Scriitoarea Florentina Pandelea: „Mi-ar plăcea ca autorii să se susțină între ei, iar între autori și cititori să fie o relație frumoasă de comunicare liberă și respectuoasă”

Redactor:
Simona Tănăsescu
Scriitoarea Florentina Pandelea: „Mi-ar plăcea ca autorii să se susțină între ei, iar între autori și cititori să fie o relație frumoasă de comunicare liberă și respectuoasă”

Florentina Pandelea a început să cocheteze cu scrisul în 2016, iar curând rodul imaginației și muncii ei avea să vadă lumina tiparului. O pasionată de lectură dintotdeauna, impulsivă dar și visătoare și naivă, scrierile ei se învârt în sfera fantasy și romance, iar cititorii o apreciază. Încă mai crede în oameni și în frumos, iubește să râdă chiar și în cele mai negre clipe, folosindu-se deseori de autoironie și sarcasm pentru a trece peste momentele neplăcute.

Zâmbesc chiar și atunci când totul se destramă în jurul meu, căci zâmbetul este arma care învinge în orice luptă.”

Gândul.ro: Bine te-am găsit! Îți mulțumim pentru prezență! Care a fost primul contact cu lumea literară? Când ai început să scrii și ce gen/genuri abordezi?

Florentina Pandelea: Bună! Eu vă mulțumesc pentru această șansă. Am început să scriu în 2016, august, pe o platformă online de scriitori amatori. Primul gen literar abordat a fost fantasy, prima mea carte scrisă intră în această categorie. Însă ulterior am început să scriu și cărți romantice, YA.

Gândul.ro: Ai ales ca primă formă de publicare platforma online de lectură. Care au fost reacțiile cititorilor?

Florentina Pandelea: Majoritatea reacțiilor la cărțile publicate pe wattpad au fost pozitive. Nu îmi amintesc să fi primit feedback-uri multiple negative, doar câteva critici constructive de care am ținut cont. De fiecare dată când terminam de scris un capitol, îl postam pentru a vedea reacțiile celor care îmi urmăreau cărțile. Era o experiență minunată, iar relația directă cu cititorii oferea emoții frumoase.

Gândul.ro: Cu ce viziune ai intrat în domeniul cărții și cum s-a schimbat ea de-a lungul timpului?

Florentina Pandelea: Sunt o fire foarte visătoare și nu mă pot încrede în prima mea viziune despre lumea literară. Abia după ce am coborât cu picioarele pe pământ, am reușit să îmi fac o oarecare părere. Tot ce pot spune e că mi-ar plăcea ca autorii să se susțină între ei, iar între autori și cititori să fie o relație frumoasă de comunicare liberă și respectuoasă.

Gândul.ro: Cu ce carte ai debutat? Cum a fost prima experiență ca autor publicat?

Florentina Pandelea: Am debutat cu „Teoria inocenței” la editura Celestium, însă editura s-a închis la un an după publicare și nu am apucat să mă bucur pe deplin de acest lucru, fiindcă s-a terminat. Însă totul a prins un alt contur în momentul în care am publicat „Amnezic”, volumul 1 din seria Bolnavi Amândoi, la editura Stylished Books. Am cunoscut oameni minunați a căror părere o respect și pe care îi admir profund.

Gândul.ro: Recent ai publicat cu o nouă editură. Ce așteptări ai?

Florentina Pandelea: Am republicat „Teoria inocenței. Seducătorul anonim” cu ajutorul editurii Petale Scrise. M-am bucurat foarte mult să mă aflu în sânul acestei familii și astfel am lucrat împreună și am șlefuit cartea, așa încât să vadă lumina tiparului cu haine noi.

Gândul.ro: Cum se poate face recunoscut un scriitor? Este dificil de pătruns pe piața de carte?

Florentina Pandelea: În primul rând, consider că un autor se face remarcat prin stilul de scriere. Prin această calitate, el își face grupul de cititori cărora le place acest stil. Apoi va trebui să iasă în față prin reclamă pe Facebook sau Instagram și neapărat printr-o comunicare directă cu cititorii. Cam asta este tot ce am făcut eu, dar nu sunt convinsă că e rețeta completă.

Gândul.ro: Ce părere ai despre piața de carte din România? Dar despre autorii români?

Florentina Pandelea: Depinde foarte mult de genul literar abordat, deoarece cărțile romantice mereu vor avea priză la vânzări (doar în cazul în care te mulțumești cu un număr mediu de exemplare vândute). Consider că tot timpul e loc de mai bine. În urma unui studiu de piață, doar 6.5% dintre români cumpără cărți, un procent trist, dar care reflectă realitatea din România. Nu cunosc toți autorii români, dar pe aceia cu care am avut ocazia să socializez și să-i citesc îi respect și îi apreciez pentru tot ce au oferit lumii literare.

Gândul.ro: Care sunt calitățile care te descriu ca scriitor?

Florentina Pandelea: Cred că aceasta este cea mai grea întrebare, deoarece îmi e foarte greu să fiu obiectivă. Din suma tuturor  feedback-urilor  pe care le-am primit, am realizat că descrierea emoțiilor este punctul meu forte și dezvoltarea psihică și emoțională a personajelor.

Gândul.ro: Ai în plan o nouă carte? Dacă da, ce gen va fi aceasta și ce subiect vei aborda?

Florentina Pandelea: Momentan scriu la două cărți. Una dintre acestea este volumul doi din seria „Bolnavi Amândoi”, o carte despre împăcarea cu trecutul și nevoia de a te iubi pe tine însuți, astfel încât să-i poți iubi liber pe cei dragi. Cea de-a doua carte face parte din categoria fantasy, „Profeția întunecată” și se poate citi pe wattpad.

Gândul.ro: În încheiere, ce mesaj ai vrea să transmiți cititorilor? (Sau poate și un îndemn la lectură)

Florentina Pandelea: Vă mulțumesc din suflet pentru toată încrederea pe care mi-o oferiți de fiecare dată! Voi faceți ca visurile împlinite să prindă și aripi. Iar sfatul meu pentru voi este să citiți. Citiți orice vă pică în mână, orice categorie de carte și lărgiți orizontul literar, căci noi lumi sunt pregătite să fie descoperite!

Gândul.ro: Îți mulțumim pentru timpul acordat și îți dorim mult succes!

Florentina Pandelea: Mulțumesc mult pentru oportunitate! A fost o plăcere să răspund la întrebări! Mult spor și inspirație în tot ce vă doriți să faceți!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Se întâmplă în România. Zilieri angajați să culeagă cânepa de pe o plantație de șase...
Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Apel disperat din Italia! Moaștele papei Ioan Paul al II-lea au fost furate. Polițiștii sunt...
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide