Recomandare de carte. Marina Costa și aventura specială din seria de două volume „Echipajul” și „A doua cursă”

Recomandare de carte. Marina Costa și aventura specială din seria de două volume „Echipajul” și „A doua cursă”
Publicat: 13/10/2020, 14:00

Citând din scrierea Marinei Costa: «Pe marea vieții suntem cu toții corăbii.» . Autoarea are publicate mai multe cărți, însă seria de două volume „Echipajul” și „A doua cursă” tinde să ajungă mai repede la cititorul tânăr. Toate romanele Marinei Costa au fost scrise, în primă versiune, în anii adolescenței, revizuirile ulterioare făcând ca poveștile să fie la fel de vii și actuale.

„Prezența Marinei Costa, în peisajul literar, s-a extins cu o nouă experiență, care o face deja identificabilă ca romancieră, printr-un stil tineresc, activat prin eroi bine conturați și dialoguri dinamice, pe fondul acelor documentări de profunzime ale fiecărui subiect special pe care îl alege.”, afirmă drd. Mihaela-Mariana Cazimirovici.

Cristina Apostol a scris pe blogul ei – Vorbe despre suflet – despre cele două cărți – Echipajul și A doua cursă -, împărtășind cu noi câteva impresii.

Călătoria mea literară alături de Marina Costa (pe numele real Lelia-Elena Vasilescu) a pornit cu volumele “Echipajul” și “A doua cursă”. Cărțile mi-au desenat un tablou al străzilor Brăilei și chiar și dincolo de oraș, totul fiind descris într-o manieră grațioasă și însoțită de tradiție pitorească.

Autoarea Marina Costa are un stil semnificativ al ei și dacă ajungi să i-l savurezi, îți vei dori să-i citești cât mai multe cărți scrise în aceeași notă literară. Și acest lucru fiindcă orice atingere a cuvântului ei este emoție, datini, culori, arome, poezie și o muzicalitate proprie de care te vei îndrăgosti. „Echipajul” este un roman ca o croazieră foarte plăcută, pe valurile Dunării și pe malurile ei ademenitoare, într-o ambianță specială și cu un suflu de aer proaspăt. Narațiunea te conduce laconic pe străzile Brăilei, te poartă ca pe o frunză în direcția curenților… sau împotriva lor! Am luat parte la aventuri pline de conținut și am fost martora unor povești de iubire care au trecut peste orice obstacol și au îndurat ani, în care s-a conturat un triunghi amoros. Am admirat puterea personajului central, Emilia Mavrodin, și am privit-o ca o tânără matură ca spirit, cu dorința de a ajuta pe oricine, indiferent de etnie. Cartea ne oferă o nuanțare de feeric, profund, amuzant și informativ, toate combinându-se într-un roman de aventuri care m-a cucerit.

” – Pe marea vieții suntem cu toții corăbii. Avem destinul lor – destin marinăresc. Plecăm mai multe odată din port, apoi furtunile ne pot despărți drumurile pe vecie. Nu trebuie să uităm că am ridicat ancora din același port de baștină, unde să ne și întoarcem. După ce ancorăm din nou, căpitanii și echipajele vor chefui iar, împreună, bucuroși de revedere! Noi asta am făcut întotdeauna.”

“A doua cursă” continuă povestea din “Echipajul”, avându-l erou pe Serghei. Acțiunea se petrece după douăzeci de ani, unde apele au spălat amintirile, iar altele se clădesc pe valurile Dunării și ale Donului. Personajul principal este învăluit în melancolia unei iubiri neîmpărtășite, întâlnindu-și jumătatea care își are și ea sufletul într-o furtună continuă. Cartea ne primește furtunos, cu un moment de mare tensiune, în momentul în care Serghei află că iubita sa a fost răpită de un vechi dușman ce-i poartă ranchiună încă de pe vremea adolescenței sale, cel care vrea să se răzbune pentru anii de închisoare pe care i-a făcut în urma denunțului tânărului marinar.

Acțiunea ne face martorii nașterii acestei noi șanse la iubire, o a doua cursă spre împlinire sufletească, spre fericire, dacă prima s-a dovedit a fi o iluzie deșartă, un răsărit pierdut. Autoarea ne definește de această dată o iubire matură, ba chiar ne ține în suspans în timp ce conturează evoluția relației între Serghei și Aliona, dezvăluind mai aproape de final cum se desfășoară salvarea Alionei, dar și hotărârile pe care le iau personajele ulterior, pentru a reîntregi “echipajul” cu toată echipa la bord.

Am simțit în scrierea autoarei Marina Costa multă emoție vibrantă, iubire de viață, de muzică ce a conturat un portativ al unor ani plini de miez și poezie, versuri și originalitate. Pentru că să recunoaștem, până la urmă despre asta este vorba într-o carte, despre ceea ce transmite autorul. Vă îndemn la lectură, pentru a descoperi văpaia unor cărți în plină călătorie literară!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?