Recomandare de carte. „Vara în care mama a avut ochii verzi”, o carte memorabilă a autoarei Tatiana Țîbuleac

Recomandare de carte. „Vara în care mama a avut ochii verzi”, o carte memorabilă a autoarei Tatiana Țîbuleac
Publicat: 15/01/2021, 14:00

Tatiana Țîbuleac s-a născut în Chișinău, Republica Moldova, la 15 octombrie 1978. Devine cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux. A debutat editorial cu „Fabule moderne” în 2014. Cartea „Vara în care mama a avut ochii verzi”, cea de-a doua semnată de autoare, a apărut în 2017, fiind distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), premiile Observator cultural și Observator Lyceum (2018). Romanul a fost tradus în limbile franceză și spaniolă.

O carte poate avea și pagini puține, dar să fie plină de cuvinte – cuvinte care marchează, răscolesc, inspiră, emoționează profund. Și în timp ce te simți presat de atmosfera și stările redate în poveste, rămâi cu sentimentul că ai fi vrut mai mult. „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Țîbuleac este cartea care se citește în câteva ore – ce-i drept, cu noduri în stomac și haos în gânduri, dar care transmite atât de mult încât cititorul răsuflă ușurat, pe de o parte, și cugetă îndelung la mesajul poveștii, pe de altă parte.

Autoarea basarabeancă, prin stilul său de a nara și modul în care construiește acțiunea, trezește un dor – de libertate, de timp petrecut în compania mamei, de amintiri și crearea unora noi – însă pus sub auspiciul dramei, al nebuniei, al bolii și al unui viitor sumbru, micro-romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi” impune trăiri care provoacă suferință. Un adolescent cu probleme psihice, marcat de o copilărie traumatizantă, părăsit de tată și neglijat de mamă, în timp ce aceasta din urmă se luptă cu propriile regrete și dureri, sunt cele două personaje care compun imaginea mult prea sinceră și tulburătoare a relației mamă-fiu, una în dezechilibru și amar. Tatiana Țîbuleac descrie tranșant emoțiile, gândurile și faptele, care în ciuda absenței dialogurilor se succed în narațiune cu un impact puternic.

Aleksy, protagonistul cărții se pierde în furie și reproșuri la adresa mamei sale, stări adunate în ani, când după dispariția surorii mai mici, Mika, lucrurile nu mai au nicio stabilitate și rămân doar cuvintele grele aruncate între membrii familiei. Violența, răbufnirile furioase, momentele depresive sunt un tăvălug marcant, scenele desfășurate palpitând odată cu chinul interior prin care trece adolescentul. Chiar dacă la rândul ei captivă în cușca neputinței și a suferinței, Aleksy nu îi poate ierta mamei sale dezinteresul, nepăsarea survenită după pierderea Mikăi, iar ani la rândul o desconsideră și înjosește.

„Vara în care mama a avut ochii verzi” se construiește cu emoție, întâmplările dovedindu-se a fi nu doar tăioase, ci și pline de sensibilitate. Acțiunea cărții se schimbă de la tulburare la iertare, de la înstrăinare la acceptare, mama și fiul căzând de acord să petreacă timp împreună într-un sat din nordul Franței. Motivația acestei reuniuni poartă,însă, o luptă mult mai crâncenă, cu boala, mama lui Aleksy dorindu-și în ultima ei vară să îndrepte lucrurile cu fiul său. Relația lor se reclădește, petrecând clipe de bucurie împreună, o urmă a normalității care le-a fost smulsă în trecut. Mărturisiri, regrete, împăcare și, în cele din urmă, dragostea lung meritată se succed într-o poveste răscolitoare.

Tatiana Țîbuleac punctează dramatic trauma, lipsa afecțiunii părintești, iar printr-un mod de exprimare realist te aruncă într-un vârtej al emoțiilor. În contrast, vindecarea prin acceptarea sentimentelor și exprimarea acestora este răspunsul care lipsește multora.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...