Scriitoarea Tessa Nadir: „Cu cât reuşeşte autorul să menţină mai mult suspansul, cu atât este mai bun romanul”

Scriitoarea Tessa Nadir: „Cu cât reuşeşte autorul să menţină mai mult suspansul, cu atât este mai bun romanul”
Publicat: 09/09/2020, 14:00
Actualizat: 09/09/2020, 14:06

Tessa Nadir s-a născut pe 6 octombrie 1988 la Braşov. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania. În 2015 a debutat cu romanul poliţist ”Sânge şi flori de portocal” la editura Tracus Arte. Un an mai târziu a urmat romanul SF-Horror ”Lacrimi de Ceacâr” publicat la editura Vremea. În 2017 a fost lansat thrillerul poliţist ”Vremea Justiţiarului” sub egida aceleiaşi edituri Vremea. În prezent locuieşte în Bucureşti şi îşi petrece timpul liber ”devorând” romane poliţiste şi horror.

Gândul.ro: Bine te-am găsit! Mulțumim pentru timpul acordat. Știm despre tine că ai debutat în anul 2015, iar până în prezent ești autoarea a trei romane. Ce te-a impulsionat să scrii și să publici? Ce așteptări aveai la primul contact cu publicul cititor și cum s-a arătat experiența de-a lungul timpului?

Tessa Nadir: Bună ziua, aş dori în primul rând să vă mulţumesc pentru oportunitatea acestui interviu. Primul meu roman l-am scris din pura plăcere de a-mi încerca talentul şi nu m-am gândit niciodată că aş putea să-l şi public. După ce mai mulţi apropiaţi şi cunoscuţi au citit manuscrisul şi le-a plăcut, am fost sfătuită să-mi încerc norocul la o editură. Nu aveam niciun fel de aşteptări, a fost ca un salt în gol, aşa numitul ”leap-of-faith” şi spre norocul meu, jos au fost destui cititori care să mă prindă. Minunata experienţă de a interacţiona cu cititorii nu a încetat de atunci şi sper să continue de-a lungul întregii mele cariere literare.

Gândul.ro: Ce genuri abordezi în scrierile tale?

Tessa Nadir: Scriu romane poliţiste şi horror pentru că talentul meu mă îndrumă în această direcţie şi pentru că aceste două genuri reprezintă marea mea pasiune. Ador să scriu proză fantastică deoarece numai prin ea îţi poţi valorifica bogata imaginaţie, nu are hotare şi nu trebuie ancorată în realitate.

Gândul.ro: Cât este de solicitant pentru tine să conturezi povestea unui roman polițist? De câtă documentare este nevoie și care sunt elementele de care trebuie să se țină cont în acțiune?

Tessa Nadir: Romanul poliţist posedă anumite caracteristici care trebuiesc avute în vedere atunci când este conceput. La baza acestuia se află de regulă o enigmă, un mister care necesită elucidat. Printre personajele principale ce joacă acest joc de-a  şoarecele şi pisica trebuie să existe un detectiv, adesea amator, un poliţist sau o bătrânică băgăreaţă care să-şi măsoare inteligenţa cu un iscusit criminal. Cu cât reuşeşte autorul să menţină mai mult suspansul, cu atât este mai bun romanul. Consider că pentru a avea un real succes, autorul trebuie să implice cititorul în acest joc de descoperire a adevărului şi că trebuie să fie fair-play, oferindu-i acestuia reale şanse de a triumfa în această provocare.

Gândul.ro: Ai publicat două romane polițiste. Care a fost inspirația din spatele poveștilor?

Tessa Nadir:  De obicei sursa mea de inspiraţie o reprezintă cotidianul. Îmi place să observ fapte şi tipologii umane şi să le modific după bunul meu plac. Sunt atentă la anumite gesturi şi cuvinte pe care oamenii le rostesc, ca mai apoi să dau viaţă personajelor mele. Factorul uman este şi el foarte important pentru că oamenii sunt cei care iubesc, urăsc şi ucid. Eu doar le spun povestea în felul meu.

Gândul.ro: Trecând la un alt scenariu, romanul „Lacrimi de Ceacâr” este unul horror. Cum decurge procesul de scriere în cazul unei astfel de cărți?

Tessa Nadir: După părerea mea romanul horror nu este îngrădit de limite şi probabil că de asta îmi place atât de mult. Pot să las imaginaţia mea să zburde în voie şi să conturez lumi fascinante. Totuşi este important ca autorul să folosească tehnicile de a crea suspans şi frică pentru a prelungi chinuitor de mult starea de tensiune şi groază.  Trebuie să existe un echilibru între elementele de fantasy şi realitate pentru ca lumea şi personajele să aibă veridicitate. De obicei tindem să ne temem de lucrurile în care credem.

Gândul.ro: Cum reacționează cititorii la o astfel de lectură? Care a fost feed-back-ul în cazul cărții tale?

Tessa Nadir: Consider că în ţara noastră literatura horror nu este atât de cunoscută şi răspândită cum este în America de exemplu. Adevărul este că acest gen de carte ori îţi intră pe sub piele şi ajungi s-o adori, ori te lasă indiferent de la început. Nu există jumătăţi de măsură. Mulţi se tem să încerce măcar să citească romane horror şi cred că o mai bună mediatizare ar ajuta. ”Lacrimi de Ceacâr” a fost bine primit pentru că pe lângă elementele horror am încorporat atât personaje foarte credibile cât şi o dramă în care cititorul obişnuit să se poată regăsi.

Gândul.ro: Ce autori români sau străini îți sunt ca și model? Ai putea spune că stilul tău se aseamănă cu al unuia dintre ei?

Tessa Nadir: Îmi plac foarte mult autorii clasici de romane horror cum ar fi H.P. Lovecraft, E.A. Poe, Bram Stoker dar şi cei care au scris romane poliţiste cum ar fi Sir Arthur Conan Doyle, Edgar Wallace, Agatha Christie, Georges Simenon sau Rodica Ojog Braşoveanu. În ceea ce priveşte stilul meu, mă străduiesc să împrumut de la fiecare ce este mai bun dar ţin în primul rând ca personalitatea mea să se reflecte în scris.

Gândul.ro: Consideri că este dificil să pătrunzi pe piața de carte, să găsești editura potrivită?

Tessa Nadir: Alegerea editurii este importantă mai ales pentru un autor debutant. Trebuie multă răbdare, încredere în propriul manuscris şi în ceea ce ai de oferit cititorilor. Sfatul pe care aş putea să-l dau unui scriitor care doreşte să publice în România este să nu se lase descurajat de diversele piedici ce-i pot apărea în cale şi să încerce până reuşeşte pentru că oricând ţi se închide o uşă ţi se poate deschide o fereastră.

Gândul.ro: Ai în plan o nouă carte? Dacă da, ce gen și subiect vei aborda de data aceasta?

Tessa Nadir: Da, într-adevăr pregătesc o nouă carte. Este vorba despre un fantasy-horror ce va surprinde, cred eu, cititorul prin abordare având elemente gotice şi fiind situat în trecut. Cât despre subiect, cu greu mă abţin să nu dezvălui prea multe pentru că doresc să menţin surpriza, însă vă pot spune că întregul roman reprezintă un jurnal de groază al unui tânăr nobil care ajunge captiv într-un ţinut straniu, la cheremul unor femei însetate de ocult.

Gândul.ro: Ce îndemn și mesaj ai pentru cei ce ne citesc, cât și pentru cititorii cărților tale?

Tessa Nadir: Doresc să le mulţumesc cititorilor pentru susţinerea lor. Îmi face mare plăcere să primesc feedback de la ei în legătură cu cărţile mele şi îi aştept cu drag să ne cunoaştem la viitoarele lansări şi târguri de carte.

Gândul.ro: Îți mulțumim pentru răspunsuri și îți dorim mult succes!

Tessa Nadir:  Vă mulţumesc şi eu pentru amabilitate, vă stimez şi îmi doresc să ne citim cu bine şi în alte ocazii.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu