Recomandare de carte. „Viața prin ochii ei”, un roman sensibil de Deea State

Redactor:
Alina Ioana Dinu
Recomandare de carte. „Viața prin ochii ei”, un roman sensibil de Deea State

Deea State este o scriitoare de proză și poezie cu o sensibilitate aparte. Romanul „Viața prin ochii ei”, publicat în 2018, are prea puține pagini cât să poată susține gama de trăiri și emoții autentice pe care le redă autoarea cu atât de multă pasiune. La o primă vedere, cartea nu cere pretenții, dar este o lectură care fuge cu atenția ta și te încântă prin descrierile, profunzimea și delicatețea ei.

În ritmul năucitor al trecerii timpului, în pasul schimbării anotimpurilor și a concepțiilor, povestea se construiește pe experiențele de viață ale Anei și ale lui Cosmin, oglindind prin prezența lor și întâmplări ce îi au în prim plan pe prietenii și familiile celor doi protagoniști. Relațiile de cuplu dau voce iubirii cu toate fațetele ei, de la cea adolescentină și naivă, la cea matură și uneori iresponsabilă, la cea care ți-a marcat viața și te-a făcut să crezi în puterea sentimentului.

Ana se lasă prinsă mai greu de farmecul lui Cosmin, dar odată ce se îndrăgostește de un băiat blond, cu ochi albaștri, despre care susținea că nu îl place, drumul lor împreună pare să nu aibă obstacole. Și totuși bucuriile, plăcerile, dorințele sunt brăzdate de dezamăgiri, revelații, suferințe. Povestea lor de iubire este prilej de a se descoperi pe sine, de a învăța să facă față provocărilor, însă, în final, doar anii pot dovedi lecția.

După cum scrie drd. Mihaela – Mariana Cazimirovici în prefața cărții: „Un punct forte al autoarei îl constituie descrierile naturii, de o căldură aparte, care introduc cititorul într-o atmosferă specială, romantică și, în același timp, plină de prospețime, în concordanță cu trăirile personajelor sale și cu vârsta lor, cu tinerețea lor, care învăluie întregul univers construit de la fel de tânăra scriitoare: „Curând, fresca verde urma să facă loc exploziei de culori și activitatea începea să se reia. Păsările migratoare se întorceau, iar animalele ieșeau din bârloguri. Aproape orice peisaj din acest anotimp era atrăgător: câmpiile verzi, copacii înfloriți, fotografiile care nu mai aveau nevoie de filtre. Odată cu vremea bună, se îmbunătățea și starea de spirit, toate îşi urmau cursul firesc.” (p. 26).”

Deea State își analizează atent personajele și le tratează cu seriozitatea care li se cuvine în momentele cheie ale acțiunii. Schimbarea de plan și de perspectivă este fină și este un plus de culoare în cadrul general al poveștii, lăsând loc de introspecții și psihologia cu care se caracterizează personajele. „Viața prin ochii ei” este la fel de mult povestea Anei, a autoarei și a oamenilor din jur.

„Să mulțumești pe toată lumea este o sarcină dificilă, ce spun dificilă, este imposibilă, dar să creezi și să știi că mulțumești o parte dintre cititori este deja un triumf. Dacă soarta mea este să vă transfer în imaginația mea și să vă ajut să o trăiți prin intermediul cuvintelor mele, o voi face cu plăcere, de fiecare dată.”, scrie Deea State ca notă personală.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
Orban șochează! Răspuns tranșant atunci când a fost întrebat dacă se vaccinează anti-covid
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Marius Tucă s-a vaccinat în direct. Medicul Adrian Marinescu i-a administrat vaccinul gripal
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
ULTIMĂ ORĂ! Klaus Iohannis desființează un anumit tip de PENSII!? Pensionarii sunt furioși!
GREȘEALA pe care șoferii o fac când își pun cauciucurile de iarnă. Așa riscă să...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Cum îți poți găsi jumătatea? Sfaturi pentru a recunoaște persoana cu care ești compatibil
Inchide