Scriitoarea Natașa Alina Culea: „Scrisul este perfectibil, dar talentul scriitoricesc este o încredințare, un dar”

Scriitoarea Natașa Alina Culea: „Scrisul este perfectibil, dar talentul scriitoricesc este o încredințare, un dar”

Cu origini ucrainiene și poloneze, Natașa Alina Culea este o scriitoare ce impresionează prin originalitatea cărților sale. Născută la Tulcea și remarcându-se în arta scrisului încă din școală, a început să publice romane în 2014, ca din 2019 acestea să fie vândute nu numai în România și Moldova, ci și în străinătate, fiind traduse în mai multe limbi de circulație internațională și comercializate pe platforme on-line importante atât în format e-book, cât și paperback. Este autoarea a șase romane – „Natașa, bărbații și psihanalistul”, „Marat”, „Lupii trecutului”, „Nopți la Monaco”, „Visele nu dorm niciodată”, „Arlechinul” –, având în pregătire a șaptea carte, pe care o va lansa anul acesta – „Rusalka”, un roman realist magic.

„Cuvintele sunt brațele cu care cuprind oamenii, cărțile mele sunt lungi scrisori expediate, povești care bat între aripi. De ce continui să scriu? Pentru că iubesc scrisul… și nimeni nu poate fi vindecat de ceea ce iubește.”

De curând, Natașa a urmat toți pașii necesari pentru a primi acreditarea de a preda un curs de scriere creativă, iar proiectul său este lăudabil. Am aflat pentru voi mai multe despre „Arhitectura scrierii creative”.

Gândul: Bine te-am găsit, Natașa! Apreciem că ai acceptat invitația noastră!

Natașa Alina Culea: Bine v-am regăsit printre cuvinte și idei!

Gândul: Ca scriitor întâmpini și dificultăți și reușite. Cum ți-ai început cariera și cum te vezi în prezent?

Natașa Alina Culea: Cred că prima carieră a fost cea de cititor flămând după cunoaștere. Citeam mult, haotic, de la beletristică la tehnici de îmbălsămare a mumiilor, la poezie sau cărți de psihologie. Am început să scriu ca oricare amator dezorientat și entuziasmat de frumos. Am avut noroc, deoarece de la primele cărți am atras atenția unor literați care mi-au iertat stângăciile. Unul dintre aceștia este domnul conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan, cel care mi-a scris despre „talentul d-voastră genuin. Da, am spus cuvântul magic chiar şi după puţinele pagini străbătute” – pentru care îi mulțumesc și mâine. Alte încurajări le-am primit de la Cătălin Sturza, pe atunci redactor la editura Curtea Veche. Datorită lor am pornit la drum cu încredere. Astăzi nu mai am nerăbdarea celui care vrea să plonjeze în lumea literară, luându-i locul nerăbdării o ambiție mai veche și o dorință de rafinare a scrierii. Sunt o nemulțumită, dar câtă frumusețe poate naște o nemulțumire!

Asta e arta, să creezi sensuri noi din „bube, mucegaiuri și noroi”.

Gândul: Ai o colecție frumoasă de cărți, fiecare pe un subiect bine ales. Ce te inspiră? Cititorii găsesc lecții importante în poveștile tale?

Natașa Alina Culea: Am încercat să găsesc punctul de echilibru din care să transmit ceea ce am învățat până acum, dar fără acea ierarhizare a pedanteriei pedagogice. Fiecare roman al meu îmbracă și stilizează o idee care, cred eu, are menirea de a alina, de a mângâia sau de a valida oameni și emoții. În aroganța sau naivitatea mea, vreau ca cititorul meu să se simtă iubit. Iubirea este miezul scrierii mele. Ce mă inspiră? Viața, vioara, vechiturile, piatra, pragul, pământul, ascunzișurile din noi… Lumea toată este inspirație pentru cine tace și ascultă, pentru cel care vede și iese în afara preocupărilor noastre mundane.

Gândul: Te implici foarte mult în a oferi publicului un conținut de calitate. Ai reușit să pătrunzi și pe piața străină de carte?

Natașa Alina Culea: De anul trecut am început un proces amplu de traducere a cărților mele și acum sunt toate traduse în engleză, unele și în spaniolă sau franceză. Se vând pe toate platformele digitale importante: Amazon, Apple, Scribd, Barnes and Noble, Kobo, Tolino etc. Calitatea unei cărți este dată de gradul de respect al scriitorului pentru cititor, dar și pentru el însuși, cel puțin eu așa văd lucrurile.

Gândul: Ce îi lipsește cărții românești? Cu ce obstacole crezi că se confruntă cel mai des autorul român?

Natașa Alina Culea: Cred că nivelul de educație și cultură reflectă starea unei națiuni. Nu voi menționa statisticile realizate în legătură cu obiceiul de a citi al românilor, deoarece este un lucru cunoscut și destul de trist. Dacă ne gândim la piramida lui Maslow, suntem o națiune centrată pe supraviețuire și este firesc să nu avem nevoi elevate. Însă aceasta ar fi o explicație rudimentară. Cred că lecția noastră este să înțelegem că educația vine înaintea rezultatelor financiare, nu invers.

Gândul: Dedici atenție scrisului și ești foarte activă. Predai un curs de scriere creativă, iar proiectul tău este lăudabil. Presupun că în spate stă un întreg proces de formare.

Natașa Alina Culea: Într-adevăr, nu te trezești într-o dimineață și  puff… predai un curs de scriere. Așa cum a scris O. Paler în „Avem timp” și eu cred că „te descurci și ți-e de folos farmecul circa cincisprezece minute, după aceea, însă, ar fi bine să știi ceva”. Am structurat arhiva celor zece ani de experiență a scrisului, mi-am colecționat toate răspunsurile îndelung rumegate, am decantat, am cântărit și, într-un final, am pus bazele „Arhitecturii scrierii creative”. Cursul îl predau la Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles”, în București. Am obținut și diploma de trainer, formator, cu autorizare ANC. Sunt iremediabil mulțumită; mi-am creat un sistem în care cred, unul care pregătește viitori scriitori. „Arhitectura scrierii” nu este doar un curs, este o amplă dezbatere și o furtună de idei.

Gândul: Cui i se adresează un astfel de curs? Consideri că este o etapă esențială pentru a porni cu dreptul în lumea scriitoricească?

Natașa Alina Culea: Cursul se adresează autorilor la început de drum, bloggerilor, dar și celor care își perfecționează sau întregesc noțiunile de scriere, comunicare etc. Nu pot spune că este o etapă esențială, dar pot spune că îi va ajuta să nu aibă un manuscris respins la prima vedere, să scrie texte impactante, să evite greșelile începătorilor (care nu sunt prea diferite de la unul la altul), să înțeleagă procesul unei arhitecturi literare, cu alte cuvinte să vină pregătiți pe drumul scrierii. Vor ști nu doar ce text merită citit, dar și de ce. Învățăm împreună despre vocabular, limbă, limbaj, noțiuni de gramatică, stilistică, tehnoredactare, psihologia personajelor memorabile, punctele cheie ale unei arhitecturi literare, crearea tensiunii, arta dialogului și câte și mai câte. Mă gândesc totuși că cea mai importantă componentă a cursului este să înțeleg individualitatea scrierii fiecărui cursant, să o netezesc, și să le insuflu încredere.

Scrisul este perfectibil, dar talentul scriitoricesc este o încredințare, un dar.

Gândul: Trecem încă printr-o perioadă în care efectele pandemiei ne limitează. Cum se desfășoară un curs? Care este atmosfera?

Natașa Alina Culea: Ne limitează, așa este. Am văzut totuși lansări de carte online, târguri de carte online – oamenii sunt ingenioși. Cursul meu de scriere se desfășoară fizic și online, concomitent. Cursanții online interacționează cu cei prezenți în sală și nu pierd interacțiunea firească a grupului. Poate doar socializarea din pauza pentru fumat.

Gândul: Cum văd participanții la curs această experiență?

Natașa Alina Culea: Mi-am întrebat cursanții dacă vor să contribuie la acest interviu și m-au emoționat neașteptat reacțiile lor:

„Cursul de scriere creativă mi-a adus o altă viziune asupra artei scrisului și a cititului. Cursul nu e simplu, dar e plăcut, amuzant, armonios și întotdeauna ne face să ne depășim limitele prin diferite teme și discuții. Acum privesc altfel scriitorii și arta scrisului. Nu poți scrie o carte, un eseu, un articol cu greșeli gramaticale și de exprimare. Asta înseamnă superficialitate, lipsă de respect față de tine și cititori. Sigur, îmi doresc să scriu impecabil, asta învăț în timp, dar perseverența și scrisul zilnic ne duce unde vrem să ajungem. Cursul e flexibil, se respectă opiniile fiecăruia. Sunt uimită de fiecare dată cum la un titlu, scriem fiecare diferit la același subiect. Asta înseamnă că putem scrie despre orice atât timp cât credem în ce scriem și punem pasiune.” Andra Cristina Buciu – autoare, economistă

„Mi-am dorit foarte mult să particip la cursul de scriere creativă al Natașei, deoarece știam că face totul cu dăruire dar, mai ales, cu responsabilitate! Aș putea spune că acest curs a fost ca un pariu cu ea însăși că poate face și asta. Și, Doamne, îi iese de minune! Eu am simțit că acum este momentul să fac ceva pentru mine, pentru sufletul meu, iar ceea ce se întâmplă la acest curs pentru mine este magic, pentru că te poartă pe aripile pasiunii tale, de a așterne cuvintele pe hârtie, de a le da formă și conținut. Acest curs îți deschide larg aripile, îti dă curaj și te învață să zbori către realizarea visului tău, acela de a scrie propria carte. Tot cursul este alcătuit cu măiestrie, te poartă prin toate tainele scrisului, te învață să scrii corect gramatical și, nu în ultimul rând, pașii pe care trebuie să-i faci pentru a-ți publica cartea, pentru a străluci la un interviu. Este un curs interactiv, unde primim multe teme, pe care mai apoi le citim și le dezbatem, în care toți cursanții suntem încurajați să ne exprimăm opiniile, suntem scoși din zona de confort și împinși să ne depășim limitele, să devenim și mai creativi, să ne șlefuim talentul, să corectăm greșelile. Simt că acest curs mă obligă să devin și mai dedicată visului meu și să depun toate eforturile pentru a-mi îndeplini visul!” Larisa Opriș – avocat, blogger

„Am citit toate cărțile Natașei dintr-o răsuflare și o aștept cu drag pe următoarea. Când am văzut că acest curs va fi la București, cumva m-am întristat, deoarece sunt moldoveancă și nu pot fi fizic în România. Dar ea a fost atât de receptivă, încât a format și grupa on-line, pentru care îi mulțumesc din suflet. Aveam absolută încredere în ea, din start, știind că este un profesionist. Și da, acum primesc o enormă plăcere de la fiece duminică petrecută cu ea și cu acest grup de curs, cu oameni minunați și plini de creativitate. Nu mă simt ca la o lecție, ci ca la o întâlnire a prietenilor ce iubesc literele! Într-un ceas bun tuturor și un merci beaucoup Natașei, pentru cunoștințe, toleranță, răbdare și dorința de a ne face mai buni. Un OM…” Lucia Ceh – moldoveancă

„Să scrii nu e atât de greu, dar să scrii cu conținut, cu un mesaj profund și coerent pentru cititor, este. Am dat mâna cu acest curs, atunci când ea mi-a fost întinsă de o prietenă pe o rețea socială, la rândul ei atrasă de arta scrisului. Am dus sufletul la acest curs ca la o întâlnire cu cineva drag, spațiul unde am cunoscut alte suflete ce murmură talent într-ale scrisului. Sunt aici pentru a-mi șlefui chemarea, pentru a învăța tehnici și secrete, pentru a urca mai sus de temelia arhitecturii scrisului. Ea, o plantă, care altoiește o ramură tânără, cu scopul de a-i consolida caracterul, este Natașa Alina Culea, însă înainte de a pune punct, îmi doresc să adaug trei cuvinte: grijă, responsabilitate, dăruire.” Eugenia Golban – asistent social

„O apreciez foarte mult pe Natașa pentru darul ei nemăsurat de a scrie și de a-i învăța și pe cei din jur să scrie. Este admirabilă ca om, dar este și un scriitor autentic și bine înrădăcinat în lumea aceasta a cuvintelor. Cursul ei, extrem de elaborat și util, nu îți permite să lucrezi cu jumătăți de măsură. Este un pas foarte important pe care poți să-l faci dacă vrei să fii inițiat în arta scrisului.” Laura – profesoară

„Mă bucur foarte mult că mi-am ascultat instinctul și am decis să particip la acest curs de scriere creativă. O experiența foarte utilă, scopul meu imediat fiind să devin mai confortabil în zona de articole scurte, conținut pentru blog și story-telling. Dar în secret, sper să ajung și în punctul de a scrie o carte. Natașa este persuasivă și are darul de a inspira într-un mod natural. În același timp, dispune de un grad de rigurozitate perfect pentru a te împinge în afara ariei de confort, și de asta chiar avem toți nevoie pentru a evolua.” Mircea – Local Hosts – Ghid

Gândul: Ce sfaturi le dai cursanților tăi și pot fi valabile pentru orice scriitor, chiar și intrat deja pe piața de carte?

Natașa Alina Culea: Trebuie să crezi în ceea ce scrii și să fii capabil să îți poți evalua singur scrisul. Îmi doresc să văd la un scriitor profunzime, erudiție, dedicare și respect pentru clasici.

Gândul: Între multele proiecte și planuri, îți mai rămâne timp și pentru tine? Ce pregătești pentru cititorii tăi?

Natașa Alina Culea: Nu prea mai am timp pentru preocupările mele mărunte și frivole. Uneori îmi este greu să țin pasul cu ritmul pe care mi l-am impus, dar știu că din acțiuni mici rareori ies lucruri mari. Am invitații de lansare neonorate de mai bine de un an, din păcate. Am de gând să le recuperez pe toate.

Pregătesc o nouă lansare, cea a romanului realist magic „Rusalka”, în toamna acestui an, la care vă voi invita cu drag. În loc să îl descriu, aș prefera să vă invit să citiți un scurt fragment din el:

„Umbrele înserării se prind de coroanele fantomatice ale copacilor copleșiți de licheni și de iederă ce li se cațără cu îndrăzneală până-n frunțile seculare. Corurile de broaște se trezesc la viață, trâmbițând în inima Deltei, răsfirând ecouri printre pletele salciilor încleștate în mal. Parcă aude un cântec nedeslușit ce înfioară undele Dunării. Nu îi este mai puțin dor doar pentru că nu știe de ce îi este dor, sentiment care-l încearcă încă de când a ajuns în Tulcea. Părăsise angoasat Bucureștiul și speră să-și găsească liniștea în Delta Dunării.

Văzduhul începe să freamăte; vântul iscat de nicăieri rotește frunze de arini și plopi, cu stropi desprinși din Dunăre. Murmurul se întețește. Se aude un muget ce vine din apă sau din pământ, ca înaintea unui cutremur. Valurile își izbesc umerii de ambarcațiunea care plutește mai nesigur acum, clătinată de colo-colo, fără direcția precisă de mai înainte. Din cerul înnegurat cad săgeți ce ciuruie pojghița apei. Miroase a iarbă proaspăt cosită.

Tânărul se dezmeticește și trage de mânerul ușii, adăpostindu-se în cabina micuță, așezându-se pe băncuța de lângă geamul oval, murdar, spălat acum cu furie de ploaia ce-și continuă mai înverșunată răpăiala. Alexandru scoate cu dinții dopul de plută din gâtul unei sticle cu vin, scoasă dintr-un buzunar al rucsacului. Bea direct din ea, fără să mai caute un pahar. Licoarea purpurie, ca o transfuzie, se scurge până la ultima picătură din sticlă în om.

Bubuiala tunetelor se apropie și scutură ambarcațiunea care protestează din toate încheieturile. Întunericul este brăzdat de fulgerele ce se aprind ca artificiile, întinzându-se precum nervurile unei frunze arse în cer. Șiroaiele inundă puntea vaporașului „Rusalka”.

În pântecul cabinei e protejat ca un nenăscut. Îndreptându-și privirea spre geam, Alexandru deslușește o siluetă umană înotând în mohorârea apei. Sare ca ars de pe banchetă; se împiedică de prag, cât pe ce să cadă de-a dura; iese din cabină sub ropotele ploii și fuge către timonier. Bate cu pumnii în ușă, iar când acesta îi deschide, strigă la el panicat:

— Domnule, vă rog, este cineva în apă!

Un tunet bubuie cumplit deasupra lor despicând în două cerul acum negru.”

Gândul: Suntem nerăbdători să îți descoperim noua carte. Îți dorim mult succes și sperăm să vedem cât de curând și volume semnate de cursanții tăi. Mulțumim pentru timpul acordat!

Natașa Alina Culea: Vă mulțumesc nu doar pentru interviu, dar și pentru activitatea literar-culturală de care avem atâta nevoie!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani