Recomandare de carte. „Elixir pentru suflet”, poezii semnate de Deea State, unde emoția vorbește o singură limbă

Recomandare de carte. „Elixir pentru suflet”, poezii semnate de Deea State, unde emoția vorbește o singură limbă
Publicat: 02/11/2020, 14:00

Când vine vorba despre poezie, Cristina Apostol a devenit prietena noastră de încredere în materie de recomandări. Prin stilul ei de a simți cuvântul, poeziile scrise de Deea State și adunate în volumul „Elixir pentru suflet” ne sunt o surpriză plăcută.

Deea State este o scriitoare sensibilă și devotată cuvântului. Actualmente Cercetător Sociolog la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), București, a publicat povestirea „Despărțiți de destin, uniți de iubire” în Antologia Prozatori în ARENA (textele aparțin prozatorilor participanți la Concursul național de proză scurtă Nicolae Velea), lansată la Târgul de carte Gaudeamus, proză scurtă  – „Când inima se face bucăți” și două poezii în Antologia „Poeți și scriitori români în Regal eminescian”. Primul său roman poartă titlul „Viața prin ochii ei”, iar în 2019 publică volumul de poezii, ediție bilingvă româno-franceză, „Elixir pentru suflet/ Elixir pour l ‘âme”, Editura Fast Editing.

„Elixir pentru suflet” se pronunță a fi un ansamblu de poezii românești cu traducere și în limba franceză, care îmbină poezia cu rafinamentul, sensibilitatea, autoarea venind și potrivind un ceas  poetic, resetându-l și făcându-l să sune, să vibreze în noi odată cu fiecare rimă înnodată cu măiestrie. Poemele din carte sunt egale cu emoția care curge și stârnește senzații intense. Se vorbește despre iubire, dorințe, făgăduințe și jocul sorții cu acea inocență și uimire specifică sentimentului.

Deea State aduce sub reflectoare privirea îndrăgostitului pentru cuvântul scris: “Mult prea curând cuvintele/Se vor împrăștia/Pe foaia albă,/Uitată-ntr-un colț,/Lăsând imaginația să hoinărească./Cuvintele se aștern,/Umplând golul rămas, pe hârtia/Înnegurată de atâtea gânduri (din poezia “Cuvintele”). Volumul are ceva special, așa cum nu ai mai răsfoit vreodată. E o carte cu personalitate, grăitoare, prietenoasă, care chiar din copertă îți bate la ușa sufletului, încurajându-te să îți spui propria poveste în linii, în trăiri, în cuvinte, prin toate canalele inimii. E o carte de versuri ce s-a născut ca să fie altfel, ca să poată dialoga cu fiecare cititor al ei, nu e o doar o carte care se citește, ci una care se trăiește. Este un balsam pentru suflet, perfectă în orice moment al vieții, care cu siguranță vă va îndemna să fiți mai înțelegători cu cei din jurul vostru și să oferiți mai multă iubire. Chiar dacă veți fi în căutarea propriei fericiri, totul va îmbrăca pelerina unei miresme a magnificului: „Hai să ne îndrăgostim amândoi în același timp,/Să construim împreună/Ziua de mâine,/Fără a o uita pe cea de azi./Să nu pierdem nicio șansă/De a ne descoperi”.

Și totuși, cât de molcomă e iubirea autoarei, starea predominantă a volumului este tristețea în forma sa artistică, creionată într-o filozofie de viață: „Un fior sălbatic mă încearcă/La gândul că toate sunt trecătoare,/Clipele se scurg,/Totul rămâne în urmă”. Pe scurt, găsiți aici multele fețe ale dragostei, cu tot ce are ea de oferit sau de luat de la noi, cu arome dulci sau amare, cu viața și trecerile ei, cu glasul inimii, cu tăceri nocturne, cuvinte imprevizibile și rătăciri. N-ai cum să nu rezonezi cu poeziile din acest volum, sunt după chipul și asemănarea noastră, pentru toți și pentru toate.

Deea State își prezintă poeziile într-o formă unică ce concentrează o adevărată filozofie din existența umană. Pune și sarea pe rană, și mierea pe suflet. Metafora și acuratețea scrisului fac din poeziile volumului un univers ce ni se deschide sincer și care ne îmbie într-o călătorie plăcută, precum un cântec. În vistieria inimii sale, poeta a adunat de-a lungul anilor gânduri și sentimente frumoase, dar și multă tristețe, melancolie, singurătate, care probabil au fost impulsul de a reda un condei deosebit versului scris. Cititorilor li se adresează în cuvinte simple, îndemnându-i să ia aminte la semnele vremii. Fiecare e liber să aleagă calea pe care merge, dar capătul drumului este aproape și nici timpul nu prea mai are răbdare.

Poeta vrea să redea prin aceste poeme demnitatea unor cuvinte care par a-și fi pierdut sensul, să le sublinieze importanța, să le așeze din nou pe locul în care au fost. Așa sunt cuvintele: frământări, cuget, solitudine, maturitate, demnitate, credință, înțelegere, toleranță, edificare. „Elixir pentru suflet” este o carte de poezii cu o formă a versurilor înclinată spre uniune sufletească, spre zbucium și explozie emoțională. Deși în aparență pare a se încadra într-un anumit tip de lectură, nu este chiar așa – este inovatoare prin concluziile oferite printre rânduri, prin trimiterile și stările la care este supus chiar cititorul, prin acele câteva gânduri răzlețe care par să încheie un ciclu repetitiv și care te fac să te oprești să reflectezi un pic la cele citite. Autoarea nu renunță, ci dă valoare pronunțată cuvântului și îl purifică prin trăire feerică. Dacă ești în căutarea unei cărți de poezii pentru refugiu emoțional, îți recomandăm să nu ratezi „Elixir pentru suflet”, volumul scris de autoarea Deea State, într-o ediție bilingvă Româno-Franceză!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”