. Leon nu pune în dezbatere valoarea sentimentală investită de bătrân în tabloul ce o înfățișează pe femeia pe care a iubit-o, și nici în legendele ce par să planeze ca un avertisment în jurul picturii; scopul lui este să se strecoare în holurile Cazinoului și să se întoarcă acasă victorios, iar șansa lui se arată în persoana lui Zoe.

Tânăra actriță se face remarcată în spectacolele din Cazino, dar puterea ei de a fermeca publicul este precum o armă secretă. Puternică și irezistibilă pe de o parte, naivă și impresionabilă pe de alta, Zoe vede în întâlnirea ei cu Leon oportunitatea de a se îndrăgosti și de a primi în schimb iubirea adevărată a bărbatului. Natura ei o ține legată de apele mării, o ființă al cărei cântec vrăjește și deconspiră sentimentele mincinoase ale bărbaților, dar să fie Leon acel el care o va elibera sau va fi doar încă o pradă?

Povestea pune în balanță un romantism sensibil și un fir al acțiunii cu unde sumbre, dar ca o carte ce poartă un mesaj ce pune în lumină sacrificiul pe care unii sunt dispuși să îl facă în numele iubirii, lectura îl aruncă pe cititor într-un val de stări. Reinterpretarea mitului sirenei în viziunea Cynthiei Orszag face ca subiectul cărții să aibă o notă intensă, dar caracteristic autoarei, detaliile se țes subtil cu trăiri autentice, realismul făcând contrast interesant cu fantasticul. Atmosferic, intens, alert și imprevizibil, romanul „Art Nouveau” rezervă cititorului toate motivele pentru ca lectura să fie surprinzătoare.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Lanțul de magazine care vrea să FALIMENTEZE Lidl! Are prețuri mult mici decât gigantul din...
Există „patru Românii". Diferenţe uriaşe între venituri în judeţele ţării. Cum arată clasamentul
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Județul cu cea mai mare pensie din țară. Locuitorii de aici încasează chiar și 2.100...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Se schimbă buletinul, din nou: datele importante care dispar de pe cartea de identitate și...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Veste ȘOC în lumea muzicii românești: A murit la doar 25 de ani. Medicii nu...
Denise Rifai A ȘOCAT pe toată lumea! Ce a putut să o întrebe pe Gabriela...
Varianta Delta a coronavirusului explodează în Europa. A doua doză de vaccin este crucială
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...